Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Fødselsdepression kan opdages inden fødslen
lørdag, 03 december 2022

Fødselsdepression kan opdages inden fødslen

Skrevet af 

Chefpsykolog Svend Aage Madsen fra Rigshospitalet, der står i spidsen for et opsigtsvækkende projekt, har arbejdet i halvandet år på nu at kunne bevise, at tegn på fødselsdepression allerede kan opdages måneder inden terminsdatoen. 

Indtil forskningsresultaterne for denne undersøgelse så sit lys, var den gængse opfattelse vel nok, at fødselsdepressioner var noget kvinder, - og også mænd, kunne få efter fødslen. Men en undersøgelse foretaget af Rigshospitalet, med chefpsykolog Svend Aage Madsen bag roret, fastslår nu, at tegn på fødselsdepression allerede kan opdages langt inden kvinden har født.

Projektet startede for halvandet år siden, hvor en række københavnske læger begyndte at screene gravide familier for tegn på fødselsdepression. I alt er der blevet screenet 1.206 gravide familier i perioden for forskningsprojektet. Ved screeningerne blev det skønnet, at 11 procent af kvinderne og 8 procent af mændene enten havde en depression, eller var i risiko for at få en fødselsdepression.

Deltageren skulle blandt andet besvare en række spørgsmål som havde til formål af afsløre, om der var tendens til tristhed i familien. Spørgeskemaet blev udført da kvinderne var omkring 24. graviditetsuge - det vil sige ca. 4 måneder før formodet termin. Normalt laves sådan et spørgeskema seks til otte uger efter fødslen. 

Du kan også læse bogen "Fødselsdepression - der er hjælp at få!"

Når der i projektet blev fundet familier, hvor det kunne tyde på, at en depression var under opsejling, blev familierne omgående henvist til decideret psykologbehandling. Den hurtige behandling gav pote for mange af de depressionsramte familier, som mærkede en forbedring og problemer nåede at blive løst eller mindsket, inden barnet kom til verden.

Det har således vist sig at være meget givtigt, at screene gravide for depression allerede omkring 24. graviditetsuge. "Det betyder, at vi kan komme i gang med behandling, støtte og hjælp, så familien ikke bliver belastet, når barnet er født, siger chefpsykolog Svend Aage Madsen fra Rigshospitalet til DR.

Læs mere om fødselsdepression

Kilde. Dr.dk: Fødselsdepression kan behandles før fødslen