Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Forsker: Derfor skal antallet af kejsersnit ned
fredag, 31 juli 2020

Forsker: Derfor skal antallet af kejsersnit ned

Skrevet af 
Efter de nye forskningsresultater om kejsersnit ligger klar, skal de kejsersnit som ikke er lægeligt begrundet, vurderes nøje. Det mener overlæge og forsker.

Knap 20 procent af alle fødsler i Danmark er et kejsersnit og ser man globalt er kejsersnit den mest almindelige større operation. Men et kejsersnit er ikke uden følgevirkninger eller risici og kan forårsage flere komplikationer af forskellig art. En ny undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital, som netop er bragt i det medicinske tidsskrift JAMA Surgery, viser, at kvinder, som har gennemgået et kejsersnit, også har øget risiko for komplikationer. 

Det gælder både komplikationer på den korte bane, altså umiddeltbart efter et kejsersnit, hvor der er en øget risiko for infektioner, forsinkelse af mælketilstrømningen samt længere hospitalsindlæggelser, men det gælder også på længere sigt. Simpelthen fordi tidligere operationer øger risikoen for komplikationer senere i livet. 

Læs også: Dit sensitive kejsersnitbarn

Der findes ifølge Thomas Larsen, som er ledende overlæge ved Gynækologi, Graviditet og Fødsel på Aalborg Universitetshospital, endnu ingen store studier, som har forsket i de mere langsigtede konsekvenser af lige netop kejsersnit. Men man ved med sikkerhed, at hvis kvinden, der har fået foretaget et kejsersnit på et tidspunkt senere i livet skal have fjernet livmoderen, er der en større risiko for komplikationer. 

Thomas Larsen fandt frem til denne konklusion, da han i et omfattende studie, sammen med forskere fra Harvard University i USA og Faggruppen for Folkesundhed og Epidemiologi ved Aalborg Universitet, undersøgte data fra danske registre over alle førstegangsfødende kvinder, som fødte i årene 1993- 2012 og som har gennemgået en godartet fjernelse af livmoderen i årene 1996- 2012. 

Studiet, som omfatter 7.685 kvinder, viser, at omkring 22 procent har fået ét kejsersnit og mere end ni procent har fået foretaget to kejsersnit eller flere. 

Studiet fandt, at der hyppigere opstår komplikationer hos kvinder som tidligere har fået foretaget kejsersnit, og hvis man sammenligner tallet med kvinder, som udelukkende har født vaginalt, har kvinderne som har fået kejsersnit 31 procent øget risiko for at blive opereret igen efter en godartet fjernelse af livmoderen, fortæller Thomas Larsen.

Hvis man har fået mere end ét kejsersnit, stiger risikoen yderligere og kvinder der har fået to eller flere kejsersnit har 35 procent øget risiko for reoperation. Samtidig med er kvinder der har født ved kejsersnit, næsten dobbelt så disponerede for at modtage blodtransfusion. 

Overlægen mener, at der skal arbejdes for at nedbringe antallet af de kejsersnit som ikke er lægeligt begrundet, og håber, at resultaterne kan være medvirkende til at sætte fokus på, at kejsersnit dels ikke er en ufarlig operation, dels at kejsersnit kan have vidtrækkende konsekvenser.

Kilde: Tv2 NORD: Forsker: antallet af kejsersnit skal ned