Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Nyheder»Pas på de små i juletravlheden
 
 
søndag, 24 november 2019

Pas på de små i juletravlheden

Skrevet af 

Julen er hjerternes fest og det er hyggeligt at pynte op, tænde lys og drysse lidt magi ud over en ellers kold og mørk vintertid. Men julepynt og levende lys er ekstra dragende for husets mindste beboere. Placér derfor levende lys med ekstra omhu og uden for rækkevidde af små hænder.

Det er især de helt små børn, det vil gå ud over når der her i december måned sker brandulykker. Hvert år er op mod 1000 børn mellem 0-4 år involveret i en brandulykke. Der hvor der kan ske størst skade er hvis der går ild i noget og det er desværre også den hyppigste årsag til brandulykker i Danmark. Det er oftes juledekorationer og levende lys der er synderne, men også ovne og kogeplader som de små brænder sig på mens forældrene har travlt med juleforberedelserne.

I december 2016 måtte danske brandmænd rykke ud til en brand 549 gange. Det er cirka 150 brande mere end en gennemsnitsmåned og det svarer til en stigning på næsten 40 procent i december måned.

De dragende levende lys

En rapport om brandsikkerhed i Danmark i 2017 viser, at blandt dem, som har oplevet brand i egen bolig, skyldes branden oftest brug af levende lys - særligt i dekorationer.

"Julen er der, vi trækker ind i huset og tænder op i vores adventskranse og juletræer. Men mange er uforsigtige med de levende lys, og det er en af de primære årsager til brande i hjemmet i december. Mange har en høj tryghedsfølelse og lav risikoopfattelse i hjemmet, men levende lys placeret op af tørt gran skaber en stor risiko", siger Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

 - Levende lys er dragende. Vær derfor opmærksom på at placere lys og dekorationer så langt uden for børns rækkevidde, at de heller ikke ville kunne nå lysene ved hjælp af stole og andet, som de kan kravle op på.

 - Fjern lightere og tændstikker, som langt oftere kommer til at ligge fremme i julen.

 - Gå desuden aldrig fra tændte stearinlys og lad ikke lysene gå ud af sig selv.

 - Placér lys, så de kan brænde frit  med rigelig afstand til pynt og gran. Undgå levende lys på juletræet. 

 - Det er også en god idé at have noget vand i nærheden hvis uheldet skulle være ude, f.eks en vandkande eller vandforstøver. 

 - Endelig bør du tjekke om brandalarmerne virker som de skal og så de tydeligt kan høres i alle opholdsrum og soveværelser, selv hvis døren er lukket. Test regelmæssigt, at batteriet virker, og at alarmerne er rene og frie for støv. En gennemsnitlig brandalarm holder maksimalt i ti år. 

Mere end en fjerdedel af danskerne har ikke monteret en røgalarm i boligen.


Vi anbefaler denne Røgalarm fra Smarthjem


Kilde: Rizau: 40 procent større risiko: December er højsæson for brandulykker i hjemmet 

 

 
 
 
(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize