For noget tid siden var jeg til en sammenkomst, hvor jeg mødte et nybagt forældrepar på 22 år. Jeg faldt i snak med faren. Han sad der med sin kun én måned gamle, sovende søn på maven.
Faren så både meget lykkelig og pavestolt ud, og samtidig lignede han en, der ikke havde sovet i et år. Jeg sagde tillykke, og vi kom straks til at tale om drengens fødsel.
Den unge far havde meget på hjerte og kunne slet ikke stoppe, da han først begyndte at tale om sønnens fødsel og tiden frem til nu. Det var tydeligt, at fødselsoplevelsen og oplevelserne lige efter fyldte rigtig meget i ham.
Han fortalte stolt, hvor flot hans kæreste havde klaret fødslen. Men han sagde også flere gange, at han havde følt sig totalt magtesløs og slet ikke havde vidst, hvad han skulle gøre af sig selv, imens det hele stod på.
Han fortalte, at han på grund af sin kærestes veer stort set ikke havde sovet i to døgn, da han endelig fik sin søn i favnen. Derefter sagde han noget, som han gentog en del gange.
Nemlig, at han efter fødslen fik stukket en brochure i hånden om vuggedød af en sygeplejerske, der var væk igen lige så hurtigt som hun dukkede op. Beskeden han fik med på vejen af hende var, at det var meget vigtigt, at han læste den grundigt.
Han sagde til mig: ”Så stod jeg der med min brochure om vuggedød og min nyfødte søn. Nu efter vi er kommet hjem, har jeg været så bange for, at han skal holde op med at trække vejret, at jeg sidder med en finger under næsen på ham, når han sover.
Hvis han laver den mindste anderledes lyd om natten, vågner jeg og tjekker til ham. Der står i brochuren, at han skal være 37 grader i nakken, men det er altså meget svært at mærke, synes jeg.”
Det er måske ikke den bedste timing at stikke sådan en brochure i hænderne på en ung mand uden vejledning af nogen art få timer efter, han er blevet far for første gang.
Der er selvfølgelig ikke nogen, der udleverer sådan en brochure med anden hensigt end at viderebringe information.
Derudover ved vi jo også, at sundhedspersonalet ofte simpelthen ikke har tiden.
Læs også: Mand for en fødsel
Men da den unge far fortalte mig om oplevelsen, og hvad den havde gjort ved ham, mindede det mig om mange lignende beretninger, jeg har fået af især mødre igennem årene.
Det er aldrig, jo mere information jo bedre, hvis informationen ikke bliver leveret med nærvær, og at informanten ikke sikrer sig, at du føler dig tryg ved at kunne følge anvisningerne.
Det er svært at lade være med at tænke på, at ganske små justeringer i kommunikation og timing kunne have gjort en stor forskel for denne søde, unge nybagte far.
Husk derfor at du gerne må hive fat i sundhedspersonalet eller ringe til dem efterfølgende, hvis du ikke får spurgt ind til en given information i kampens hede.
Hvis du står i en lignende situation som denne far, kan du sommetider med fordel kontakte en fagperson der arbejder mere helhedsorienteret.
En fagperson som vil kunne give dig opbyggelige råd, der rent faktisk er brugbare for dig i praksis, og som vil kunne hjælpe dig med at erstatte frygt og konstant risikotænkning med mere ro og tillid.
Om forfatteren
Camilla Willumsen udgav i 2023 bogen “Dit barn - dine beslutninger.
Camilla er uddannet lærer og cand.pæd. og har siden sin første fødsel i 2011 været optaget af præ- og perinatal psykologi, aware parenting og fødselskultur.
Hun samarbejder med helhedsorienterede fagfolk og inspirerer og støtter (kommende) forældre til at træffe bevidste valg og prioritere det, der er vigtigst. Camilla udbyder foredrag, undervisning og rådgivning. Hendes første barn er født på Rigshospitalet og hendes andet barn er født hjemme.
Camilla tilbyder helhedsorienteret rådgivning i indrestyret forældreskab. Se mere om Camilla Willumsen's rådgivning
Du kan booke en online helhedsorienteret rådgivning i indrestyret forældreskab med Camilla og købe bogen her
Læs også, af samme forfatter: Hvad er en efterreaktion egentlig - og hvordan styrker du din handlekraft?