Et nyt studie fra Københavns Universitet viser en stærk sammenhæng mellem en vestlig kost under graviditeten og en øget risiko for ADHD og autisme hos børn. Sundhedsstyrelsen vil tage resultaterne med i deres kommende gennemgang af kostråd til gravide.
Et nyt omfattende klinisk studie fra Københavns Universitet og Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) ved Dansk Børne Astma Center, Herlev og Gentofte Hospital, har påvist en stærk sammenhæng mellem indtagelse af en vestlig kost under graviditeten og en øget risiko for udviklingsforstyrrelser som ADHD og autisme hos børn.
Den vestlige kost er karakteriseret ved et højt indhold af fedt og sukker samt et lavt indtag af friske råvarer. Forskerne vurderede mødrenes kost ud fra, hvor tæt den lå på det vestlige kostmønster. Over 60.000 mor og barn par er analyseret.
Resultaterne viste, at selv mindre ændringer mod en mere vestlig kost kunne øge risikoen for ADHD med 66 % og autisme med 122 %.
Dette indikerer, at jo mere vestlig kost en kvinde indtager under graviditeten, desto større er risikoen for, at barnet udvikler ADHD eller autisme.
Studiet anvendte en kombination af kostregistreringer, blodanalyser, genetiske data og kliniske diagnoser fra flere store mor-barn-kohorter for at undersøge sammenhængen mellem kost under graviditeten og udviklingen af ADHD og autisme hos børnene.
Selvom der er en stærk statistisk sammenhæng, beviser studiet ikke, at en vestlig kost i graviditeten direkte forårsager disse udviklingsforstyrrelser. Genetik og miljø spiller også en stor rolle, da ADHD og autisme har en høj genetisk komponent på op til 80 % arvelighed.
Derudover havde kvinder med en mere vestlig kost oftere højere BMI, røg under graviditeten og brugte mere antibiotika, faktorer der i sig selv kan påvirke børns udvikling.
Studiet har forsøgt at justere for disse faktorer, men kan ikke udelukke, at andre livsstilsfaktorer ud over kosten også spiller en rolle.
David Horner, læge og ph.d. ved Københavns Universitet og COPSAC, påpeger, at denne viden kan bruges til at fremme sundere kostvaner under graviditeten.
Selv små justeringer væk fra et vestligt kostmønster kan potentielt reducere risikoen for udviklingsforstyrrelser i hjernen.
Ved at forstå, hvordan kosten påvirker kroppen under graviditeten, kan man bedre identificere, hvilke næringsstoffer der spiller en vigtig rolle, og hvordan man kan justere sin kost for at mindske risikoen for neuroudviklingsforstyrrelser. Sundhedsstyrelsen har bemærket resultaterne af dette studie og vil tage dem med i betragtning, når kostråd til gravide skal gennemgås.
Dette understreger vigtigheden af opdaterede og evidensbaserede anbefalinger for at sikre både moderens og barnets sundhed under graviditeten.
Samlet set fremhæver dette studie betydningen af en sund og balanceret kost under graviditeten for at reducere risikoen for udviklingsforstyrrelser som ADHD og autisme hos børn.
Gravide kvinder opfordres derfor til at følge sundhedsfaglige anbefalinger og være opmærksomme på deres kostvaner for at fremme deres børns sundhed og trivsel.
Kilde: Science.KU.dk