Du er her:min barsel»Nyheder»Undersøgelse af biologiske signaler: Hvad udløser fødsel hos gravide kvinder?
tirsdag, 04 juni 2024

Undersøgelse af biologiske signaler: Hvad udløser fødsel hos gravide kvinder?

Skrevet af 

Statens Serum Institut genoptager et innovativt forskningsprojekt om graviditet og fødsel, som tidligere blev skrinlagt. Projektet sigter mod at afklare de faktorer, der udløser fødslen hos gravide kvinder og bygger på en omfattende samling af biologisk materiale fra gravide.

Forskerne ønsker at undersøge, hvad der udløser en spontan fødsel, samt årsagerne til såkaldt tidlig fødsel. Projektet, Biologiske Signalers Rolle under Graviditet (BSG), er baseret på regelmæssige blodprøver fra graviditetens begyndelse til efter fødslen fra omkring 240 deltagende kvinder.

Heather Boyd, seniorforsker og projektleder for BSG-studiet, fremhæver det unikke i den store samling af prøver, som giver en enestående mulighed for at forstå graviditetens mekanismer.

I det nye studie vil forskerne analysere niveauerne af over 5.400 proteiner og frit RNA i blodprøver fra gravide kvinder for at identificere gener og proteiner, der spiller en afgørende rolle for en sund graviditets afslutning.

Målet er at opnå en bedre forståelse af de processer, der initierer fødslen, og hvorfor nogle kvinder føder for tidligt, mens andre går langt over tiden og ofte skal igangsættes.

Tidligere studier har vist signifikante forskelle i blodets sammensætning på forskellige tidspunkter i graviditeten, hvilket kan være afgørende for vurdering af graviditetens alder, især i lande uden omfattende ultralydsscanninger.

Resultaterne af forskningsprojektet kan muligvis revolutionere sundhedspersonalets evne til at vurdere graviditetsalderen og forudsige risikoen for for tidlig fødsel, hvilket åbner mulighed for forebyggende tiltag.Kilde: https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2024/nyt-studie-hvad-faar-gravide-til-at-gaa-i-foedsel