Niels Jørgensen, som er overlæge ved afdeling for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet, har været med til at lave et omfattende videnskabeligt studie fra juli, hvor man har fundet drastiske fald i mænds sædkvalitet over de seneste 25 år, og han forklarer, at det sandsynligvis allerede er i fosterstadiet, at testiklernes udvikling går galt.
Fejlen kan så ses årtier senere og kommer til udtryk ikke bare som både lavere sædkvalitet og øget risiko for testikelkræft, men også som et dårligere helbred for de mænd der har en ringe sædkvalitet. Undersøgelse viser at, mænd med lav sædkvalitet ud over at have et generelt dårligere helbred også dør tidligere og har flere indlæggelser.
Niels Jørgensen fortæller, at han ikke er i tvivl om, at man kan reducere problemerne, hvis man kan identificere de faktorer, der skader testiklerne.
Man ved f.eks. allerede at pesticiderester i frugt og grønt giver dårlig sædkvalitet. En undersøgelse fra Harward University viste i 2015, at de mænd, der spiste mest frugt og grønt med mange pesticidrester havde 49% færre sædceller end de mænd, der ikke spiste frugt og grønt med pesticiderester. Læs evt universitetets pressemeddelelse.
Forskere fra Aarhus Universitetshospital fandt i 2013 ligeledes frem til en sammenhæng mellem mænds dårlige sædkvalitet og deres mødres kontakt med såkaldte perfluorerende stoffer under graviditeten. Det vil sige, at fødevareemballage indeholdende perfluorerende stoffer også er kædet sammen med dårlig sædkvalitet hos mænd. Læs evt hospitalets pressemeddelelse om emnet.
Mænds infertilitet er medvirkende til, at otte procent af alle børn bliver en realitet med hjælp fra fertilitetsbehandlinger.