Mange mænd er bange for fødsler. Sådan har det været i hundredevis af år. Men måske er det ved at ændre sig? Måske vil nutidens mænd gerne vide mere om, hvordan en fødsel foregår, og hvilken rolle, de kan påtage sig for at hjælpe deres fødende kvinde? Hvis de altså kan få lov til det uden at skulle ligge på gulvet og lave åndedrætsøvelser!
Når din partner er rigtig godt forberedt til fødslen, bliver han ikke bange eller usikker, men kan være en vigtig ressource for sin fødende kvinde. I vores fødekultur i dag, hvor kvinden oftest føder blandt fremmede på et sygehus, er hendes partner den eneste, der kender hende. Og han kender hende ret godt.
En partner, der kan stå fast i stormen, er den allerbedste livline. Og at have den oplevelse sammen giver et rigtig godt afsæt for at blive forældre sammen.
Din partner vil sandsynligvis gerne være den, du har allermest brug for, når du føder.
Han kan være bekymret for, om han magter opgaven, og ofte aner han ikke ret meget om fødsler. Så er det let at blive usikker. Det er der råd for: Find et kursus, der passer godt til jer. Men det kan også være, at han slet ikke har lyst til at deltage. Så må du respektere det og gå i gang med at finde en anden person, der skal være din livline - og det skal helst ikke være din mor :-)
I En ANDEN start arbejder vi med at gøre dig – og din partner – klar til fødslen gennem fødselsforberedelse, onlinekurser og konsultationer.
Vi synes det er rigtig ærgerligt, hvis de mænd, der gerne vil gøre en forskel ved deres barns fødsel, ikke ved hvad de skal gøre. Så her kommer ganske gratis tips til både kvinden og manden. God arbejdslyst!
Læs også: Fædre kan også være bange og sårbare efter fødslen
Her er de fire vigtigste råd til at gøre din partner til verdens bedste fødselslivline:
Han skal have viden om, hvad du går igennem, og hvad hans rolle er. Han skal have et grundigt kursus i, hvad en fødsel er. Der er en masse konkret viden at hente på vores teoretiske fødselsforberedelseskursus eller i FødeManualen, en fødselshåndbog til mænd, der udkommer snart.
Han skal vide, hvad der foregår inde i dig, og hvad du og hans barn går igennem. Han skal vide, hvornår du trænger til hvilken form for støtte, og hvordan han giver den. Han skal kende til effekten af de 3 K'er: Kys, kærlighed og kærtegn.
Han skal have redskaber til ikke selv at gå under i bekymring, træthed, opgivelse eller for lavt blodsukker. Og han vil elske at føle sig kompetent!
Det er vigtigt, at han ikke er bange for dine smerter. Han skal have tid og plads til at indse, at din smerte i sig selv ikke er farlig. Han skal kunne lade dig udfolde alle dine ressourcer og styrke dig frem for at støtte din afmagt og svaghed. Det kræver lidt arbejde af ham selv og en hel del ærlig snak jer imellem.
Fortæl ham om dine "genveje" til ro, afspænding og tryghed. Du skal vise og fortælle ham, hvem du er, når du er svag og ikke har styr på livet. Fortæl med klare ord, hvad du har brug for, når du er angst, utryg, usikker eller anspændt.
Gå gerne i detaljer, fx. 'Jeg skal sættes i sofaen med det blå uldtæppe og en kop the, og du skal tænde et stearinlys, se på mig, lytte til mig og nusse mine fødder.' Vi kvinder ELSKER jo at blive læst og få vores behov dækket uden at skulle fortælle om dem, men helt ærligt: Han har ikke en chance for at gøre det rigtige, hvis han ikke ved, hvad det er. Kom over ønsket og blufærdigheden og giv ham redskaberne til at kunne hjælpe dig.
Lad ham tage sin plads og tage ansvar for at være din livline. Læn dig op ad ham, fysisk og psykisk, og anerkend hans unikke position som den, der kender dig allerbedst. Hav tillid til hans evner til at beskytte dig.
Det er vigtigt, at din mand er en aktiv del af fødslen, og at han har viden om, hvad der foregår, så han undgår at føle sig tilsidesat. Det kan nemlig i værste fald udløse traumer og stressreaktioner hos ham, og en oplevelse af svigt og forladthed i dig.
Det kræver en indsats at høste den nødvendige viden inden fødslen, og det kræver, at I begge to dedikerer jer til samarbejdet. Vi vil anbefale som minimum, at I får noget fødselsforberedelsesundervisning, der giver især manden noget at arbejde med.
En lille ekstra idé er at arrangere en fødedate, hvor I har tid og rum til at fordybe jer i tankerne om fødslen. Få eventuelle større børn passet, gå ud at spise og indstil jer på sammen at fokusere på den kommende fødsel. Hvis I ønsker det og gør arbejdet, kan fødslen blive en meget stærk, positiv og udviklende del af jeres parforhold, som I tager med jer videre ind i den nye familie.
8 tips til verdens bedste fødelivline (lige til at printe og tage med til fødslen)
1. Vær ved din kvindes side under hele fødslen. Hun vil føle sig forladt, hvis du går.
2. Lær effekten af de 3 K’er under fødslen: Kys, kærlighed og kærtegn.
3. Oxytocinet skal op, adrenalinet skal holdes nede (dvs. din kvinde skal være tryg).
4. Sørg for at ingen af jer får for lavt blodsukker.
5. Sørg for at din kvinde er afspændt: Tjek fx kæbe, skuldrer, hænder, og hjælp hende med at spænde af.
6. Bløde og rolige strygninger overalt på hendes krop - gerne oppefra og ned - øger oxytocinet.
7. Vær din kvindes talerør – hun hverken kan eller skal organisere noget selv.
8. Husk, at du er den, der kender hendes krop og psyke allerbedst. Hun har meget brug for dig, også selvom hun måske ikke siger det.
Rigtig god arbejdslyst!
Læs også: Fødselsforberedelse for mænd