Du er her:min barsel»Nyheder»Forældres mobilbrug giver børnene psykiske problemer, mener psykolog
søndag, 24 januar 2021

Forældres mobilbrug giver børnene psykiske problemer, mener psykolog

Skrevet af 

I en undersøgelse blandt 531 børnehavebørn foretaget af Børnerådet svarer næsten halvdelen af de adspurgte børn, at deres forældre har alt for travlt med at kigge på mobil eller computer.

Det er en trist tendens, når børn får en opfattelse af, at mobilen er vigtigere end dem, og forældre skal være meget mere bevidste om deres mobilbrug når deres børn er til stede, hvis ikke deres børn skal betale prisen fra selvværdskontoen. Sådan lyder advarslen fra psykolog og forsker i omsorgssvigt Niels Peter Rygaard, som har kigget nærmere på 531 børns udsagn i en ny undersøgelse foretaget af Børnerådet.

Resultaterne fra Børnerådets undersøgelse, taler da også sit eget tydelige sprog når hele 43% af de adspurgte børn mener, at deres forældre har "rigtig meget travlt".

Hver tredje barn synes ikke, at deres mor og far har tid til at være sammen med dem og tæt på en femtedel af børnene mener, at de aldrig laver noget sjovt med deres forældre.

Ifølge børnene er det særligt mobilen, der tager far og mors tid. 

En andenplads til børnene

Børnene i undersøgelsen giver udtryk for, at de føler, at de kommer i anden række, efter mobilen. 

Det giver børnene en oplevelse af tristhed, forvirring og bekymring, når forældrene har travlt med f.eks. at tærske facebook igennem for noget der i virkeligheden ofte er ligegyldigheder, - i hvert fald i forhold til barnet, og det eneste der kan vende disse følelser til noget positivt er, ifølge Niels Peter Rygaard, et tæt følelsesmæssigt samvær og masser af interaktion med en mor eller en far, som har nærvær og opmærksomhed. 

Man kan gå en lille tur sammen hånd i hånd, se en film, skrælle et kilo kartofler, spille et brætspil, eller noget andet dagligdags, for det er ikke engang de store oplevelser, som børnene efterspørger, men rå og simpel nærvær fra deres forældre.

Ifølge børnepsykolog Mergrethe Bruun Hansen. giver mangel på nærvær indre uro, som på længere sigt går ind og påvirker barnets selvværd og gør barnet meget opmærksomhedskrævende, fordi der mangler tryghed og ro fra forældrene.

"Inderst inde har de lavt selvværd, og hvis du kigger på stigningen i antallet af børns psykiske sygdomme, så drøner det opad nu – også for middelklassefamilier, hvor det før i tiden kun var de rige, der ikke havde tid til deres børn, eller de fattige, der ikke kunne tage sig af dem, så gælder det nu næsten alle", siger Niels Peter Rygaard til TV2. Han mener, at den er helt gal, og at vi er ved at tabe næste generation på gulvet. 

Få svar på hvor god du er til nærvær

Omprioritering af tid

Formand for Børnerådet, Peter Larsen, mener, at det er ærgerligt, at forældrene ikke prioriterer deres i forvejen sparsomme tid anderledes. Men han mener ikke, at ansvaret udelukkende ligger hos forældrene og efterlyser en familiepolitisk debat om forældrenes muligheder for at tilrettelægge deres arbejdstid. 

"Hvad er der tilbage af samlet, stabilt og følelsesmæssigt nærvær, hvor man udveksler noget med hinanden? Det bliver der næsten ingenting af. Det er det, børnene sidder og siger i undersøgelsen. Løsningen i de moderne familier kan være, at man bliver bedre til at strukturere og opbygge rutiner for hvornår man er sammen og hvornår man ikke er sammen. Man kan ikke være sammen med sine børn altid, men når man er, så skal man være det intenst, og man skal være nærværende, og man skal have slukket alt muligt andet", lyder konklusionen fra Niels Peter Rygaard.


Læs også: Mangel på nærvær

Kilde: Tv2: Den er helt gal. Vi er ved at tabe næste generation på gulvet