Du er her:min barsel»Artikler»Sundhed»Meditation - en vej til velvære og afslapning for gravide (video)

Meditation - en vej til velvære og afslapning for gravide (video)

Skrevet af 

Meditation er en praksis, der har eksisteret i årtusinder. Den tilbyder mange fordele for krop og sind. Uanset om du er gravid eller ej, kan meditation bidrage til at forbedre dit velbefindende på mange måder.


I denne lille artikel ser jeg på de generelle fordele ved meditation, samt vigtigheden af en daglig meditationspraksis og på, hvordan du som gravid kan drage særligt nytte af meditation.
Du vil  også kunne finde links til en guidet meditation samt en mindful kropsscanning i artiklen her.  


Generelle fordele ved meditation

Uanset om du er gravid eller ej, er der en række sundhedsfordele ved at meditere:

1. Stressreduktion:
Meditation er kendt for at hjælpe med at reducere stressniveauer, fordi når du mediterer sænkes pulsen, og din vejrtrækning bliver langsommere og dybere, dit blodtryk sænkes og produktionen af
cortisol (kroppens stress hormon) nedsættes. Dette er afgørende for alle der gerne vil nedsætte deres stressniveau.

2. Bedre søvn:
Mange mennesker oplever søvnforbedringer som et resultat af regelmæssig meditation, fordi det beroliger din krop og hjælper dig med at håndtere tankemylder, uro og eventuel stress.

3. Bedre mental klarhed:
Med meditation og mindfulness udvikler vi en større klarhed. Meditation kan afhjælpe tankemylder og forbedre koncentrationen og mange oplever forbedringer allerede efter en uges tid med regelmæssig meditation, hvilket kan give en følelse af mestring, som smitter af på dig i andre sammenhænge.

4. Følelsesmæssig balance:
Meditation kan hjælpe med at opretholde en følelsesmæssig balance og reducere angst og depression. Gennem meditation træner vi vores evne til at være til stede i nuet, og gennem træning som eksempelvis kropsscanning, bliver vi bedre til at mærke, hvornår der er emotionelle forstyrrelser igang i kroppen. Prøv fx. denne kropsscanning: Mindful kropsscanning


Daglig meditationspraksis

For at opnå de mest betydningsfulde fordele ved meditation er det afgørende at praktisere regelmæssigt. I det følgende gennemgår jeg nogle gode råd til at etablere en daglig meditationsrutine:

Vælg et tidspunkt:
Find et tidspunkt på dagen, hvor du kan fordybe dig i meditation uden afbrydelser. Mange foretrækker morgen- eller aftenmeditation for at starte eller afslutte dagen med ro og klarhed.

Start kort:
Begynd med korte sessioner på 5-10 minutter og øg så gradvist varigheden, når du bliver mere fortrolig med praksis.

Find et roligt sted:
Vælg et roligt sted, hvor du kan sidde eller ligge komfortabelt. Brug eventuelt bløde puder eller en stol for ekstra komfort.

Fokusér på dit åndedræt:
Brug dit åndedræt som et fokus for din opmærksomhed. Dette hjælper med at berolige sindet og bringe dig ind i øjeblikket.


Meditation under graviditet

Gravide kvinder kan især drage fordel af meditation på grund af den unikke situation, de står over for. Her er, hvordan meditation kan hjælpe under graviditet:

Stressreduktion:
Graviditeten kan medføre stress og angst. Meditation er et effektivt værktøj til at reducere disse følelser og skabe en følelse af ro.

Smertelindring:
Meditationsteknikker kan hjælpe med smertehåndtering under fødsel og lindre generelle graviditetsrelaterede smerter.

Forbindelse til baby:
Meditation giver mulighed for at opbygge en dybere forbindelse til dit ufødte barn ved fx. at fokusere på babyens bevægelser og trivsel. 

Forbedret søvn:
Gravide kvinder kan opleve søvnforstyrrelser. Meditation kan hjælpe med at forbedre søvnkvaliteten.Guidet meditation

For mange er det at sidde i stilhed med sig selv lidt af en prøvelse. Her kan man med stor fordel prøve guidede meditationer, hvor man lytter og kan slippe et eventuelt pres om hvorvidt man nu gør det
godt nok.

Samlet set kan meditation være en værdifuld praksis for gravide kvinder og enhver, der ønsker at forbedre sit mentale og følelsesmæssige velbefindende.

Ved at etablere en daglig meditationsrutine kan du opleve de transformative fordele, som meditation kan give dig, mens du forbereder dig på den vidunderlige rejse mod moderskab.

Prøv denne guidede meditation: Afspænding under graviditet

Rigtig god fornøjelse med din meditationsrejse.

PS: Da jeg helt naturligt ikke selv har førstehåndsviden om graviditet og fødsel, har jeg spurgt min kone og mor til vores 3 drenge til råds. Tak til hende.


Skrevet af