Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

 
 
Amning

Amning

For mange mødre, er amning en naturlig forlængelse af graviditeten. Fødslen af moderkagen efter barnet, booster de mælkeproducerende hormoner og efter få dage overgår den eksklusive råmælk gradvist til den rigelige modne mælk. Det er en ganske naturlig udvikling.

Amning er mere end mad, det er en dynamisk biologisk proces. Selve den ernæringsmæssige del af amningen er dog meget vigtig. Den er helt unik, både fordi den er tilpasset mennesker, men den er også tilpasset lige netop det barn, som ammer. Modermælken indeholder mere end 100.000 kendte komponenter og forandrer sig konstant, for at tilpasse sig barnets behov, udvikling og helbred.

Når man siger amning er mere end mad, handler det blandt andet om, at amningen er en måde at være sammen på. En tilknytning. Ja, man kalder faktisk amning for; den første samtale.

Amning er en tryg havn for det lille barn, som kommer fra livmoderen og ud i den store verden. Hos brystet får barnet al den tryghed det har brug for, tilknytning, bekræftelse, kærlighed, nærvær, trøst, varme, omsorg og ro.

Særligt i starten af barnets liv gennemgår det en enorm udvikling. Vi kender det fra os selv, udvikling kan være meget skræmmende. Ved brystet, kan barnet få al den støtte det har brug for, for at kunne tilpasse sig, lære og håndtere sin omverden.

Når man ammer, indeholder mælken mange gode hormoner fra den ammendes krop. Fx oxytocin, som er vores kærlighedshormon. Det giver barnet velvære, glæde, tryghed og beroliger barnet, så det lettere falder i søvn. Modermælken indeholder også prolaktin, som hjælper til vækst af barnets tarmslimhinde. Den indeholder væksthormoner, stofskiftehormoner, insulin og mange andre hormoner som bidrager positivt til barnets vækst og sundhed.

Mælken indeholder også vitaminer og mineraler. Mælkens indhold af dem, kan kun påvirkes på få områder, det vil sige at næsten uanset hvad du spiser, vil mælkens sammensætning være optimal. Det er dog altid anbefalingerne at spise en sund varieret kost, så den ammende krop får, hvad den har behov for. Det er nemlig produktionen af modermælken, som får første-prioritet.

Mælken indeholder stamceller, som kan blive til næsten alle typer væv i barnets krop. Det betyder at man forebygger en lang række alvorlige sygdomme ved at amme.

Som ammende er amning oftest det bedste forældre-redskab vi har. Amning kan løse utroligt mange udfordringer, man kan opleve når man har et barn. Er barnet syg og vil pludselig ikke spise fast føde, er amningen en sikker go-to for væske og næring ligesom antistoffer i mælken vil hjælpe til at bekæmpe sygdommen. Er barnet i et hysterisk anfald, kan amningen berolige det igen. Er barnet sulten på farten, er det intet problem at amme og få tilfredsstillet barnets behov.

Amning er ikke kun godt for barnet. Det gavner også den ammendes helbred. Når man ammer, mindsker man risikoen for både brystkræft og livmoderhalskræft. Hormonerne som er tilstede når man ammer, udsætter den ammendes cyklus efter fødslen. Det vil sige amning er med til at øge afstanden imellem søskende, hvilket er en fordel for moderens krop og det ældste barns behov for at have sine forældre hos sig som lille, uden de skal tage sig af ældre søskende. Det er dog ikke i alle tilfælde, hvorfor det anbefales at bruge prævention efter fødslen, hvis ikke man ønsker endnu en graviditet. Amning mindsker også risikoen for fødselsdepression, knogleskørhed og diabetes II. Hvis man har diabetes I, mindskes behovet for medicinsk behandling, ofte under amning.

Okay, så når amning er så fantastisk, hvordan kan det så være, at amning kan være så svært?

Når amningen bliver svær

I starten af ammeperioden lærer den ammende og barnet, hvordan amningen fungerer bedst for dem. Nogle ammer uden de mindste problemer, andre er mere udfordrede. For at kunne amme, skal den ammende og barnet samarbejde og er der udfordringer hos den ene, den anden eller ved selve samarbejdet fx koblingen mellem bryst og mund, kan der opstå ammeproblemer.

Hjælp til amning er vigtig! Både på grund af alle de årsager som er nævnt tidligere, men også fordi mislykket amning, kan være en stor sorg for familien. Mange familier har et brændende ønske om at amme, uden at kunne sætte en finger på hvorfor. Det er en følelse indeni. Mange ammende beskriver en følelse af dyb tilfredsstillelse når de ammer. En følelse af at lykkedes.

Under graviditeten kan det være en stor fordel at læse om amning, lære hvordan amning fungerer og tale med venner, familie og andre man kender som har gode ammeerfaringer. Det kan være en fordel for familien at sætte sig ind i, hvordan fødselsvalg kan påvirke amning og hvordan man ønsker at føde, for at få amningen godt fra start.

Hvis amningen er svær efter fødslen, eller på et andet tidspunkt i løbet af ammeperioden, bliver den gode oplevelse erstattet af stress. Det er en stress, som en ny familie ikke har brug for. Hurtig og kompetent hjælp til amning, er med til at få familien til at trives, vokse og udvikle sig på en god måde.

Annemaia Møller, ammespecialist Mange nybagte mødre føler sig ikke klædt på til amningen. Ifølge jordemoderforeningen forlader omkring 60% af alle nybagte mødre barselsgangen…
Mange oplever problemer med amningen af forskellige årsager. Det kan være begyndervanskeligheder. - Mælken der lige skal løbe til. Det kan…
Kan jeg tillade mig at nyde et lille glas vin? Vil det skade mit barn? Er jeg en dårlig mor, hvis jeg…
Det kan være rigtig svært at blive mor for første gang. Du har nok brugt en masse tid til at sætte…
Brystbetændelse i forbindelse med amning kan opstå hvis mælkegangene stopper til. Det kan skyldes, at barnet ikke tømmer brystet tilstrækkeligt…
At amme sit barn er en selvfølge for de fleste kvinder. Det er naturligt og en del af den omsorg…
Appetitspring er perioder i barnets liv, hvor det har behov for mere mælk. Man er ikke helt klar over hvad…
Her er mine bedste råd til dig der gerne vil have en rolig ammeopstart:  Ro på: Sæt ambitionerne ned. Lige…
Engang var det et alment udtryk når man sagde, at en baby nok skulle få det ud af modermælken, som…
Med de 5 tips i videoen, fortæller Annemaia Møller, hvordan du kan lægge dit barn til brystet på en god…
Ammehjerne? Hvad er nu det for noget? - Og er det egentlig godt eller skidt at være glemsom i den…
Hvad gør man, når amningen går skævt? Hvem ringer man til, når man er i tvivl om, om de råd…
En god ammestart begynder allerede i graviditeten og under fødslen. Viden om amning i graviditeten Det har vist sig, at…
Vil du ruste dit barns immunforsvar og forebygge risiko for astma og allergi, kan du allerede under graviditeten i 3.…
Det er nok de færreste nybagte mødre der går helt fri af udfordringer eller tvivlsspørgsmål i løbet af de første amme-måneder.…
Side 1 ud af 2
 
 
 
(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize