Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Gravides livsstil kan give drengebørn dårlig sædkvalitet
mandag, 10 oktober 2016

Gravides livsstil kan give drengebørn dårlig sædkvalitet

Skrevet af 
Flere og flere oplever vanskeligheder med fertiliteten. Dårlig sædkvalitet er et voksende problem, og der forskes derfor i årsagerne til, at der ikke er ligeså meget liv i de små banditter, som vi godt kunne tænke os. To eksperter fortæller, hvordan kvinder og mænds livsstil kan have indflydelse på forplantningsevnen.

Selvom vi ved mere og mere om, hvad der kan forringe sædkvalitet, så viser forskningen i de senere år ingen udvikling i sædkvaliteten; den er stadig lav, når man ser på landsgennemsnittet, og det skaber frustrationer både hos mænd og på samfundsplan.

Det ligger klart, at særligt disse 5 faktorer har indflydelse på mænds evne til at forplante sig:

1: Rygning
2: Alkohol
3: Kost og motion
4: Mangel på vitaminer
5: Stress

Det er samme faktorer, der har indflydelse på et væld af andre livsstilssygdomme og menneskets generelle sundhedstilstand, og derfor er der et væld af gode grunde til – ud over sædkvaliteten – at være mådeholden, fornuftig og ansvarlig i sin livsstil.

Men ny forskning peger på, at mænds sædkvalitet allerede kan få problemer fra fostertilstanden. Testiklerne formes tidligt under graviditeten, og når de først er på plads, er der ikke mere at gøre for at øge sædkvaliteten. Manden selv kan kun undgå at forværre dette udgangspunkt, ikke forbedre det. Tina Kold Jensen, som forsker i mænds sædkvalitet, anbefaler derfor gravide at udvise stor påpasselighed med rygning, som i særlig grad har negativ indflydelse på fostrets testikler. Udsættes moderen for hormonforstyrrende stoffer kan det også have en negativ effekt.

Niels Jørgensen, overlæge ved klinik for vækst og reproduktion på Rigshospitalet, fortæller i tråd med Tina Kold Jensen, at man som gravid skal passe på med at udsætte sig for hormonforstyrrende kemi under graviditeten; men begge siger også samstemmende, at rygning (i særdeleshed hashrygning), fedme, dårlig kost og for lidt motion er vigtige årsager til lav sædkvalitet.

Det viser sig dog, at mænd roligt kan have en mobil i lommen og have stramme bukser på – hverken stråling fra mobiltelefoner eller varme fra stramme bukser kan ifølge Tina Kold Jensens forskning påvises at skade sædkvaliteten.

Kilde: Jyllandsposten: Dårlige vaner påvirker sædkvaliteten