Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

 

Graviditetsscanning

gravidscanning guide

 

Find oversigt over graviditetsscanning i din landsdel:

 

Graviditetsscanning

På klinikker for graviditetsscanning er der rig mulighed for at følge dit foster udvikle sig. Ofte drives scanningsklinikkerne af erfarne jordemødre og der tilbydes alt ligefra tidlig graviditetsscanning, kønsscanning, tryghedsscanning, misdannelsesscanning, nakkefoldsscanning, vægtscanning samt trivsels- og tilvækstscanning.  Derudover de mere almindelige graviditetsscanninger som 3D scanning, 4D scanning, ultralyddsscanning af gravide osv.

For mange er det en stor oplevelse at få en forsmag på barnets udseende med en graviditetsscanning.

De mest almindelige former for graviditetsscanning, som ofte ønskes ud over, eller i stedet for de scanninger der ligger inden for sundhedvæsenets regi: Follikelscanning

På nogle scanningsklinikker er det muligt at få foretaget en follikelscanning, hvis du ønsker at få klarhed om hvornår du bedst opnår graviditet. Måske er du ikke sikker på ægløsningstidspunktet. 

Ved follikelscanning måles størrelsen på folliklen/ægget samt livmoderslimhindens tykkelse og herudfra bliver der lavet et estimat for det bedste tidspunkt for befrugtning.

Hvis en kvinde er i hormonbehandling, vil follikelscanning være en forudsætning for at hun kan insemineres, for at sikre, at der ikke er flere follikler.

Tidlig tryghedsscanning

Denne tidlige tryghedsscanning udføres typisk fra uge 7+0-13+0.

Denne tryghedsscanning tilbydes, når du har brug for ekstra tryghed i starten af graviditeten. Ved denne scanning ser man efter aftegninger af embryoet (det tidlige foster), hjerteslag (kan ses fra uge 6+), man ser efter hvor mange fostre der er, beliggenhed af graviditeten og størrelse på fosteret.

Mange oplever at de på dette tidspunkt i graviditeten har brug for at se, at graviditeten er i trivsel.  Efter 1. trimester scanning og før 2. trimester scanning, kommer der nemlig en periode hvor graviditetssymptomerne, som fx kvalme, er ovre og hvor du endnu ikke mærker liv. 

Under fosterscanningen ser man som nævnt typisk på fosterets hjerteaktivitet (hjerteblink) og beregner en foreløbig terminsdato. Terminsdatoen fastsætte ved at måle fosteret fra hoved til rumpe (crown-rump-length) og måle gestationssækkens størrelse, hvori fosteret ligger. Den endelige terminsdato er først muligt at give mere nøjagtig til nakkefoldsscanningen, da fostret her har en størrelse hvor man mere præcist kan beregne terminsdatoen. Man vil også til den tidlige tryghedsscanning kunne se om graviditeten sidder inde i livmoderen som den skal og lave en vurdering på om graviditeten har haft en normal udvikling indtil nu. Man vil også kunne se det lille foster lave små bevægelser. 

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning kan udføres i ugerne 11+3 – 13+6

Dette er den samme scanning der tilbydes alle gravide via det offentlige system.

Ved en nakkefoldsscanning får man fastsat terminen og antallet af fostre. Er der tale om tvillinger udregner man risikoen for hvert barn. Man måler nakkefolden og beregner den aktuelle risiko i denne graviditet for Downs Syndrom. 

Tidlig misdannelsesscanning

En misdannelsesscanning foregår typisk i uge 15-17

Ved den tidlige misdannelsesscanning ses fosteret grundigt efter. Forstret gennemgås nøje både på langs og på tværs. Der ses på udviklingen af kroppen og de indre organer. Det er også muligt at ane fostrets køn på dette tidspunkt. Der kigges også på moderkagens placering, fostervandsmængde og fosteret bliver målt for at se at det vokser svarende til dets alder.

Trivsel- og tilvækstscanning

Trivsel- og tilvækstscanning kan laves hele graviditeten fra uge 5 til 42

Man kan bruge denne scanning hvis man har brug for at vide hvor langt man er i graviditeten, om hjertet slår og om fostret er okay og vokser som det skal, om der er tvillinger eller flere, moderkagens placering, osv.

2. trimester-scanning (også kaldet sen misdannelsesscanning)

Denne scanning foregår typisk i uge 18+2 – 21+2

Ved den sene misdannelsesscanning gennemgås fostret systematisk. Mange af strukturerne på fosteret er udviklet, og ses tydeligere nu. 

Kønsscanning

Kønsscanningen udføres typisk fra uge 14+0-41+0

Under kønsscanningen er der garanti for at se fosterets køn. Der ses og høres også efter fosterets hjerteaktivitet, og man udfører typisk et vægtskøn, så jordemoderen kan vurdere om fosteret vokser og trives.

3D/4D Scanning

3D/4D scanningen foretages i hele graviditeten, og er det de fleste forstå på graviditetsscanning. Det bedste resultat opnår man mellem graviditetsuge 25-32, hvor barnets alder og mængden af fostervand giver de mest optimale billedbetingelser.

Med 3D/4D scanning kan I komme rigtig tæt på jeres barns udseende. På billederne eller filmen kan man se tydelige træk af barnets ansigt, bevægelser og grimasser. Der er også mulighed for at lave billeder af barnets små fødder og hænder.

Ved 3D scanninger anvender man både HDlive og almindelig 3D for at give de mest virkelighedstro billeder af fostret/barnet. 4D scanninger foregår som en filmoptagelse, hvor I vil kunne se barnet bevæge sig rundt.

Man ser og hører barnets hjerteaktivitet og udfører et vægtskøn. Herudover laves en vurdering af barnets trivsel. 


Sygesikringen Danmark giver tilskud til jordemoderkonsultation i forbindelse med graviditetsscanning uanset hvilken gruppe i Danmark, du er tilknyttet.
Tilskuddet udgør 30% af egenbetaling og max 300 kr. pr. besøg. Der gives i alt 2400 kr. i tilskud i løbet af graviditeten.

(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize