Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Nye definitioner på fødselsfaser kan øge antallet af naturlige fødsler
torsdag, 25 januar 2018

Nye definitioner på fødselsfaser kan øge antallet af naturlige fødsler

Skrevet af 

I USA har man nu ændret på definitionen af den latente fase i et fødselsforløb, for at sikre, at kvindens krop får tilstrækkelig tid og ro til at nå at frigive hormonet oxytoxin, så hun uden indgriben og ad naturlig vej, kan komme videre fra den latente til den aktive fase af fødslen. Det forventes, at denne ændring af definition, kan øge antallet af naturlige fødsler.

Krammehormonet, lykkehormonet og kærlighedshormonet. Kært barn har mange navne. Det oprindelige navn for hormonet er oxytocin og det findes i meget lille udstrækning hos mænd, men i større mængder hos kvinden, og det er der måske en logisk biologisk forklaring på, for oxytocin er ud over at være budbringer for store følelser som kærlighed og lykke, også nødvendig for udvidelsesfasen under en fødsel og nedløbsrefleksen i amme-etapleringen.

Oxytocin er et hormon, der dannes i hypothalamus og lagres i hypofysens baglap. Når hormonet udskilles fx.ved kram over 30 sekunder (deraf navnet krammehormonet) eller ved berøring, øges vores velvære, vores tillid samt vores kærligheds- og tilknytningsfølelse. 

Læs også: Hvad sex og fødsel har tilfælles

Under en fødsel er oxytocin uundværlig og for, at en fødendes livmoder skal trække sig sammen og dermed skubbe barnet ud, skal der hormoner til. Og det er netop det hormonet oxytocin kan, det fremkalder nemlig kontraktioner i den gravides livmoder.

Hormonet begynder at rulle i den fødendes blodårer, når livmoderhalsen er omkring 6 cm åben. Hormonet er således afgørende for, at fødslen kommer videre fra den latente fase til den aktive fase, hvor udvidelsen af livmoderhalsen fuldendes, så barnet kan fødes. Det er derfor i den fødendes interesse, at hormonet frigøres.

Oxytoxin frigøres lettest ved massage eller kærlig berøring og kram fra ens partner. Læs evt artiklen Smertedæmpende berøring under fødslen

Tryghed er alpha og omega

Når kvinden føler sig tryg nok til at give sig hen til sin krop og ”give slip”.  Glemme sig selv og lade kroppen arbejde, trække vejret og føde. Alt, hvad der kan bidrage til kvindens tryghed i den indledende del af fødslen er derfor med til at sikre et trygt og godt fødselsforløb.

I USA har man for at sikre, at kvindens krop får tilstrækkelig tid og ro til at nå at frigive oxytoxin og dermed helt af sig selv skubbe fødselsforløbet videre fra den latente til den aktive fase, nu ændret på definitionen af, hvad der anses for at være latent. Det er ikke længere fra 0-4 cms udvidelse af livmoderhalsen, men helt til 6 cm udvidelse, der omtales som ”latent fase”.

Denne amerikanske ændring af et gynækologisk og obstetrisk begreb har stor betydning for chancen for, at den fødende gennemfører fødslen uden indgreb såsom igangsættelse, vedrop eller kejsersnit. Det betyder nemlig, at kvinden skal tage den mere med ro og afvente det punkt i fødslen, hvor hun simpelthen slipper kontrollen, førend hun fx tager på hospitalet, og at fødselspersonalet i de fleste tilfælde skal afvente 6 cm udvidelse, før de overvejer fx vestimulering.

Denne tålmodighed vil lønne sig, fordi oxytocin skaber en naturlig udvikling i fødslen; men altså først ved 6 centimeters udvidelse. Chancen for, at flere fødsler gennemføres som naturlige fødsler uden indgreb forstørres dermed stort, når den nye definition på ”latent fase” anvendes.


Kilde: Pathwaystofamilywellness.org: The new phase of labour that can help you have at natural birthathwaystofamilywellness.org: The new phase of labour that can help you have at natural birth