Du er her:min barsel»Nyheder»Forsker: Derfor skal du undgå ftalater under graviditeten
tirsdag, 06 september 2022

Forsker: Derfor skal du undgå ftalater under graviditeten

Skrevet af 
En undersøgelse, der er lavet af Odense Børnekohorte, viser, at gravide kvinder der har haft et højt indhold af ftalater i kroppen under graviditeten har større sansynlighed for at få drengebørn, der kan færre ord end deres jævnaldrene. 

Efter kun én ftalatmåling kan man allerede hos drengebørn på 18 måneder se konsekvenserne af, at deres mor under graviditeten har haft et højt indhold af ftalater i blodet. Det bon'er nemlig ud i en ringere sprogudvikling i forhold til drengebørn der er født af kvinder der havde lave ftalat-niveauer under graviditeten. 

Professor i miljømedicin Tina Kold Jensen, der er projektleder på Odense Børnekohorte finder det både bekymrende og chokerende, at et stof som nærmest er uundgåelig i vores hverdag, så beviseligt påvirker drengebørns udvikling.

Som det typisk ser ud, med hormonforstyrrende stoffer, lader de til at forstyrre drengebørn langt mere end pigerne, og undersøgelsen viste da også, at mødrenes ftalatniveau ingen målbare betydning havde på pigernes sprogudvikling.

Drengenes ordforråd blev undersøgt ved, at forældrene skulle svare på en test med 150 ord og angive, hvor mange ord, børnene havde brugt/kunne. Herefter blev svarene sammenlignet med resultaterne fra andre børn. 

Hvis børnene skal sige imellem et og hundrede ord, så kan de børn der er højt eksponeret for ftalater, tre gange oftere kun sige mellem et og femten i forhold til at sige 100 ord, forklarer Tina Kold Jensen. 

Flere faktorer kan selvfølgelig spille ind, når man kigger på børns sprogudvikling, så i undersøgelsen er der taget højde for statistisk usikkerhed og faktorer som f.eks ammelængde, mødrenes alder og socioøkonomiske status. 


Om Ftalater og hvordan du kan begrænse dem i din hverdag

Ftalater findes i en lang række forbrugerprodukter og især i blødgjorte plastmatrialer og gummi- og skum-materialer. som f.eks.  vinylgulve, plastduge/dækservietter, luftmadrasser, fodtøj, badeforhæng og meget andet. 

Ftalaterne afgives over tid fra produkterne og ved direkte hudkontakt hvor ftalaterne simpelthen vandrer gennem huden ind i kroppen.  Ftalater kan meget let afgives fra produkter som de sidder i og binde sig til overflader i hjemmet og til støvpartikler og det er sådan at ftalater spredes i miljøet og fødekæderne. De indåndes eller indtages, fx hvor de findes i indeklimaet.

Blandt de 518 gravide i undersøgelsen fra Odense Børnekohorte, som fik målt ftalatniveauet i deres urin, kunne man måle stofferne hos næsten 99 procent. Det viser tydeligt, hvor svært det kan være at undgå flataterne. 

I følge Professor i miljømedicin Tina Kold Jensen, bør ftalat-regulering være et myndighedsspørgsmål.

"Det kan ikke passe, at den enkelte skal gå og læse bag på alting, om det findes i eller ej. Ofte er det ikke deklareret på varer, fordi det findes i indpakningen", siger Tina Kold Jensen. 

Indtil det forhåbentlig snart ikke længere er befolkningens eget ansvar at undgå stoffer der skader både forplantningsevne og ordforråd råder Miljø- og Fødevareministeriet befolkningen til at:

  • Vælge Miljømærkerne "Svanen" eller "Blomsten”, som stiller krav om, at de problematiske ftalater i en række produkttyper, fx børnetøj, fodtøj og dialyseposer ikke må anvendes.
  • Bruge app’en Tjek Kemien, som Miljøstyrelsen har lavet i samarbejde med Forbrugerrådet TÆNK. Her kan du scanne stregkoder på udvalgte produkter og spørge leverandøren om produktet indeholder de farligste ftalater eller andre stoffer på kandidatlisten. 
  • Sørge for grundig udluftning med gennemtræk mindst to gange fem minutter hver dag og gøre rent en gang om ugen, hvor du støvsuger og tørrer støv af. På den måde fjerner du stoffer, som for eksempel ftalater. 

Kilde: Miljøstyrelsen: Særligt for borgere om kemikalier: Ftalater

Kilde: Fyens.dk: Ftalater påvirker drenges sproglige udvikling