Du er her:min barsel»Nyheder»Miljøet kan påvirke fertiliteten: Luftforurening og vejstøj øger risikoen for infertilitet
fredag, 06 september 2024

Miljøet kan påvirke fertiliteten: Luftforurening og vejstøj øger risikoen for infertilitet

Skrevet af 

Ny dansk forskning viser, at luftforurening og vejstøj øger risikoen for infertilitet hos mænd og kvinder over 35. Miljøfaktorer kan forværre fertilitetsproblemer, men alder og livsstilsvalg spiller også en vigtig rolle.


En ny undersøgelse fra Roskilde Universitet viser, at hvor man bor kan påvirke fertiliteten. Luftforurening øger risikoen for mandlig infertilitet med 44 procent for hver 5 mikrogram partikler pr. kubikmeter, muligvis på grund af toksiske effekter på sædceller.

Kvinder over 35 oplever en 13 procent højere risiko for infertilitet for hver 10 decibel stigning i vejstøj, hvilket kan skyldes stress og dårlig søvn.

Studiet, der analyserede data fra 900.000 danskere, understreger også, at faktorer som rygning, overvægt og motion spiller ind, men disse blev ikke adresseret i undersøgelsen.

Det er en af de første store studier, der har vist denne type sammenhæng mellem miljøfaktorer og fertilitet. Vejstøj blev ikke fundet at påvirke kvinder under 35, og forskerne mener, at yderligere undersøgelser bør fokusere på, om luftforurening og vejstøj også påvirker chancerne for succesfuld fertilitetsbehandling.

Samlet set viser undersøgelsen, at miljøet kan spille en væsentlig rolle i evnen til at få børn, men der er mange andre faktorer at tage højde for, såsom livsstilsvalg, når man ser på den samlede risiko for infertilitet.

Kilde: Tv2: Ny undersøgelse viser sammenhæng mellem evnen til at få børn og hvor du bor


Red: Alder er en væsentlig faktor i fertilitet, især for kvinder. Fertiliteten begynder at falde markant efter 35-årsalderen, og denne naturlige nedgang kan være med til at forklare, hvorfor forskningen viser, at vejstøj primært påvirker kvinder over denne alder.

Miljøfaktorer som vejstøj kan forværre stress og søvnproblemer, som i kombination med den faldende fertilitet, kan gøre det sværere for kvinder at blive gravide. Det er derfor sandsynligt, at alder spiller en betydelig rolle sammen med de miljømæssige påvirkninger.

Undersøgelsen er stadig værdifuld, da den viser, hvordan miljøfaktorer som luftforurening og vejstøj kan påvirke fertilitet, men den har sine begrænsninger.

Selv om alder naturligt reducerer fertiliteten, især hos kvinder, giver studiet indsigt i, hvordan eksterne faktorer yderligere kan forværre denne proces.

Selvom alderen spiller en stor rolle, giver undersøgelsen anledning til yderligere forskning, der kan afklare, hvordan miljøpåvirkninger kombineres med alder og andre livsstilsfaktorer, såsom rygning og overvægt, som også påvirker fertiliteten.