Efter fødsel

Find tilbud til efter fødsel i dit område, nederst på siden.


En stor transformation at blive mor (igen)

Når en kvinde føder, fødes ikke kun et nyt lille menneske. Der fødes også en mor.

At gå fra at være kvinde til at være kvinde og mor er måske den største transformation i en kvindes liv. Vores livssituation og identitet ændres drastisk, og vi skal til at lære at være i livet på en helt ny måde.

Vi er forandrede.

Prioriter restitution, ro og nærvær efter fødslen

Forsøg ikke at klare det hele selv, men tillad dig at fokusere på nærværet med dit barn og på at få så meget hvile som overhovedet muligt. Sov gerne selv, når dit barn sover til middag, fremfor at bruge al tiden på at gøre rent og ordne praktiske ting.

Du er ikke en bedre mor, fordi du klarer alting selv. Det er en styrke at række ud og bede om hjælp. Kommuniker dine behov klart og lad din familie og venner vide, at deres hjælp gør en forskel og er værdsat.

Masser af væske, styrkende mad og kosttilskud

Det kan føles svært at finde tid til at lave mad til sig selv under barsel. Derfor bliver det for mange mødre ofte til et hurtigt stykke brød og en kop kaffe. Men din krop har i den grad brug for mad der styrker og opbygger dig. Du kan finde en masse opskrifter på nettet på retter, der er lette at lave, og som giver dig den energi og næring du har brug for. Gryderetter der har simret længe, koldpressede olier, masser af grøntsager (gerne rodfrugter), æg, kvalitetskød fra fritgående dyr samt vand og urtethe i lange baner. Så er du godt kørende. Husk B 12 hvis du er vegetar. Spis kosttilskud af højeste kvalitet, som er anbefalet af en dygtig kostvejleder.

Bliv bevidst om hvad der er dine ønsker og værdier

Vi lever i dag i et konkurrencesamfund hvor økonomisk vækst, effektivitet og fokus på ydre succes og målbare resultater er i højsædet. Dette påvirker i den grad den måde nye mødre og spædbørn bliver behandlet på, men det påvirker også den måde vi selv tænker og behandler vores børn på.

Mange af de kulturelle normer og samfundsstrukturer vi har i dag er ikke særlige gunstige for forældre og småbørns sundhed og trivsel. Det er vigtigt at være bevidst om dette, således at du kan du træffe et aktivt valg omkring, hvad der er vigtigt for dig. Lyt til dit moderinstinkt og din intuition.

Hvad er dine vigtigste værdier, ønsker og drømme for dig og din familie?

Styrk en tryg og sund tilknytning til dit barn

Tilknytning kræver mental tilstedeværelse og nærvær. Dyrk nærværet mellem jer. Dit spædbarn er 100% tilstede i nuet. Babyer og små børn har ingen bekymringer, ingen bagtanker, ingen skjulte motiver. De agerer, som de føler, her og nu. Udnyt det, og lad din baby vise dig hvordan man er i nuet, og drop mobiltelefonen eller andet der tager dig væk fra "jer", mens du sidder med din baby.

Vid at din baby hurtig bliver mæt af indtryk. Hvis du sidder med din baby og har en god kontakt, vil du kunne se, at når din baby kigger væk fra dit ansigt, er det fordi det har brug for at fordøje indtrykkene. Vent til barnet er klar til at genoptage kontakten mellem jer, og kigger på dig igen. 

Hvis vi ikke selv har fået opfyldt vores fysiske og følelsesmæssige behov som små, hvilket størstedelen af os ikke har i tilstrækkelig grad, kan vores spædbørn vække en masse gammel smerte i os. Hvis vi tør omfavne de svære følelser der dukker op, rumme vores børn igennem deres forskellige tilstande og være med dem i et kærligt nærvær, kan vi heale mange af vores egne tidlige sår og derved blive i stand til at forbinde os endnu stærkere til vores moderinstinkt.

Vores børn kan ikke selv regulere følelser. De er afhængige af, at vi responderer på dem og rummer dem. Vi hjælper vores børn med at udvikle et sundt nervesystem, et højt selvværd og følelsesmæssig modenhed igennem følelsesmæssig respons og fysisk kontakt.

Jo mere hud mod hud kontakt vores spædbørn får desto bedre. Det får de blandt andet når vi ammer dem, når vi bærer dem (i vikle), og når vi sover sammen med dem.

Søg selv information

Store besparelser på landets fødesteder og i sundhedsplejen går ud over nybagte forældre og spædbørn. Mange nye mødre oplever desværre, at de ikke får den hjælp og støtte fra systemet, som de har brug for. Blandt andet ammerådgivning. Vi er derfor i en situation, hvor det er yderst vigtigt, at du selv forbereder dig, søger information og finder ud af, hvor du kan få hjælp af kompetente og kærlige fagpersoner.

Forskellig behandling efter fødslen

De fleste spædbørn har små skævheder efter fødslen, der kan give smerter og skabe forskellige udfordringer. Det er en rigtig god idé, at få sit spædbarn tjekket og behandlet hos en dygtig kranio sakral terapeut eller osteopat efter fødslen.

Små børns ubalancer er ofte forholdsvis let at behandle hjemme i første omgang. Der er mange babyer der har udfordringer med maven, med ørene og med huden.

Uanset hvilke udfordringer vores børn har, vil de blot flytte sig rundt og skabe endnu mere ravage, hvis vi kun behandler symtomerne og ikke får behandlet årsagen. Hvis din baby fx. har eksem, ja så hjælper det kun på overfladen at behandle med en hormoncreme, selvom det kan virke logisk, hvis man er vant til ikke at bruge en holistisk vinkel, men eksemet er blot et udtryk for at der er noget kroppen er overfølsom overfor. Det kan være visse fødevarer, og indholdstoffer, men også vacciner mm.

Hvis dit barn døjer med ondt i maven, er det også værd at tænke nærmere over, at det du indtager påvirker dit barn direkte gennem modermælken. Så noter dig, hvad du indtager, og prøv i en periode at udelukke visse fødevarer, for at finde ud af, om det er kaffen, chokoladen, kålen, eller chillien (eller alle dele) der giver din baby ondt i maven. 

Langt de fleste praktiserende læger i Danmark er ikke uddannet til at tænke helhedsorienteret og bruge holistisk medicin og behandling og ved oftest ikke noget om, at man kan afhjælpe virkelig mange (ikke alvorlige) udfordringer alternativt. Dette betyder på den anden side ikke, at kemisk medicin ikke kan være nødvendigt, men at det altid vil være at fortrække at tænke helhedsorienteret når man vil til bunds i problemerne i stedet for kun at behandle symptomerne.

I Danmark har vi alternative behandlere i verdensklasse, og det kan i den grad betale sig at tage udfordringerne i opløbet og understøtte vores børns helbred med naturmedicin og alternativ behandling. Det kan sparre jer for mange problemstillinger, gråd og sygedage. Homøopati, kinesisk urtemedicin, biophotonbehandling, zoneterapi og akupressur har en fantastisk virkning på små børn.

Dit barn er unikt

Mange nye mødre beretter om, at de bekymrer sig og føler sig som dårlige mødre fordi deres barn er for tyk, for tynd, ikke kan kravle, rulle, gå eller tale så hurtigt som de andre børn, osv.

Det er svært ikke at blive påvirket af den store fokus vores sundhedssystem har på at måle og veje vores spædbørn i alle ender og kanter. Men vi bør i stedet se på det enkelte barn med helhedsorienterede briller. Vi må huske på, at mange vigtige aspekter af barnets trivsel og sundhed ikke er målbart.

Alle børn er forskellige og udvikler sig forskelligt ligesom vi voksne.

Så prøv at stoppe op og lad være med at sammenligne dit barn med andres børn. Dit barn er unikt. Vid at du er den bedste mor for lige præcis dit barn.

Ensomhed og fællesskab under barsel

Efter en fødsel er vi et sted, hvor vi er mere sårbare end nogensinde og samtidig står indgangen til vores kraft og intuition vidt åben. Det er af overordentlig stor betydning, hvordan vi bliver mødt i denne periode af vores liv, og vi er meget følsomme overfor, hvordan mennesker der står os nært agerer. Dette betyder, at vi med den rette støtte og omsorg kan udvikle mirakler i denne tid og finde frem til kræfter og visdom, vi end ikke vidste, vi havde adgang til. Samtidig er vi utrolig sårbare, og hvis vi bliver mødt med nedladende kommentarer og manglende omsorg, kan det have mange former for negative konsekvenser, der rækker langt ud i fremtiden.

Der er et ordsprog der siger, at det kræver en landsby at opfostre et barn.

I dag er de fleste forældre meget alene med deres små børn, og mange kvinder på barsel føler sig ensomme, når de går alene hjemme, imens partneren er på arbejde.

Prioriter at bruge din tid sammen med de venner, veninder og familiemedlemmer der gør dig glad. Det er ikke vigtigt for dit barn, at de mennesker du mødes med har babyer på samme alder. Hvis du ikke har det godt i din mødregruppe, så kan du måske finde nogle andre hjemmegående at mødes med.

Blandt andet Facebook har gjort det nemmere at møde nye mennesker. Meld dig ind i grupper der inspirerer og opløfter dig og meld dig ud af de grupper, hvor der er en dårlig energi eller en dårlig tone.

Parforholdet ændrer sig

Det er et stort skridt for parforholdet, når man bliver forældre sammen. Fra at have været kærester er I pludselig blevet forældre med et helt andet fokus end hinanden.

Det kræver meget af jeres evne til at samarbejde, give plads, være overbærende og kærlige over for hinanden, når det hele kører på pumperne, som det jo gør i den første tid, hvorefter det langsomt vender for at blive nemmere igen.

Det er vigtigt at prioritere at være noget for hinanden, gøre noget for hinanden og arbejde sammen som et forældreteam, for ikke at ende i den typiske fælde hvor ens sårbarhed, skuffelse og udmattethed bliver til bebrejdelse, irettesættelse og modarbejdelse af ens partner. Tal om tingene, giv hinanden plads til at gøre tingene forskelligt, og til at komme ud og blive tanket op på energikontoen, sammen og hver for sig. 

 

Efterfødselsreaktioner

Følelser som magtesløshed, overvældelse, skyld og skam er noget mange mødre kæmper med.

Vi er indrettet til at ”reagere”. Men reaktionerne kan tage overhånd og blive destruktive, og det er her vi har brug for ekstra hjælp og støtte. Fx igennem samtaler med en psykolog.

Forskellige former for efterfødselsreaktioner i forskellige grader er altså langt mere normalt, end du måske går og tror.

Der er dog meget man kan gøre for at forebygge svære efterfødselsreaktioner. En traumatisk fødsel kan fx fremprovokere angst og depression. Fædre kan også få en efterfødselsreaktion. 

Dit barns udvikling og velvære

Der er mange måder hvorpå, du kan støtte dit barns motoriske og musikalske udvikling samt kropsbevidsthed. Der findes et bredt udvalg af gode aktiviteter for de helt små. Blandt andet babysvømning, babyrytmik, sang og musik. Der findes også fantastiske kurser i babymassage, akupressur og zoneterapi, hvor du kan lære at understøtte dit barns velvære igennem bevidste tryk og berøringer.

Træning efter fødslen

Det er vigtigt ikke at stresse kroppen med hård træning efter en fødsel. Det er også en god idé at huske på, at målet ikke bør være at få din gamle krop igen. Din krop er en anden, og kan noget andet nu. Hvad enten du melder dig til efterfødselsyoga, træning med barnevogn i naturen, eller noget helt tredje så vær opmærksom på, at læreren eller træneren er veluddannet og har en helhedsorienteret tilgang. Der findes eminente yogalærere og trænere, der har efterfødselshold, der også fungerer som kvindecirkler, hvor du kan dele dine tanker, bekymringer og glæder i et kærligt rum samtidig med du tager dig af din krop.

Camilla Willumsen, Moderskaber.dk