En piges ægceller dannes allerede i fosterstadiet og ægcellerne modnes gennem livet. En moden ægcelle er anderledes end andre af kroppens celler, og adskiller sig ved at indeholde ét sæt kromosomer, hvor alle andre af kroppens celler indeholder et dobbeltsæt, altså to af hvert kromosom.
Inden ægcellen er klar, fuldføres delingen, hvor de dobbelte kromosomer splittes op og ægcellen tager sit ene sæt med på sin vej mod sædcellen. Ved en undfangelse smelter ægcellen og sædcelle sammen og danner et dobbelt sæt kromosomer, - et fra far og et fra mor.
Læs også: Fødende bliver atter yngre
Problemet ligger sandsynligvis i den sidste deling af ægcellen, hvor kromosomerne deles op. Kromosomerne bindes nemlig sammen af bestemte proteiner, de såkaldte cohesiner.
Cohesiner har blandt andet til opgave at sørge for, at hvert kromosomsæt spaltes korrekt. Men cohesinerne bliver færre og svagere med tiden og så sker det oftere, at kromosomerne 'knækker' og ikke ender det rigtige sted. Når en kvinde er oppe i årerne sker der det, at flere ægceller end normalvis, sendes af sted mod befrugtningen med beskadigede eller forkert antal kromosomer.
Nogle kromosomfejl kan gøre, at der aldrig udvikles et foster, eller at fosteret dør tidligt og aborteres. Andre medfører f.eks. Downs syndrom, som skyldes, at barnet har fået et ekstra kromosom.
Forskerne har testet på mus der havde en alder, der svarede til en kvindes alder der lå først i fyrrene.
Undersøgelsen er offentliggjort i Current Biology.
Læs også: Læge giver barnløse gode råd om fertilitet
Klide: Dr.dk: Derfor falder kvinders frugtbarhed