Den gennemsnitlige alder for fødende kvinder i Danmark har været faldende i 2016. Det er første gang siden 2008, det sker, viser tal fra Danmarks Statistik.
Nye tal fra Danmarks Statestik viser, at for første gang i flere år, er den gennemsnitlige fødealder for samtlige fødende kvinder i hele Danmark faldende. I 2016 lå den gennemsnitligt fødealder på 30,8, mod 30,9 i årene tilbage til 2008. I 2006 var gennemsnitsalderen nede på 30,7 viser tallene.
Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende kvinder har svinget mere frem og tilbage de senere år. I 2016 lå tallet på: 29,1 og her skal vi tilbage til 2008 for at komme under det 29. år.
Sociolog og forsker i familieliv Mai Heide Ottosen, udtaler til DR, at selvom det er et lille fald, så er det en god udvikling, når alderen falder. Det er positivt på flere parametre, når familier kommer lidt tidligere igang, især hvis man vil have flere børn.
Der sker jo det, at når en kvinde bliver ældre, falder hendes chance for at blive gravid også, og risikoen for spontan abort stiger, ligesom risikoen for, at der kommer misdannelser hos barnet, stiger.
Læs også: Derfor falder kvinden feritlitet med alderen
Men der er som oftest mange ting der skal på plads i danske kvinders liv inden livet som mor kan begynde, så som uddannelse, rejser og karriere og inden man ser sig om, er man oppe i trediverne.
De kvinder der idag er tæt på trediverne, er selv født i en tid, hvor den gennemsnitlige alder for fødende kvinder lå helt nede på 26,5 år. (1977)
Se mere om statestikkerne på Danmarks Statestik - Fødealder
Kilde: Dr.dk: Første gang i fyrre år, bliver kvinderne yngre