Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Søvn»Godnat min skat

Godnat min skat

Skrevet af 

De færreste af os har et barn der bare lægger hovedet på puden, smiler og siger "Godnat mor!" Rigtig mange forældre oplever putteseancerne som lidt af en udfordring, hvor de bliver testet på tålmodigheden, efter at der er blevet sagt godnat.

Barnet sætter os nu på prøve med alverdens spørgsmål og episoder det lige skal berette om. Så er det tørstigt, så er det sultent, eller ked af det. Herefter reagerer vi måske mere eller mindre hensigtsmæssigt, og hvis vi reagerer uhensigtsmæssigt med f.eks. at skælde barnet ud sidder vi tilbage i stuen med en trist følelse.

Der er meget vi kan gøre, for ikke at nå dertil.

 Her kommer 5 gode råd fra indehaver af æblebørn.dk og sundhedsplejerske Anette Straadt:

 • Sørg først og fremmest for, at barnet har et stabilt blodsukker. Der sker nemlig det, at hvis blodsukkeret drøner op og ned, så kan hjernen ikke falde til ro.
  Derfor er det en rigtig god idé, at aftensmaden både indeholder noget fedt og noget protein, da disse stabiliserer blodsukkeret.
  Er barnet sultent inden puttetid, bør du give det noget der holder blodsukkeret i ro, og undlade at give det noget med mange kulhydrater f.eks.brød eller frugt. I stedet kan du give det en rest fra aftensmaden, eller andet "rigtig" mad. Banan er en frugt-untagelse, som du godt må bruge inden sengetid, da banan faktisk indeholder nogle beroligende stoffer som er gavnlig for søvnen, samtidig med at banan mætter godt.

   
   
 • Det er utrolig vigtigt at dit barn får tilstrækkeligt med sunde omega 3 fedtstoffer fra fisk (eller alger). Undersøgelser har vist, at børn der fik et tilskud af en god kvalitets fiskeolie sov bedre og længere.

 • Vores hjerner svinger med forskellige svingninger i løbet af en dag. Inden sengetid bør du give barnets hjerne mulighed for at geare ned i nogle roligere svingninger, for at barnet har en reel mulighed for at kunne falde i søvn. Begræns Tv, iPad og spillemaskiner før sengetid.

 • Gør brug af det gamle husråd om kamillete. Det har en ganske målbar beroligende effekt. Lav det efter aftensmaden, lad det køle helt ned og tilbyd barnet det, når barnet er tørstigt. De fleste børn kan lide usødet kamillete, men start med meget mildt te, der ikke har trukket så længe, og lad dit barn langsomt vænne sig til smagen. Undgå at søde det (for meget), da det jo ellers går ud over råd nr 1.

 • Giv dit barn lidt massage eller stryg barnet hen over kroppen. Ved berøring udskiller kroppen det beroligende hormon oxytocin. Du behøver ikke massagekundskaber. Bare rør og nus dit barn og/eller giv dit barn godt med kropskontakt inden det bliver lagt. Det er en enestående måde at komme tættere på sit barn både fysisk og psykisk. Brug eventuelt lavendelolie, som virker beroligende.

 • Sidst, men ikke mindst, foreslår Anette Straadt at bruge beroligende musik eller en visualiseringshistorie til dit barn. Der findes indtalte historier, som er tiltænkt som putteritual med henblik på at få børn til at slappe af og falde i søvn. Se f.eks. hjemmesiden stærkforlivet.dk. De helt små børn kan lytte til rolig musik, og også det, kan du finde på Youtube. Prøv f.eks. at søge på lullaby for sleep, eller lullaby baby. Det er vigtigt, at lyden ikke er for høj, men at barnet skal lytte.

 • Hvis alle disse råd er nye for dig, og du ikke allerede praktiserer nogle af dem, anbefaler Anette Straadt, at du prøver dig frem med eet eller to af rådene af gangen, for at det ikke kommer til at virke som et større arbejde at gå i gang med. - Du vil hurtigt mærke effekten.

 • Læs Netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen's bog om Børn og Søvn

 

'God putte-fornøjelse!

 
 

 

Skrevet af