Du er her:min barsel»Nyheder»Penge på vej til svangreomsorgen
fredag, 22 april 2022

Penge på vej til svangreomsorgen

Skrevet af 

En anseelig million-indsprøjtning ser nu ud til endelig at være på vej til vores hårdt pressede fødselsområde. I december 2021 indgik en kreds af partier aftale om en finanslov hvor i der blandt andet står, at der skal afsættes 485 millioner kroner over fire år til svangreområdet, og de forhandlinger er lige nu godt igang.


Det hårdt pressede fødselsområde har i årevis råbt op om, at nu kunne man ikke skære mere ind til benet.
I december 2021 blev det så endelig vedtaget i folketinget, at der skulle afsættes 485 millioner kr. til svangreområdet, og netop i disse timer skal forligspartierne altså blive enige om, hvad pengene helt præcis skal bruges til.

Det gælder om, at pengene kan komme ud og arbejde bedst muligt til gavn for arbejdsmiljøet og til gavn for den mere overordnede kvalitet i svangreomsorgen. 

Hos Jordemoderforeningen og hos foreningen Forældre og Fødsel er de spændte på at se, hvordan pengene bliver fordelt, og begge foreninger har indgivet deres bud på hvordan de mener, at pengene kommer til at gøre mest gavn, - både for arbejdsmiljøet blandt jordemødre, og for den gravide og hendes (nye) familie. 

Hos Jordemoderforeningen er det klart en mærkesag, at jordemødrene skal have ro og tid nok til at give den vigtige omsorg, så den fødende kan føle sig tryg. Her er nærværet og kontinuitet før-, under- og efter fødslen altafgørende.

Der har i lige så mange år, som der har være travlhed på fødegangene også været et flugt væk fra fødegangene, hvor jordemødrene altså har søgt andre veje jobmæssigt, eller åbnet deres egen lille fødeklinik som privat jordemoder. 

Først og fremmest bør man derfor sikre, at jordemødrene atter synes, at de regionale arbejdspladser i svangreomsorgen er attraktive. 
For at tiltrække og fastholde jordemødre til de regionale arbejdspladser, mener Jordemoderforeningen, at der selvfølgelig skal være kolleger nok til at løfte de mange opgaver der er. 

Men finanslovsmidlerne bør ikke bare afsættes i midler til bedre normeringer, der skal også være vilje fra arbejdsgiverne til at lønne jordemødre efter deres uddannelse og ansvar. Hvis løn og arbejdsmiljø ikke spiller sammen, vil det ikke lykkes at gøre de regionale arbejdspladser attraktive for jordemødrene, lyder det fra Jordemoderforeningen. 

Herudover skal den gravide have ret til forebyggende tilbud  i form af forældre- og fødselsforberedelse og fleksibelt barselstilbud med fx. overnatning og/eller hjemmebesøg, samt lige muligheder for valg af fødested landet over. - Det være sig, om man vil føde på hospital, fødeklinik, eller føde hjemme.

Kilde: Jordemoderforeningens facebookside