Fødselsforberedelse

Find fødselsforberedelse i dit område, nederst på siden.

F
ødselsforberedelse er blevet nævnt i mange sammenhænge og er gennem tiden blevet praktiseret i mange former og udtryk. Ordet kan deles op i "forberedelse til fødsel", hvilket giver indtryk af, at fødselsforberedelse netop er en tid man vælger at sætte af til fokuseret at arbejde på at gøre sig klar til at skulle give liv til sit endnu ufødte barn. 


Fødselsforberedelse kan hurtigt blive diffust, hvis du ikke har født før, for hvad er det egentlig du skal forberede dig til? Er det ikke nemmere bare at tage det som det kommer? Måske har dine veninder eller søstre delt deres fødselsoplevelser med dig, men ellers ved du faktisk ikke – i kroppen – hvad det er du skal forberede dig til.

Hvis du har født før, har du lidt mere at gå ud fra og du kan i højere grad vælge til eller fra i forhold til, hvad du prioriterede at gøre til din forrige fødselsforberedelse. Måske du netop til din anden fødsel vælger ikke bare at tage det som det kommer.

Den vigtige vejrtrækning

Billeder og videoer tilbage fra 70´ernes fødselsforberedelse, - hvor den gravide sad i skrædderstilling med hendes mand bag sig og de sammen lavede forskellige puste-øvelser, virker måske en smule skræmmende for nogle gravide. Det er vigtigt at skille tingene ad

Fødselsforberedelse er ikke at sidde i rundkreds. Det kan det være, men det behøver det ikke. Fødselsforberedelse kan indeholde vejrtrækningsøvelser, hvilket altid kan anbefales.

Fødselsforberedelse skal ses som din investering i, at du i højere grad kan lade fødslen forblive din, fordi du ved, hvad din krop kan, du kender dine rettigheder og du har indarbejdet gode teknikker.

Hvad skal du gå efter?

Din krop er fuldstændig magisk og det er det første og vigtigste du skal have i hovedet når du skal forberede dig til din fødsel. Den har en visdom, en kvindevisdom indbygget i sig, som giver dig evnen til af føde OG smertelindre dig selv naturligt.

Et sindrigt sammenspil mellem hormoner gør, at din krop kan åbne sig, udvide sig og give plads til dit barn, samtidig med at du oplever det som helt okay. 

What!?.. tænker du, det er slet ikke de fødselshistorier jeg hører. Og her kommer forberedelsen ind.

For at føde med naturlig smertelindring er der nogle ting der skal være på plads. Du skal føle dig tryg, ikke føle dig overvåget og der skal være varmt i det rum du føder i. Når disse tre faktorer er opfyldt kan du føde med din kvindevisdom. Der kan din krop virkelig give slip og dine hormoner kan gøre det de er allerbedst til nemlig at lave effektive veer og smertelindre både dig og baby. Men for at de tre faktorer skal opfyldes bliver du nødt til at tage skeen i din hånd. Du kan ikke forvente, at de bliver opfyldt, når du tager tingene som de kommer.

God fødselsforberedelse 

Jeg vil anbefale dig, at du i din fødselsforberedelse;

 • bliver bekendt med dine rettigheder i fødsel og de procedurer der arbejdes med på det fødested du vælger.
  På den måde, kan du mærke efter om de stemmer overens med dine ønsker for din fødsel. Skriv gerne dine ønsker ned.


 • arbejder med at forbinde dig med dit barn og din krop.
  På den måde får du en helt fantastisk mulighed for at mærke hvordan din baby ligger i maven og det er vigtigt når du skal føde og give slip på babyen efter ni måneder.


Når du samtidig har en god fornemmelse af din krop får du et større mod og mere mod til at gå efter dine inderste ønsker for fødsel.

 • får afspændt og balanceret dit bækken og din muskulatur og ledbånd i dit bækken.

Vores livsstil i dag er meget siddende, hvilket kan gøre, at vi er asymmetriske i vores bækken og bækkenmuskulatur. Det kan påvirke livmoderens vearbejde og din babys positions i bækkenet.

 • finder et godt yogahold for gravide

 • bliver bekendt med fødslens faser og den naturlige fødsels forløb

 • finder et tilbud, der giver dig information om oxytocin (dit fødehormon) og alle de fantastiske egenskaber det har for dig og din baby, når det får lov at virke som naturen har tiltænkt det.

 • Sørger for at få massage og i hvert fald en gang i mellem, hvis ikke ofte, får en behandling (rebozomassage, massage, zoneterapi) der gør dig helt afslappet.

 • opbygger et netværk af kvinder, der enten ønsker at føde eller har født som du ønsker det.

At have et netværk, der blidt og kærligt kan støtte de ønsker du har, er meget vigtigt.

 • søger og opbygger viden om det naturlige ammeforløb og bruger din barsel før din fødsel på at planlægge de første uger med din baby. Det kan eksempelvis være; regler for besøg, fylde køle- og fryseskab med mad etc.

Få rollerne på plads

Din partner skal lige så meget blive far som du skal blive mor. De biologiske processer og opfattelsen af dette mirakel er anerledes – men det er lige stort.

Jo mere i gør denne forberedelse til en fælles ting, desto mere sikker vil din mand også føle sig i, at han er inkluderet og en del af jeres barns fødsel. Selvom han ikke skal føde.

Der er per definition forskel på mænd og kvinder og den forskel skal I udnytte. En fælles fødselsforberedelse betyder ikke, at din mand skal sidde med til alle dine møder og konsultationer. Du skal inkluderer og dele med ham, men også huske, at fordi han nødvendigvis ikke kan finde mening i at høre alt det du har brug for at høre, er det ikke fordi han ikke er interesseret.

Mænd er konkrete. Så jo mere konkret du kan gøre tingene for ham desto bedre. Giv ham resume af dine nye indsigter og af dine ønsker. Han skal nok selv spørge, når han vil vide mere.

Prioriter at I begge får viden om simple teknikker han kan bruge for at lindre dig. Det kan være akupressur, let zoneterapi eller rebozomassage.

Hav en ærlig samtale om, hvad I begge forventer af fødslen, tiden efter fødslen og af hinanden. Hvad har I for eksempel hver især brug for når I bliver pressede? Hvordan reagerer I når I bliver trætte og hvordan kan I kærligt støtte hinanden i disse situationer?

Jo mere I har talt om, hvordan I ønsker det skal være, jo lettere kan I også skabe disse situationer og blive det bedste team til fødsel og I jeres nye familie.


Jordemoder Sophie Puck