Du er her:min barsel»Artikler»Sundhed»Børneværelset flyder med kemikalier

Børneværelset flyder med kemikalier

Skrevet af 

I dagens Danmark er det størstedelen af de danske børn, som har deres eget værelse, og de fleste kommende forældre begynder allerede inden babys ankomst at indrette og designe børneværelset. Det ligger dybt i mange kommende forældre, at give deres barn et værelse med de rette omgivelser til leg og udfoldelse af kreativitet. I mange tilfælde kommer indretning og design før indeklimaet i rummet.

Hvor mange tænker i virkeligheden over, hvilket kemikalieholdige elementer et børneværelse indrettes med? Mange børneværelser er i dag fyldt med kemi på grund af legetøj, tæpper og møbler som sjældent bliver vasket eller luftet af, inden det bliver placeret til et børneværelse.

Som de fleste er bekendte med, så er børn ekstra sårbare overfor kemikalier og dårligt indeklima, hvilket man derfor bør have i mente, når børneværelset skal indrettes til den kommende baby. En analyse fra Det Økologiske Råd viser i en ny rapport, hvor 17 børneværelser er blevet testet, at alle værelserne indeholdte fosfatbaserede flammehæmmere og ftalater. Hvad kan man selv gøre for at mindske risikoen for, at børneværelset får et kemisk indeklima?

 

Forberedelse inden babys ankomst

Allerede under indretningen til børneværelset kan der gøres en væsentlig forskel, hvis man er opmærksom på de forskellige faresignaler, inden diverse møbler og tæpper sættes ind på værelset. Lige netop nye tæpper, senge og møbler er ofte indpakket i plastik – materialer som ofte er fyld med kemikalier. Lad derfor tæpper dampe af for kemikalier udenfor, ligesom man helst skal undgå at stille indpakkede møbler ind på barneværelset. Pak møblerne ud udendørs, så alle de giftige stoffer fra indpakningen ikke bliver afgivet i indeklimaet på børneværelset.

Legetøj er ligeledes grubund for kemikalier på børneværelse, ikke mindst hvis barnet arver gammelt legetøj, som har stået på et loft i flere år. Det gamle legetøj er højst sandsynligt blevet produceret, før EU indførte de nye grænseværdier for ftalater i legetøj.

Når det kommer til legetøj, er legetøj og kreativ udfoldelse produceret i træ ofte de mindst kemikalie-fremkaldende produkter. Noget, som der med tiden er kommet ekstra meget af på børneværelserne, er skilte – og gerne i træ. Skilte og gadeskilte til at tegne og skrive på, giver anledning til kreativ udfoldelse hos børn i alle aldre. De skilte som er produceret af træ, er ikke fyldt med kemikalier, som plastik er kendt for at indeholde. Selvom det er svært at undgå plastik på børneværelset, da det meste legetøj netop er produceret dette materiale, så anbefales det at tænke så plastik-frit som muligt i forhold til alle øvrige ting, som børneværelset skal indeholde.

Rengøring og udluftning

De fleste kemiske stoffer ophober sig i støv, hvilket både gælder på gulvet, på hylderne og på børnenes legetøj. En grundig rengøring er derfor ikke nok med en støvsugning og aftørring af overfløder. For at få de værste partikler til livs, bør man derfor flere gange om året vaske alt barnets legetøj – især babylegetøj, da de helt små tager deres legetøj i munden.

Ifølge Astma-Allergi Danmark bør der luftes ud med gennemtræk under og efter rengøring, derudover minimum 10 minutter to til tre gange om dagen. For at undgå for mange kemikalier, bør man naturligvis overveje at gøre brug af rengøringsmidler uden overflødige stoffer som parfumer.

 

Skrevet af