Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Hormonforstyrrende stoffer er skyld i færre fødsler
mandag, 01 februar 2016

Hormonforstyrrende stoffer er skyld i færre fødsler

Skrevet af 

Der fødes færre og færre børn i de industrialiserede lande. Fødselstallene er faldet så drastisk og er så alarmerende lave, at danske, finske og amerikanske forskere har set nærmere på årsagen.

Meget tyder på, at påvirkning fra diverse kemiske stoffer, som kan have hormonforstyrrende effekter, er en hovedaktør i årsagen til de lave fødselstal i industrilandene som fx Danmark.

Fødselsraterne i industrilandene har lige nu en så nedadgående kurve, at man ikke længere kan tilskynde sociologiske og økonomiske faktorer skylden alene. Og ganske rigtigt rammer forskerne hovedet på sømmet, da det viser sig, at man i vestilige lande bliver udsat for store mængder af kemiske stoffer, som man mistænker for at indeholde hormonforstyrrende stoffer. 

De præcise sammenhænge mellem fertilitet og hormonforstyrrende stoffer er dog stadig ukendte. Men forskerne påpeger, at myndighederne i de vestlige lande bør undersøge sammenhængene nærmere, da mænd og kvinder i industrilandene i stigende grad har sværere ved at få børn.

Der kræves politisk handling for at regulere mængden af kemiske stoffer, men først kræver det, at politikerne indser, at der er et problem. Konsekvensen af ikke at skride ind nu kan være, at fødselstallet i industrilandene vil blive så lavt, at forekomsten af sociale, kulturelle og økonomiske problemer vil blive helt uoverskueligt.

Læs også: Bliv gravid - Sådan styrker du din fertilitet