Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Derfor falder kvindens frugtbarhed med alderen
søndag, 21 januar 2018

Derfor falder kvindens frugtbarhed med alderen

Skrevet af 

Når en kvinde bliver ældre, falder hendes chance for at blive gravid og risikoen for, at hun mister barnet eller at der kommer misdannelser hos barnet stiger. Men hvad er det egentlig der sker på celleplan? Skotske forskere har et bud. 

Der er mange ting der skal på plads inden livet som nutidens moderne mor kan begynde. Uddannelsen skal helst færdiggøres, drømmejobbet skal haves, den rette mand skal findes og livet skal leves. Imens går årene, og det koster på fertilitetskontoen og flere og flere skal have hjælp til at få børn. 

Når ældre kvinder endelig bliver gravide følges de ofte særlig tæt af læge og jordmoder, fordi risikoen for medfødte misdannelser er væsentlig højere hos en kvinde der fx. er først i fyrrene, sammenlignet med en kvinde sidst i tyverne.

Læs også: Bliv gravid - Sådan styrker du din fertilitet

Hvorfor dette sker har en gruppe forskere fra Newcastles Universitet i Skotland måske fundet frem til, ved at kigge nærnere på hvad der sker i ægcellerne. 

En piges ægceller dannes allerede i fosterstadiet og ægcellerne modnes gennem livet. En moden ægcelle er anderledes end andre af kroppens celler, og adskiller sig ved at indeholde ét sæt kromosomer, hvor alle andre af kroppens celler indeholder et dobbeltsæt, altså to af hvert kromosom. 

Inden ægcellen er klar, fuldføres delingen, hvor de dobbelte kromosomer splittes op og ægcellen tager sit ene sæt med på sin vej mod sædcellen. Ved en undfangelse smelter ægcellen og sædcelle sammen og danner et dobbelt sæt kromosomer, - et fra far og et fra mor.

Læs også: Fødende bliver atter yngre

Problemet ligger sandsynligvis i den sidste deling af ægcellen, hvor kromosomerne deles op. Kromosomerne bindes nemlig sammen af bestemte proteiner, de såkaldte cohesiner.

Cohesiner har blandt andet til opgave at sørge for, at hvert kromosomsæt spaltes korrekt. Men cohesinerne bliver færre og svagere med tiden og så sker det oftere, at kromosomerne 'knækker' og ikke ender det rigtige sted. Når en kvinde er oppe i årerne sker der det, at flere ægceller end normalvis, sendes af sted mod befrugtningen med beskadigede eller forkert antal kromosomer.

Nogle kromosomfejl kan gøre, at der aldrig udvikles et foster, eller at fosteret dør tidligt og aborteres. Andre medfører f.eks. Downs syndrom, som skyldes, at barnet har fået et ekstra kromosom.

Forskerne har testet på mus der havde en alder, der svarede til en kvindes alder der lå først i fyrrene. 

Undersøgelsen er offentliggjort i Current Biology.

Læs også: Læge giver barnløse gode råd om fertilitet

Klide: Dr.dk: Derfor falder kvinders frugtbarhed