Du er her:min barsel»Nyheder»Hormonforstyrrende dåsemad med Bisphenol A kalder på handling
fredag, 30 oktober 2015

Hormonforstyrrende dåsemad med Bisphenol A kalder på handling

Skrevet af 

Makrel i tomat, majs, øl og sodavand, puré og flåede tomater. Danskerne har mange favoritter når det kommer til dåsemad. Men som det er idag er det umuligt at se på dåserne om de indeholder det hormonforstyrrende stof Bisphenol A. 

Bisphenol A blev for flere år siden forbudt i produkter til babyer og helt små børn, men det er ikke forbudt i den lak, der anvendes i almindelig dåsemad og det på trods af, at stoffet Bisphenol A især anses som værende skadeligt for gravide, børn samt for mænds sædkvalitet. 

Fødevareminister Eva Kjer Hansen(V) vil imidlertid afvente, at EU tager stilling til, hvorvidt Bisphenol A skal ulovliggøres, men ifølge Christian Poll(Å) er det ikke at udvise tilstrækkelig rettidig omhu:

"Det er i mine øjne besynderligt, at Fødevareministeren anbefaler gravide at styre uden om den farlige dåsemad – samtidig med, at hun hverken vil ulovliggøre Bisphenol A eller særligt markere de farlige dåser. Hvordan skal de så styre uden om?" spørger han og fortsætter:
"Overordnet set er det en helt besynderligt situation, at vi markerer den mad, der ikke er skadelig for os, mens fødevarer, der beviseligt er til skade for os, fremstår umarkerede. Det burde jo være fuldstændig omvendt. Vi skal da alle kunne have en rimelig forventning om, at den mad og drikke, der står på hylderne i supermarkedet, er sikker for os og vore børn at putte i munden."

Hvis det stod til Christian Poll så var økologiske varer også normalen, mens fødevarer, der indeholder sprøjtegifte, kemikalier og så videre, burde markeres som det unormale.

Læs også: Medicinforsker anbefaler gravide, ammende og små børn at spise økologisk

En generel regulering efterlyses

Der mangler generelt regulering for de mange hormonforstyrrende stoffer, som vi hver dag udsættes for og som findes i en lang række forbrugerprodukter, herunder legetøj, elektronik og tekstiler. 

Ifølge et lovkrav skulle Europa-Kommissionen allerede for knap to år siden have fremlagt kriterier for hormonforstyrrende stoffer, men kriterierne lader vente på sig. Det har resulteret i at Sverige i maj 2014 trak EU Kommissionen for EU Domstolen.

I dag er der opbakning fra Ministerrådet, Europa-Parlamentet og 21 EU-medlemslande, herunder Danmark.

Læs også: Bliv gravid - Sådan styrker du din fertilitet