Du er her:min barsel»Nyheder»Debat om skatteyderbetalt fertilitetsbehandling til barn nummer to
tirsdag, 02 januar 2024

Debat om skatteyderbetalt fertilitetsbehandling til barn nummer to

Skrevet af 

I nytårstalen meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) den danske befolkning, at regeringen planlægger at gøre det muligt at få skatteyderbetalt fertilitetsbehandling for at hjælpe par med at få deres andet barn. Denne nyhed har dog udløst en række spørgsmål og diskussioner om, hvordan denne hjælp skal implementeres i praksis.

Regeringens udmelding om skatteyderbetalt fertilitetsbehandling blev mødt med interesse, men sundhedsministeren har undladt at stille op til interview for at uddybe, hvad denne hjælp konkret vil indebære. Det har åbnet for spekulationer om, hvordan regeringen vil håndtere udfordringerne ved fertilitetsbehandling.

Venstre, som før valget talte for at inkludere fertilitetsbehandling i behandlingsgarantien, har været tavse siden regeringens udmelding. Spørgsmål om privat behandling og ændringer i ventetider forbliver ind til videre ubesvarede. 

Den nuværende situation i det offentlige sundhedsvæsen understreger behovet for handling. Op til 40 ugers ventetid for den indledende undersøgelse i det offentlige sundhedssystem for dem, der søger fertilitetsbehandling. Dette har ført til krav fra forskellige partier, herunder Konservative og Dansk Folkeparti, om at inkludere fertilitetsbehandling i behandlingsgarantien for at sikre hurtigere adgang og undgå et a- og b-holdssystem.

Sundhedsminister Sophie Løhde har undladt at kommentere på, om regeringens forslag inkluderer fertilitetsbehandling under behandlingsgarantien. Hun har i stedet henvist til regeringens sundhedsordførere, der heller ikke har leveret klare svar på spørgsmål om implementering og detaljer omkring politikken.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, indikerer, at reglerne for andet barn bør bygge på de regler, der gælder for det første barn, herunder antallet af forsøg. Dette rejser imidlertid yderligere spørgsmål om, hvordan regeringen vil afveje behovet for behandling for det andet barn i forhold til de tilgængelige ressourcer i det offentlige sundhedssystem.

Kilde: https://nyheder.tv2.dk/politik/2024-01-02-partier-vil-give-behandlingsgaranti-til-barnloese-men-regeringen-toever