Du er her:min barsel»Nyheder»Undersøgelse afslører: Gravide efterspørger råd om skadelig kemi
tirsdag, 06 februar 2024

Undersøgelse afslører: Gravide efterspørger råd om skadelig kemi

Skrevet af 

En ny undersøgelse viser, at gravide kvinder savner vejledning om, hvordan de kan undgå skadelige kemikalier. Derfor er kampagnen "Gravid? Kend Kemien" blevet lanceret. Kampagnen giver syv konkrete råd til gravide for at hjælpe dem med at undgå problematisk kemi.

Størstedelen af gravide er klar over, at de skal undgå rygning og alkohol, men færre ved, hvordan de skal håndtere skadelig kemi. Det viser en ny undersøgelse fra Miljøministeriet, der involverede knap 1.400 danske kvinder, som enten var gravide, forsøgte at blive gravide eller planlagde at blive det inden for de næste par år.

Mens otte ud af ti kvinder undgår alkohol og tobak, er det kun omkring halvdelen, der køber produkter med Svanemærket eller sørger for at lufte ud dagligt. Der er også mange kvinder, der efterspørger konkrete råd til, hvordan de kan undgå skadelig kemi. Derfor har Miljøministeriet nu lanceret kampagnen "Gravid? Kend kemien" med syv specifikke råd.

Gør rent og luft ud

Graviditetsperioden er en følsom tid, hvor fosteret i moderens mave kan være ekstra sårbart over for kemiske stoffer. Derfor er det vigtigt at minimere udsættelsen for unødvendige kemikalier. For eksempel kan regelmæssig rengøring og udluftning begrænse den mængde af kemi, man er udsat for.

Syv råd til dig, der er gravid eller ønsker at blive det:

  1. Undgå tobaksrøg.
  2. Drik ikke alkohol.
  3. Gør rent og luft ud.
  4. Køb produkter med miljømærket.
  5. Minimer kontakt med kemikalier.
  6. Spis varieret.
  7. Minimer indtaget af medicin.

Disse råd er udarbejdet til forbrugere. Hvis du er professionel maler eller frisør, kan du kontakte Arbejdstilsynet for yderligere information om, hvordan du undgår kontakt med og påvirkning fra frisør- og malerprodukter.

Du kan finde mere information på Arbejdstilsynets hjemmeside: Vejledning om gravide og ammendes arbejdsmiljø (på amid.dk)

Kilde: https://mst.dk/kemi/kemikalier/saerligt-for-borgere-om-kemikalier/groenne-tips/gravide-og-om-boern/gode-vaner-til-gravide-og-ammende/