Dig som centrum i familien
Jeg ser et billede tegne sig i forbindelse med en fødsel af et barn, hvor de kommende forældre ikke rigtig er sikre på, hvilken plads de har til denne begivenhed. Overfor hinanden og i forhold til fødslen.
Jeg ser fædre, let nervøse, sidde i stolen, der altid står ovre i hjørnet, enten passive eller nervøst vimsende rundt. "Hvordan er jeg en god støtte for min kvinde, hvornår skal jeg byde min hjælp til?" "Måske skal jeg også bare sidde her, jeg er jo alligevel bare i vejen", forestiller jeg mig den indre dialog kan være.
På den anden side står en mom-to-be, der også er lidt usikker på det hele og som kigger på jordemoderen med øjne der siger, "sig til mig, hvad jeg skal gøre, nu er veerne startet".
Intet af ovenstående er forkert.
Dog kan det, at du inkluderer kvindevisdom i din forberedelse til din fødsel gøre, at du kan slippe din usikkerhed, du kan tryg overgive dig til fødslens krafter fordi du ved, at din krop kan, du ved, hvor du har din mand og han ved, hvilken vigtig rolle han spiller på jeres barns første fødselsdag.
Der er stor forskel, når disse roller er sat op.
Sig ja til, at du er centrum i familien
Du er fyrtårnet i jeres familie. Du er den beskyttende mor, der holder om jeres lille ny og din mand er beskytteren af dig og jeres baby. Han er beskytteren og vogteren af hele familien og sådan skal du også behandle ham.
Vi danske kvinder har fået en tendens til og en overbevisning om, at vi kan alting og også gør alting bedst, hvis vi gør det selv. Sagen er, at vi med denne overbevisning afmonterer vores mænd og svigter vores indre kvindevisdom.
Når du siger ja til, og begynder at se dig selv som centrum for jeres familie, så vil du opleve, at du kan skabe det du ønsker dig.
At være centrum i familien betyder ikke, at du får ret til at bestemme alt og dominere. Det betyder snarere, at du hver dag siger ja til og tager ansvar for at forholde dig til, hvordan du har det og hvad du har brug for.
Når du skal være mor, bliver det mere vigtigt end nogensinde, at du kan udtrykke dine behov. Vi kvinders humør kan svinge på minutter, fordi vi oftest lever ud fra vores følelser. Når ikke vi har et barn, der kræver vores fulde opmærksomhed, kan vi tage os sammen og lave overlevelsesstrategier, men det kan vi ikke når babyen først ligger på brystet.
Vi må som fyrtårnet i familien melde klart signal: ”jeg har brug for et kram” ”når jeg kigger på dig bliver jeg så forelsket” ”jeg har virkelig lyst til dig, vil du ikke knalde mig”
Det der sker når du melder klart ud er, at du er tro mod dig selv og gør din mand tryg.
For mænd kommunikerer klart. De er logiske. Når du giver din mand sikkerhed på, at han ved hvor du er følelsesmæssigt og ikke pludselig eksploderer, så tør han også komme tættere på. (Det gode er, at du undgår at eksplodere hvis du har kontakt med og opfylder dine behov.)
Når du melder klart ud, så taler du til hans iboende kraft, der er at være beskytteren. I stedet for at kaste ham frem og tilbage i et spil mellem at ønske hans hjælp og affeje ham, fordi han ikke gør det godt nok, trækker du tingene hjem til dig, kommunikerer klart ud fra dig selv og lader ham tage ansvar for de ting der er indeholdt i hans ”arbejdsaftale”.
At have en mand, der er tryg i rollen som beskytter er uvurderlig. Når du skal føde, amme, gå til jobsamtale, når du skal give dig hen til nye højder når I har sex, når du skal gå efter dine drømme og smile til verden.
Men hvordan får du egentlig kontakt til din kvindevisdom? Læs mere om det i artiklen Din livmoder som dit feminine kraftcenter
Pssst! Kunne du tænke dig at få sparring og råd og vejledning af Jordemoder Sophie?
Så hop over i Klub MB og stil hende et spørgsmål