Sådan får du dit barn til at sove igennem om natten (video)

Jeanette Wegge-Larsen er en erfaren søvncoach, der dagligt hjælper forældre med at understøtte deres børns…

Forstoppelse og ondt i maven: Førstehjælp til baby (video)

Hjertelig velkommen til denne hjemmebehandlings-guide i zoneterapi som du kan bruge til din baby eller…

Den gode putning (video)

Optimer dit barns søvn: Ekspertråd fra Sovecoach Jeanette Wegge-Larsen om den gode putning og natlige…

De 3 bedste punkter til bedre babysøvn af zoneterapeut Katrine Birk (video)

Hej, jeg hedder Katrine Birk og jeg har udgivet bogen som hedder Tryk og glad…

Opdag hvordan trykmassage kan skabe ro ved sengetid for dit barn (video)

Børns biologiske rytme kan gøre dem ekstra energiske ved sengetid. Men med de rette rutiner…

Igangsættelse - Skal jeg det?

Når terminsdatoen nærmer sig, genkender mange gravide, at de bare ønsker at føde. Og med vores videnskab og samfund idag, har vi da også muligheden…

Funktionel træning af bækkenbunden

Når bækkenbunden ikke fungerer: - Et almindeligt, men overset problem hos op til hver 4. kvinde.Vi har i høj grad med en skjult lidelse at…

Måltidet skal være en hyggelig stund - ellers bliver vi skuffede og sure

Vi har ofte høje forventninger til stemningen ved måltiderne. Det er nemlig et af de få tidspunkter på dagen, hvor hele familien er samlet. Derfor…

"Delte mavemuskler" efter graviditet - Har du rectus diastase?

Mavemusklerne mødes alle i et bindevævs flag, en aponeurose som kan ses som et intrikat vævet netværk af bindevæv i mavens midtlinje. Dette bindevæv sørger…
april 09, 2024

Mand for en fødsel!

under FØDSEL

Mand for en fødsel!

Mange mænd er bange for fødsler. Sådan har det været i hundredevis af år. Men måske er det ved at ændre sig? Måske vil nutidens mænd gerne…

Dit sensitive kejsersnitbarn

under FØDSEL

af Anne Ruby

Har du født dit barn ved kejsersnit? Oplever du, at barnet er sensitivt, uroligt, svært at trøste? Læs med her – der er en helt…

Hvem vil du vinke farvel med? Dig.

Små børn vil allerhelst være sammen med deres mor og far. Sådan er det bare. Det er ikke altid muligt at opfylde det ønske hos…

Meditation - en vej til velvære og afslapning for gravide (video)

Meditation er en praksis, der har eksisteret i årtusinder. Den tilbyder mange fordele for krop og sind. Uanset om du er gravid eller ej, kan…

Sådan forlænger du dit barns korte lure (video)

under SØVN

af Min Barsel

Oplever du at din baby vågner efter kort tid når han/hun sover lur?  Du er ikke alene, og der er en naturlig forklaring på de…

Kejsersnit: Er dit barn en af de fem?

Hver femte barn fødes ved kejsersnit, så måske din lille trold kom til verden på denne måde? Der er flere ting, jeg tænker, kan være…

Fødslens betydning for amningen

Den gode amning starter ofte ved fødslen og fødselsoplevelsen, men det er ikke så velkendt og udbredt, HVOR vigtig fødslen faktisk er for ammeetableringen. En…

Guide: Sådan slipper I for: Astma, allergi og eksem

Eksem, astma og allergi hos børn er de sidste årtier eksploderet i vores del af verden. Efterhånden er det ganske almindelige sygdomme hos børn. Faktisk…

Forberedelse på amning Besvaret

Hej Annemaia

Jeg er 25 år og halvvejs i min graviditet med mit første barn. Jeg vil gerne føde hjemme og føler en god ro omkring det efterhånden og er ved at planlægge selve fødslen ned i detaljer. 

Jeg er dog begyndt at gøre mig en del tanker omkring selve amningen! Jeg læser flere steder hvor vigtigt det er at forberede sig til amningen. 

Der er ammevejledning her i kommunen som arrangeres i jordemoderhuset hvor jeg er tilknyttet og som jeg regner med at deltage i.

Der går noget tid, inden jeg kan deltage og jeg må ærligt indrømme, at jeg er begyndt at bekymre mig om, hvad det mon er man lærer på sådan et kursus, som er udfordrende under amningen. Måske havde jeg en lidt naiv tro på, at amningen burde være ligetil og måske nærmest instinktivt. 

Så vil du give mig lidt ro i sindet? Hvordan kan jeg forberede mig? Fysisk/mentalt?

På forhånd tak for svar. 

Hilsen, 
Anna

 

 

 

 

 

 •  Spurgt 6 år siden  •  af anba16

1  Svar

Kære Anna. 

Tak for dit spørgsmål.
Spørgsmålet er meget aktuelt i tiden, hvor familier tager mere ejerskab over deres fødsler og barselstiden, og jeg glæder mig til at svare på det. 

Tillykke med graviditeten af dit første barn, hvor lyder det dejligt, jeg håber I får en fantastisk fødselsoplevelse. 

Allerede ved at vælge en hjemmefødsel, har du truffet ét af de fødselsvalg man kan tage, for at støtte op om amningen. Der er nemlig mange fordele ved hjemmefødsel i forhold til at amningen skal komme godt fra start. Fx kan nævnes at man nemmere kan ligge hud-mod-hud uden at skulle have tøj på og flyttes, der er færre indgreb ved hjemmefødsler og trygheden i hjemmet støtter også op om tilliden og trygheden omkring amningen. 

Så én af de ting man kan overveje i graviditeten er, hvilke fødselsvalg man kan træffe som støtter op om amningen. Det kan du fx tale med din jordemoder om.

Ligesom med fødselsforberedelse, kan ammeforberedelse være en stor fordel. Man kan sige, at vi "altid" har født og "altid" har ammet, men i dag, er der nogle helt andre rammer vi gør det under. Og rammerne har betydning. Dengang vi bare fødte, havde vi som regel andre kvinder omkring os, som vi kunne lære af, observere og som hjalp med fødslen eller amningen hvis noget ikke gik som det skulle. Det har vi ikke længere og derfor er vi mere afhængige af at få læringen et andet sted fra, fx kurser, undervisning, at se ens søster amme, tale om amning, eller andet. 

For nogle kommer amningen helt naturligt og ligetil, for andre gør den overhovedet ikke. Man kan sige at amningen er et samarbejde mellem to personer, barnet og moderen. Der kan være udfordringer hos begge parter, ligesom selve koblingen af bryst og mund kan være svær. Selv om det lyder som mange steder, der kan være problemer, så husk at mennesket er bygget til at overleve på denne måde.

At have den indstilling at amningen kommer naturligt, er meget vigtigt! Tillid til at man kan amme betyder meget, især for mælkeproduktionen, så hold endelig fast i det! 

Jeg synes det er en rigtig god idé at deltage i den ammeundervisning du kan få hos jordemoderen. Viden kan være rigtig brugbart at have med sig, når man skal føde og efterfølgende amme. 
Udover at deltage hos jordemoderen kan du også selv læse om amning, se videoer og lære hvordan amning ser ud. Artiklerne her på siden har en masse god information og ammenet.dk har en wiki, hvor man kan læse mange spændende artikler om amning og ammerelaterede emner.

Når man ammer, kan man være uheldig og komme ud for rigtig mange udfordringer. Min erfaring er, at det vigtigste man skal vide, er hvor man kan henvende sig, hvis man får problemer! Hvilken person har du tillid til kan hjælpe dig med kvalificeret ammehjælp og hvordan får du fat i personen. Det er ikke altid ammeproblemerne viser sig mellem 8 og 10, når der er telefontid ved de gængse steder så for mange familier er der en tryghed i at finde ud af hvor man så kan henvende sig.

Nogle familier får fantastisk hjælp af deres sundhedsplejerske, andre fra familie og venner. Måske du kan bruge klubben her? Hvis ikke det går som man ønsker, har vi i Danmark også flere frivillige organisationer, fx Forældre og Fødsel, Ammenet og La Leche League, hvor man kan få hjælp og støtte til amning. Der er også private professionelle ammekonsulenter, man kan tage kontakt til og få hjælp til ammeproblemer. Min erfaring er, at der altid er en vej! Selv når man tror man har prøvet alt.

Hvordan du kan forberede dig mentalt, kan fx være at deltage i møder hos La Leche League, hvis du bor i nærheden af en gruppe. Det kan også være at tale med kvinder du kender, som har gode og positive erfaringer med at amme.
Du kan læse om mælkeproduktionen, lære hvordan den fungerer og hvordan nedløbsrefleksen påvirker amningen og hvorfor det mentale er så vigtigt i forhold til den. 

Fysisk anbefaler jeg kun forberedelse af brysterne, hvis man har indadvendte brystvorter. Her kan nogle mødre have glæde af at arbejde med at vende dem ud, inden de føder, så vævet får tid til at strække sig. Har man ikke nogle problemer i den retning, skal man endelig lade brysterne være og glæde sig til at mærke barnet sutte for første gang - det er en helt fantastisk oplevelse. 

Om amning, vil jeg forberede dig på, at du kan opleve en helt ny forundring over din krop. Under graviditeten har du bygget og båret din baby. Under fødslen har din krop leveret din baby og de hormoner man bliver påvirket af, når man føder er virkelig fantastiske. Fuld af kærlighed, tilknytning, stolthed, beundring, rus, lykke og glæde. Det er SÅ stort. Og det bliver altså ikke mindre, når barnet sutter ved brystet, tværtimod. At finde ud af, at kroppen både kan bygge, bære og føde en baby og så kan den også give den mad, er en helt enestående følelse. Når man får vejet sin baby og den har taget godt på, kun af DIN mælk, så er stoltheden kæmpestor.

At amme er for mange, en måde at være mor på. En tilknytning, en kontakt og faktisk kalder man amningen for "den første samtale". 
Hormonerne der vedligeholder amningen og dem som sender mælken fra brystet og ned til baby (nedløbsrefleksen) giver dig en lille rus af kærlighed, tilknytning og glæde, hver eneste gang du ammer. Det er meget betydningsfuldt for både mor og barn. 

De fleste kvinder kan amme, helt uden problemer, husk det!

Du er stærk, du er sej, du kan føde og du kan amme! 
Rigtig god fødsel.

De kærligste hilsner
Annemaia

Besvaret 6 år siden  •  af Annemaia Møller
Redigeret 6 år siden

Log venligst ind for at besvare

november 01, 2022

Vi skal skabe vores egen måde at være forældre – og familie på

At blive forældre er en fantastisk gave – og samtidig en opgave. Der er mange følelser forbundet med at blive beriget med et barn. De…
maj 01, 2021

Stil gratis spørgsmål til vores eksperter

Vidste du, at du helt gratis kan stille spørgsmål til alle vores eksperter?En lang række eksperter står klar til at hjælpe dig, med det der…
januar 17, 2018

Kranio-Sakral Terapi til spædbørn

Undersøgelser viser, at hele 88% af nyfødte børn udsættes for skader i lettere eller sværere grad under fødslen. Dette gælder ved almindelig vaginal fødsel, men også…
januar 08, 2017

Foreningen Forældre og Fødsel på Christiansborg

Foreningen Forældre og Fødsel har været på Christiansborg til åben høring om situationen på de danske fødegange. Næstformand i Forældre og Fødsel, Birgitte Storgaard, inviterer…
januar 05, 2014

Sæt rygtræning på dagsordenen

Hvis du er mor eller far til et spædbarn, kender du måske vigtigheden af, at dit barn ligger mest muligt på maven når det er vågent,…
december 02, 2021

Kender du det beroligende Epsom-salt?

Hvis du ikke allerede kender Epsom-salt, skal du læse med her. Epsom-salt kunne nemlig vise sig at blive en god ven af familien.  Epsom-salt, der…
august 22, 2017

Morgenfruesalve til dig og din baby

Morgenfruen er en af vore mest virksomme planter set udfra et medicinsk perspektiv. Den indeholder olier der har antiseptiske og helende egenskaber og den virker stærkt beroligende på udslet…
oktober 28, 2016

Godnat min skat

under SØVN

af Min Barsel

De færreste af os har et barn der bare lægger hovedet på puden, smiler og siger "Godnat mor!" Rigtig mange forældre oplever putteseancerne som lidt af…
april 24, 2021

Udvikl din babys motoriske færdighed med et skumgulv

Forældre ønsker naturligvis det bedste for deres børn og spiller en vigtig rolle i at støtte deres babys udvikling. En af de afgørende aspekter i…
  • 5 magiske punkter mod din babys maveproblemer

    5 magiske punkter mod din babys maveproblemer

    Det er en lettelse at hjælpe sin baby af med maveproblemer - og det lærer du nu! Ved hjælp af zoneterapi og akupressurpunkter, kan du behandle hjemmefra ganske ufarligt og enormt effektivt.  I nedenstående guide får du nogle af de mest effektive punkter til hjemmebehandling af forstoppelse, luft i maven og mavekneb. Du behøver ikke følge…

    5 magiske punkter mod din babys maveproblemer

    Det er en lettelse at hjælpe sin baby af med maveproblemer - og det lærer du nu! Ved hjælp af zoneterapi og akupressurpunkter, kan du behandle hjemmefra ganske ufarligt og enormt effektivt.  I nedenstående guide får du nogle af de mest effektive punkter til hjemmebehandling af forstoppelse, luft i maven og mavekneb. Du behøver ikke følge…

  • Spædbørns søvn: Alt du behøver at vide

    Spædbørns søvn: Alt du behøver at vide

    Søvn er en vigtig del af spædbørns udvikling, og det er derfor vigtigt, at dit barn får nok søvn. Søvn hjælper barnet med at vokse og udvikle sig, og det er også vigtigt for barnets humør, energi og kognitive funktioner. Spædbørn har forskellige søvnmønstre, og det er ikke unormalt, at de vågner flere gange om…

    Spædbørns søvn: Alt du behøver at vide

    Søvn er en vigtig del af spædbørns udvikling, og det er derfor vigtigt, at dit barn får nok søvn. Søvn hjælper barnet med at vokse og udvikle sig, og det er også vigtigt for barnets humør, energi og kognitive funktioner. Spædbørn har forskellige søvnmønstre, og det er ikke unormalt, at de vågner flere gange om…

  • Dit barn elsker at sove sammen med dig

    Dit barn elsker at sove sammen med dig

    I vores kultur har vi en stærk overbevisning om, at vores børn ret hurtigt skal sove igennem på egen værelse, og helst ikke skal komme ind og forstyrre mor og far om natten. Det er ret synd, for vores unger elsker at sove sammen med os, eller i samme værelse med os, og jeg oplever,…

    Dit barn elsker at sove sammen med dig

    I vores kultur har vi en stærk overbevisning om, at vores børn ret hurtigt skal sove igennem på egen værelse, og helst ikke skal komme ind og forstyrre mor og far om natten. Det er ret synd, for vores unger elsker at sove sammen med os, eller i samme værelse med os, og jeg oplever,…

  • Dit sensitive kejsersnitbarn

    Dit sensitive kejsersnitbarn

    Har du født dit barn ved kejsersnit? Oplever du, at barnet er sensitivt, uroligt, svært at trøste? Læs med her – der er en helt naturlig forklaring – og også en masse du selv kan gøre for at hjælpe dit barn!   Børn født ved kejsersnit, kommer til verden lidt mindre forberedte end børn født…

    Dit sensitive kejsersnitbarn

    Har du født dit barn ved kejsersnit? Oplever du, at barnet er sensitivt, uroligt, svært at trøste? Læs med her – der er en helt naturlig forklaring – og også en masse du selv kan gøre for at hjælpe dit barn!   Børn født ved kejsersnit, kommer til verden lidt mindre forberedte end børn født…

  • Penge til forældre: Børnepenge, børnebidrag, enlig forsørgerydelse, børneydelse

    Penge til forældre: Børnepenge, børnebidrag, enlig forsørgerydelse, børneydelse

    Vi kan alle opleve forandringer i livssituationen indimellem. Næsten halvdelen af alle danske ægteskaber ender i skilsmisse og mange forældre står tilbage i følelsesmæssig og økonomisk kaos. Mange forældre får tvillinger og det er selvfølgelig dobbelt op på glæden, men også på ressourcerne, herunder økonomien. Så hvordan er det nu med de der tilskud? Læs…

    Penge til forældre: Børnepenge, børnebidrag, enlig forsørgerydelse, børneydelse

    Vi kan alle opleve forandringer i livssituationen indimellem. Næsten halvdelen af alle danske ægteskaber ender i skilsmisse og mange forældre står tilbage i følelsesmæssig og økonomisk kaos. Mange forældre får tvillinger og det er selvfølgelig dobbelt op på glæden, men også på ressourcerne, herunder økonomien. Så hvordan er det nu med de der tilskud? Læs…

  • Hjælp dit barn til en døgnrytme fra 3-4 måneders alderen

    Hjælp dit barn til en døgnrytme fra 3-4 måneders alderen

    Allerede fra 3-4 måneders alderen kan du begynde at hjælpe din baby med at søvnen bliver mere struktureret. Fra dit barn er 3-4 måneder er det nemlig muligt at arbejde hen mod en døgnrytme hvor barnet sover godt både om dagen, om aftenen og om natten og hvor barnet naturligt er lidt længere vågen i dagstimerne. Ifølge sundhedsplejerske Helen…

    Hjælp dit barn til en døgnrytme fra 3-4 måneders alderen

    Allerede fra 3-4 måneders alderen kan du begynde at hjælpe din baby med at søvnen bliver mere struktureret. Fra dit barn er 3-4 måneder er det nemlig muligt at arbejde hen mod en døgnrytme hvor barnet sover godt både om dagen, om aftenen og om natten og hvor barnet naturligt er lidt længere vågen i dagstimerne. Ifølge sundhedsplejerske Helen…