Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Fødsel»Mentaltræning som fødselsforberedelse: Jordemødres syn på at forberede forældrene mentalt til fødslen

Mentaltræning som fødselsforberedelse: Jordemødres syn på at forberede forældrene mentalt til fødslen

Skrevet af 

Fødslen kan være en stressende begivenhed for forældrene, både før, under og efter fødslen. Men det er ikke kun fysisk forberedelse, der er vigtigt - mental forberedelse er lige så vigtig. Jordemødre i Danmark har taget emnet op og argumenterer for, at mental træning bør være en fast del af fødselsforberedelse.


I en artikel i Jordemoderforeningens tidsskrift, argumenterer jordemødre for, at mental træning kan hjælpe forældrene med at håndtere fødslens fysiske og emotionelle udfordringer i imponerende grad. Det kan også hjælpe forældrene med at føle sig mere forberedt og i kontrol under fødslen.

Jordemødrene fremhæver vigtigheden af at arbejde med forventninger, frygt og usikkerhed, som kan være en del af fødselsforberedelsen. De anbefaler forskellige metoder som yoga, meditation, mindfulness og kognitiv terapi, som kan hjælpe med at reducere stress og øge følelsen af velvære.

Et eksempel på dette er det norske pilotprojekt, der blev initieret af mentaltræner Birgit Semundseth og jordemoder Tonje Wessel Rummelhoff under titlen "En god fødsel". Projektet gennemførte et pilotstudie med 80 gravide, hvor deltagerne fik adgang til mentaltræning inden fødslen. Resultaterne viste, at 95% af gravide meldte tilbage om, at de havde haft en god fødselsoplevelse.

Dette er et imponerende resultat, der viser at mentaltræning kan være en effektiv metode til at hjælpe gravide kvinder med at forberede sig mentalt på fødslen og håndtere de fysiske og emotionelle udfordringer der kan opstå under fødslen.

Den norske jordemoder Tonje Wessel Rummelhoff fortæller, at mange at de gravide syntes, fødselsmentaltræningen var mærkelig i starten.

Mentaltræning er mere udbredt i mange andre brancher, måske især inden for sport. Men ifølge dden norske jordemoder skulle ikke mange gange til, før de gravide også havde indarbejdet det som en vane.

 - De sagde, at de til sidst så frem til at gå i seng med lydfilen i øret, og at de mærkede, hvor godt de slappede af. De beskrev også, at de tog Birgits stemme fra mentaltræningen med sig under fødslen.

 - Vi oplever, at når kvinderne har trænet mentalt i forvejen, så ved de, hvordan de skal arbejde med deres krop, når veerne starter. Så kan det være nok, at fx jordemoderen eller partneren undervejs kan minde dem om at slappe af i kæbe, håndled og bækken. Inden for mentaltræning taler vi om at skabe hukommelsesspor i hjernen, før hændelser har fundet sted.

Jordemødrene understreger også vigtigheden af at involvere fædre i fødselsforberedelsen, da dette kan hjælpe fædrene med at føle sig mere forberedt og involveret i fødslen.

 

Læs også: Mand for en fødsel


Vigtigheden af fødselsforberedende kurser

En anden metode, som jordemødrene anbefaler, er fødselsforberedende kurser, hvor forældrene kan lære om fødslens fysiske processer, smertelindring og fødselsplanlægning.

Disse kurser kan også hjælpe forældrene med at udvikle kommunikationsstrategier og forstå hvilken rolle sundhedspersonalet spiller under fødslen.

Jordemødrene påpeger også, at mental træning ikke kun er vigtigt for forældrene, men også for det nyfødte barn. Forskning har vist, at stress og angst hos mor kan påvirke barnets trivsel og udvikling. Derfor kan mental træning hjælpe med at skabe en positiv fødselsoplevelse for både mor og barn.

Jordemødrene opfordrer til, at mental træning bør være en integreret del af fødselsforberedelsen og at det bør være en mulighed for alle forældre, ikke kun dem, der har mulighed for at betale for det.

Jordemoderforeningen arbejder for at sikre, at det offentlige sundhedsvæsen tilbyder tilgængelige og økonomisk overkommelige mentale træningsmuligheder for forældre.Kilde: https://jordemoderforeningen.dk/tidsskriftsartikel/mentaltraening-som-foedselsforberedelse/

Skrevet af HERUNDER FINDER DU DIN PRIVATE JORDEMODER, DIN DOULA, DIN SCANNINGSKLINIK M.M. - UANSET HVOR DU BOR I DANMARK.

PRIVAT JORDEMODER
DOULA
GRAVIDITETSSCANNING
FØDSELSFORBEREDELSE
EFTER FØDSEL