Forsikringsbranchen står over for kønsdiskriminationssager, hvor gravide kvinder kæmper for retfærdighed og ligebehandling efter afslag på dækning af fødselsskader.
Sager om kønsdiskrimination fortsætter med at udfordre forsikringsbranchen.
Fire kvinder med fødselsskader har trukket deres forsikringsselskab for Ligebehandlingsnævnet og beskyldt dem for kønsdiskrimination ved at afvise deres forsikringsdækning. Alle fire kvinder har nu vundet deres sager ifølge Ligebehandlingsnævnets hjemmeside.
Rasmus Brygger, ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder, ser positivt på afgørelserne og betragter det som en sejr for gravide kvinder. Tidligere har forsikringsselskaber afvist kvinder med fødselsskader med argumentet om, at skaderne ikke var pludselige og derfor ikke var dækket af ulykkesforsikringer.
Ligebehandlingsnævnet har imidlertid fastslået, at denne praksis er i strid med loven, da forsikringsselskaber ikke må diskriminere gravide kvinder. Kvinderne vil nu modtage godtgørelser fra deres forsikringsselskaber.
Nikolaj Nielsen, advokat og også tidligere ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder, opfordrer forsikringsselskaberne til at genoverveje deres praksis over for gravide med fødselsskader og undersøge tidligere afviste sager for eventuel uberettiget afvisning.
Læs også: Forsikringsselskaber udbetaler erstatning til kvinder med fødselsskader efter bøder for kønsdiskrimination
Forsikringsbranchen er tidligere blevet kritiseret for kønsdiskrimination mod gravide kvinder, og Institut for Menneskerettigheder opfordrer til, at forsikringsbranchen løser disse sager for at undgå yderligere problemer.
Selvom de nævnte sager er fra 2020, 2021 og 2022, er de ikke nødvendigvis repræsentative for forsikringsselskabernes nuværende praksis, ifølge Christian Skovgaard, chefkonsulent i Forsikring og Pension.
Ligebehandlingsnævnet lægger vægt på forsikringsselskabernes sprog og begrundelser for afvisning af dækning ved individuel vurdering af sagerne. Disse afgørelser kan have stor indflydelse på fremtidige sager, som Institut for Menneskerettigheder allerede behandler i stort antal.
DR har tidligere afdækket flere tilfælde af ulovlig kønsdiskrimination inden for forsikringsbranchen, hvilket har ført til ændringer i millioner af forsikringspolicer til fordel for kvinderne samt erstatning og godtgørelse til flere tusinde kvinder.
Kilde: DR: https://www.dr.dk/nyheder/penge/forsikringsselskaber-faar-hak-i-tuden-fire-kvinder-faar-medhold-i-sager-om