Du er her:min barsel»Nyheder»Gravide bør udvise forsigtighed ved rejser til områder med risiko for zikavirus
fredag, 30 august 2024

Gravide bør udvise forsigtighed ved rejser til områder med risiko for zikavirus

Skrevet af 


Statens Serum Institut (SSI) opfordrer nu rejsende, især gravide kvinder og dem, der overvejer at blive gravide, til at være særligt opmærksomme på risikoen for smitte med zikavirus ved rejser til tropiske områder. 


Zikavirus er anmeldelsespligtigt i Danmark, og der er i 2023 og 2024 registreret fire rejserelaterede tilfælde af smitte. Virussen overføres primært gennem myggestik, men kan også spredes seksuelt via sæd i flere måneder efter infektionen er overstået.

Selvom infektionen ofte forløber uden symptomer eller kun med milde og forbigående symptomer, kan den hos gravide kvinder medføre alvorlige skader på fosterets centralnervesystem, såsom microcephali (underudvikling af hovedet) hos nyfødte, samt i værste fald fosterdød.

Zikavirus forekommer i mange tropiske områder verden over, og selvom forekomsten er faldet siden det store globale udbrud i 2015-2017, kan der stadig opstå lokale udbrud med øget smitterisiko. SSI rapporterede i begyndelsen af 2024 om en stigende forekomst af zikavirus i Thailand.

I mangel af en vaccine eller effektiv behandling mod zikavirus, er det vigtigt at beskytte sig mod myggestik, når man rejser til områder med risiko for smitte. Da det kan være svært at undgå myggestik fuldstændigt, anbefaler SSI, at gravide kvinder eller kvinder, der planlægger graviditet, overvejer at udsætte ikke-nødvendige rejser til områder med zikavirus.

En udfordring i mange lande er manglen på præcis diagnostik og rapportering, hvilket gør det vanskeligt at kende den præcise risiko for zikavirus. Derfor anbefaler SSI, at gravide kvinder tager et forsigtighedsprincip i betragtning, når de overvejer rejser til potentielt berørte områder.


Anbefalinger for kvinder og par, der har opholdt sig i områder med risiko for zikavirus

For kvinder og par, der har opholdt sig i områder med zikavirus, anbefaler Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen følgende:

Gravide, der har rejst i områder med zikavirus under deres graviditet, og som har oplevet symptomer, der kan forbindes med zikavirusinfektion enten under rejsen eller inden for to uger efter hjemkomsten, bør straks informere deres læge og jordemoder.

Kvinder, der har opholdt sig i disse områder og planlægger at blive gravide, bør vente i mindst to måneder efter hjemkomsten, før de forsøger at blive gravide.

Mænd, der vender hjem fra områder med zikavirus og har en gravid partner, bør anvende kondom under resten af graviditeten.

For mænd, hvis partner er i den fertile alder men ikke er gravid, anbefales det, at parret bruger prævention i tre måneder efter hjemkomsten, uanset om manden har haft symptomer på zikavirusinfektion eller ej.

For par, der rejser sammen til områder med zikavirus, anbefales det at bruge prævention både under opholdet og i tre måneder efter hjemkomsten.

Kilde: https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2024/gravide-boer-vaere-opmaerksomme-paa-risiko-for-zikavirus-ved-udlandsrejser