Du er her:min barsel»Artikler»Søvn»Spædbørns søvn: Alt du behøver at vide

Spædbørns søvn: Alt du behøver at vide

Skrevet af 

Søvn er en vigtig del af spædbørns udvikling, og det er derfor vigtigt, at dit barn får nok søvn. Søvn hjælper barnet med at vokse og udvikle sig, og det er også vigtigt for barnets humør, energi og kognitive funktioner.

Spædbørn har forskellige søvnmønstre, og det er ikke unormalt, at de vågner flere gange om natten for at spise. Dette er helt normalt for spædbørn og er en del af deres udvikling. De fleste spædbørn sover mellem 14 og 17 timer om dagen, men dette kan variere fra barn til barn.

Der er nogle ting, som du kan gøre for at hjælpe dit barn med at få en god søvn:

 • Skab et behageligt sovemiljø: Et mørkt, stille og temperaturreguleret sovemiljø kan hjælpe barnet med at falde i søvn og sove igennem.

 • Establer en søvnrutine: Det kan være en god idé at have en fast rutine for, hvornår barnet skal sove, så det vænner sig til at sove på bestemte tidspunkter.

 • Stimulér ikke barnet inden sengetid: Det kan være en god idé at undgå at lege eller se TV med barnet inden sengetid, da dette kan være overstimulerende og gøre det svært for barnet at falde i søvn.

 • Giv barnet mulighed for at sove: Lad barnet få mulighed for at sove, når det viser tegn på træthed, så det ikke bliver overstimuleret.

 • Brug beroligende rutiner: Det kan være en god idé at have beroligende rutiner, før barnet skal sove, såsom at læse en godnathistorie eller synge en godnatsang.

 • Overvej søvnhjælpemidler: Hvis dit barn har problemer med at falde i søvn eller sove igennem, kan det være en god idé at overveje søvnhjælpemidler, såsom at lægge barnet ned i en søvnpose eller bruge en vikle så barnet kan sove mens du bærer det i viklen. 

  Hvis dit barn har vedvarende søvnproblemer, kan det være en god idé at tale med sin læge eller sundhedsplejerske. Der kan være mange årsager til søvnproblemer hos spædbørn, og det er vigtigt at få professionel rådgivning og vejledning, hvis dit barn har søvnproblemer.

 • Kilder:

  1. National Sleep Foundation. (2019). Baby sleep: A guide for the science-minded parent. https://www.sleepfoundation.org/articles/baby-sleep-guide-science-minded-parent
  2. American Academy of Pediatrics (AAP). (2016). The importance of sleep for children and adolescents. Pediatrics, 138(5). https://doi.org/10.1542/peds.2016-3107
Skrevet af HERUNDER FINDER DU DIN PRIVATE JORDEMODER, DIN DOULA, DIN SCANNINGSKLINIK M.M. - UANSET HVOR DU BOR I DANMARK.

PRIVAT JORDEMODER
DOULA
GRAVIDITETSSCANNING
ZONETERAPEUT
FØDSELSFORBEREDELSE
EFTER FØDSEL