Du er her:min barsel»Artikler»Fødsel»Yoga for gravide - den bedste fødselsforberedelse

Yoga for gravide - den bedste fødselsforberedelse

Skrevet af 

Der sker noget mærkeligt når man bliver gravid. Selvfølgelig alle de fysiske og hormonelle forandringer, men ganske særligt begynder alle ens tanker at kredse mere og mere om det lille liv der vokser inden i. Dette kan være en gave hvis man gerne vil være bedre til at mærke sig selv og finde fordybelse, for andre kan det bare være irriterende, at der bliver sat begrænsninger for ens fysiske udfoldelse.

 

Begge følelser er super gode til at forberede sig på livet med et lille barn, da det bestemt sætter nogle begrænsninger men også kan være den tid i ens liv, hvor man er allermest nærværende med et andet menneske. Og på et tidspunkt i graviditeten dukker tanken op; ”den skal også ud igen!”  

Nogen skubber tanken væk igen, lige så hurtigt som den er opstået med; ”...men det er ikke lige nu…” Andre tager tanken op og vender og drejer den indtil en vis ro indfinder sig. Uanset hvad man gør, kommer ungen ud men ofte vil fødselsoplevelsen være præget af, om man har forberedt sig eller ej.  


Kroppens tilstande afspejles

Kroppen er det vigtigste redskab. Eller redskab er måske det forkerte ord, for uden kroppen havde der ikke været noget barn at føde. I kroppen vokser barnet og bliver næret at alt det kvinden indtager og foretager sig.
 
Er man fuld af håb og glæde kan det mærkes og ses på kroppen og er man tynget af sorg og angst kan det tydes på samme måde i kroppen.
 
Tilstande i vores følelser og tanker en noget der kommer og går og kan påvirkes gennem det vi gør med kroppen. Har vi danset, elsket eller grint højt og længe, føles der anderledes i kroppen end hvis vi har været på dagstur i Bilka eller haft en hård dag på arbejdet. 

Yoga og afspændingsteknikker er også på den positive liste over ting man kan gøre for at ændre tilstande i kroppen.

Læs også: Træn i vand

I det øjeblik du bevæger dig nærværende og i takt med dit åndedræt ændres energistrømmen i kroppen og det kan føles som om den bliver skyllet ren indefra.
 
Dette giver en mulighed for at lære kroppen og dens ressourcer rigtig godt at kende og bevægelserne er spændingsfrigivende og smertestillende for den arbejdsomme gravide krop og også under fødslen.

Afspændingsøvelser kan give én lov til at komme dybt ind i sig selv og mærke dét som er. Ligger der angst og uro bliver det på forunderlig vis ofte forløst, blot ved at blive anerkendt. Undervejs kan man bygge en tro på kroppen og dens helt utrolige kræfter – tænk den er ved at lave et lille levende menneske! 



Angst og smerte

Jeg kan have lyst til at tale lidt mere om angst, da smerte og angst er meget gode venner og ofte går hånd i hånd. Smerten møder man oftes først for alvor under fødslen men angsten kan dukke op i graviditeten og her er den god at øve sig med. Øve sig, forstået på den måde at du bliver bevidst om, hvordan du forholder dig til angsten.
 
Skubber du den væk? Begynder du at blive anspændt når du tænker på fødslen? Eller anerkender du følelsen og taler du med andre om det du tænker?
 
At blive bevidst om hvordan anspændthed påvirker kroppen og hvornår det opstår, tror jeg er en af nøglerne til en god fødselsoplevelse.

Den gode oplevelse behøver ikke være ensbetydende med den lette fødsel som ingen kan garanterer, men kan give en følelse af at have været positivt med i forløbet.

Når vi oplever smerte er det mest naturlige ubevidste svar anspændthed, hvilket forstærker oplevelsen af smerte og derved starter en ond spiral. Angsten passer fint ind i denne spiral. 

 

Nøglen findes i åndedrættet

For de fleste kræver det en del træning og viden om afspændingsteknikker at bryde denne spiral. En træning der altid har været en del af yogaens principper, da nøglen til afspænding findes gennem åndedrættet.

Når man er opmærksom på sit åndedræt kan man ikke være andre steder end i kroppen og derved kan man hører det som kroppen fortæller at den har brug for. Hengivelse til, - og accept af, den store proces det er at føde sit barn.

Det var mest den mentale del af forberedelsen og med den når man rigtig langt. Men der er også en fysisk del, som ikke kan lade sig overse.  



Den fysiske del

Den fysiske del er barnet god til at minde os om mens det vokser. Hvordan skal barnet komme ud, sådan rent fysisk?
 
Mange kender kun til fødebriksen, hvor man ligger på ryggen med benene i bøjler og jordmoderen på første række. Men der er de færreste der nyder at ligge på ryggen sidst i graviditeten, så udsigten til denne stilling kan virke helt uoverskuelig.
 
Men hvad kan man ellers forestille sig? Uanset hvilken stilling man kommer til at føde i, vil det nok føles rimelig akavet at få ca 3½ kilo barn ud af skeden. Men hvad så?
 
Igen er yoga et rigtig godt redskab til at mærke sin krop og dens bevægelighed i forskellige stillinger.
 
Stillinger som kan være spændingsfrigivende under graviditeten og som er meget gavnlige under fødslen. Både i udvidelsesperioden og ved den sidste fase med presseveer.  
 

For at hjælpe barnet mest muligt på dens rejse er ens bevægelighed af stor betydning. Det er en kringlet vej gennem bækkenet og barnet kan let side fast på en kant. Hvis denne kant er i bevægelse er den lettere at forcerer og rejsen kan fortsætte. 

Rejsen imod det store øjeblik, hvor I skal se hinanden for første gang. '

Som alle andre gode rejser kræver det at man tager et ansvar for hvordan rejsen skal forberedes, selvom det ikke giver garanti for hvad du kommer til at opleve på turen.

Husk, det er kun dig der kan føde dit barn. God rejse! Hvis du vil vide mere om yoga for gravide, anbefaler vi bogen "Gravid Yoga"
 
Er du mere til at kunne se, hvordan øvelserne laves, kan du downloade denne video, hvor du får et fuldt yoga program for gravide
 


Læs også: Det firkantede åndedræt

Hvor finder jeg fødselsforberedelse?


Hypnose som et redskab til stressreduktion

Forståelse af Hypnose: Hypnose er en terapeutisk tilgang, der adskiller sig fra meditation. Med hypnose fokuseres der på at ændre adfærd og tanker gennem dyb afslapning og målrettet opmærksomhed.

Hypnose til Specifikke Udfordringer: Gravide kvinder kan drage fordel af hypnose til smertelindring under fødsel eller til at håndtere ammeproblemer.
Professionel hypnosevejledning er ofte en afgørende hjælp, men prøv om hypnose er noget for dig ved at bruge denne gratis hypnosetræning som er lavet af den dygtige psykolog Ane Katrine Beck: Gravid eller nybagt mor? Sådan får du ro i nervesystemet

ro i nervesystemet min barsel psykolog Ane Katrine Beck


Du kan med fordel bruge denne hypnose i løbet af dagen, hvor du giver dig tid til at prioritere din metale sundhed og bruger de knap 25 minutter, som hypnosen tager. 

Ane Katrine Beck har ligeledes lavet en hypnose, som er beregnet til at bruge inden man skal sove. Den sindstilstand som vi falder i søvn i, har stor betydning for vores søvn, samt hvordan vi har det, når vi vågner. Her er videoen som du evt. kan bruge til at finde ro og afslapning til natten:

Ro i nervesystemet til natten

Gravid eller nybagt mor sådan får du ro i nervesystemet ane katrine beck min barsel

 

 

Skrevet af 



HERUNDER FINDER DU DIN PRIVATE JORDEMODER, DIN DOULA, DIN SCANNINGSKLINIK M.M. - UANSET HVOR DU BOR I DANMARK.

PRIVAT JORDEMODER
DOULA
GRAVIDITETSSCANNING
ZONETERAPEUT
FØDSELSFORBEREDELSE
EFTER FØDSEL