Du er her:min barsel»Artikler»Søvn»Sådan forlænger du dit barns korte lure (video)

Sådan forlænger du dit barns korte lure (video)

Skrevet af 

Oplever du at din baby vågner efter kort tid når han/hun sover lur?  Du er ikke alene, og der er en naturlig forklaring på de korte lure. Der er faktisk også noget du kan gøre, for at hjælpe dit barn med at sove længere lure. 

Mange forældre oplever at deres barn ikke sover mere end 30-45 minutter ad gangen når barnet sover lur. Det kan være meget frustrerende, da man dels selv har brug for en længere pause, dels ved man, at barnet har godt af en god lang lur. Så hvad stiller man op?

Jeanette Wegge-Larsen er sovecoach og hjælper forældre med at få styr på deres børns sovevaner.  Se videoen Sådan forlænger du dit barns korte lure

 

sådan forlænger du dit barns korte lure min barsel

Det er ikke helt tilfældigt, at din baby vågner omkring 45 minutter inde i sin søvn. Det skyldes, at en søvncyklus varer omkring denne tid. En søvncyklus består af forskellige faser af søvn, og når en hel cyklus er gennemført, går søvnen ind i en meget let og overfladisk fase, hvilket gør at barnet vågner lettere.

I sådanne tilfælde kan det være gavnligt at berolige barnet ved at vugge det, eventuelt i en slyngevugge, inden det vågner helt. Det kan også være at dit barn sover i barnevognen, og her kan du med fordel gå ud til barnet, når der er gået 20 minutter. Her kan du stå nogle minutter og holde øje med, om barnet er ved at vågne, og hvis det er det, kan du blidt vugge og trille barnevognen eller begynde at gå en lille tur med barnevognen, for at hjælpe dit barn til at sove videre ind i den næste dybe søvncyklus. 

Nogle forældre synes det er mest effektivt at bære barnet i et bæreredskab under disse kortere søvnperioder. Derved kan barnet høre hjerteslagene og mærke den fysiske nærhed, hvilket kan hjælpe det med at sove mere roligt og længere.

Når børn vågner hyppigt, skyldes det altså deres naturlige cyklus, hvor de gennemgår lette opvågninger hver 30-45 minutter, når de skifter søvnfase.

Hvis det er en udfordring at få din baby til at sove igennem disse opvågninger, kan det være relateret til den måde, barnet falder i søvn på fra starten, samt barnets forventninger om at det samme skal ske under disse opvågninger.
Måske har du ammet dit barn i søvn, og lagt barnet sovende over i sin barnevogn eller vugge. Når barnet vågner op, har det derfor en forventning om, at det ligger trygt ved brystet når det vågner igen. 

Dette kan resultere i, at de vågner mere op, når de når en let opvågning, og de kan have brug for vores hjælp igen eller forvente at blive taget op, få mad eller andre former for opmærksomhed. Disse vaner kan være blevet knyttet til at falde i søvn og kræver opmærksomhed i første omgang.

Ligesom voksne forventer børn at opleve samme situation ved en let opvågning, og de søger ofte den samme form for hjælp for at falde i søvn igen. Derfor vil det være optimalt, at barnet når at registrere at det bliver lagt til at sove. 

Derfor giver det mening at se på de indledende søvnritualer og lære barnet at falde i søvn selv på det sted, hvor I ønsker, at hun skal sove hele søvnen. Du kan læse mere om gode putteritualer her: 

Effektive putteritualer for børn: Sådan sikrer du bedre nattesøvn

Skrevet af HERUNDER FINDER DU DIN PRIVATE JORDEMODER, DIN DOULA, DIN SCANNINGSKLINIK M.M. - UANSET HVOR DU BOR I DANMARK.

PRIVAT JORDEMODER
DOULA
GRAVIDITETSSCANNING
ZONETERAPEUT
FØDSELSFORBEREDELSE
EFTER FØDSEL