Du er her:min barsel»Artikler»Fødsel»Sen afnavling - Et omdiskuteret emne

Sen afnavling - Et omdiskuteret emne

Skrevet af 

Det har i mange år været praksis at klippe navlestrengen, eller afklemme den, så der kunne tages en blodprøve fra den inden den var færdig med at pulsere. Men i de senere år er der kommet fokus på den praksis rundt om på fødegangene, og der er nu en tendens til senere afklemning og klipning af navlestrengen.

I 2009 da jeg skrev min bog om Mindful Birth metoden skrev jeg og medforfatter i bogen, jordemoder Louise Paaske, et lille kapitel om emnet. Kapitlet får du her:

Lige lidt om navlestrengen som er forbundet til moderkagen, og som forsyner dit barn med ilt og næring.

Navlestrengen forsyner som sagt dit barn med ilt og næring. Den er dit barns ”lever og lunger” og næringskilde imens det ligger inde i din livmoder.

Når dit barn bliver født følger navlestrengen selvsagt med ud. Den vil pulsere et stykke tid, og så længe den gør det, udveksles der fortsat ilt og kuldioxid og tilføres næringsrig blod.

Denne udveksling kan også foregå uden for livmoderen indtil moderkagen har løsnet sig fra livmoderslimhinden. Der er derfor ikke nogen umiddelbar grund til at klippe navlestrengen før den er holdt op med at pulsere.

Pulsationen kan fortsætte i op til 30 minutter, men ophører oftest efter 120 sekunder.

Inden for et minut slår dit barn over på selvstændig cirkulation og begynder derfor naturligt at trække vejret og overgå til sit eget stofskifte. Trods dette kan dit barn fortsat have gavn af, at navlesnoren får lov at pulsere færdig inden at den afklemmes eller klippes over.

Barnet vil herved få tilført en lille mængde ekstra blod, sagt med andre ord vil barnet modtage en lille blodtransfusion af eget blod. Særligt for tidlig fødte børn har god gavn af denne ekstra mængde blod.

Det er blandt for tidlig fødte påvist at kunne mindske behovet for senere blodtransfusion og nedsætte risikoen for blødninger i hjernen. 

Blandt børn født til tiden ses højere jerndepoter og derved lavere risiko for jernmangel, men modsat er der også en let forhøjet risiko for behandlingskrævende gulsot. "


Det jeg nu vil fortælle dig, kan du læse at der er delte meninger om blandt fagfolk.

Der er undersøgelser, der taler for og imod. Dette er blot min holdning, som giver mening i mit univers og den er på ingen måde videnskabelig.

Forestil dig hvordan det ville være, hvis nogen kappede/afklemte din ilt- og næringsforsyning før du var klar. Forestil dig også alle de vigtige ting blodet i moderkagen og navlestrengen indeholder (stamceller, næringsstoffer, blodlegemer, antistoffer med mere) som dit barn ikke får med sig i samme mængde, hvis navlestrengen bliver klippet/afklemt for tidligt.

Hvordan tror du en naturlig fødsel ville foregå, hvis den ikke blev assisteret af nogen? Ville navlestrengen være det første du ville tænke på at klippe lige efter fødslen?


Læs også: Overvejer du en hjemmefødsel?


Kunne det tænkes at du fik et mere modstandsdygtigt barn, uden allergi, øreproblemer, med mere – hvis navlestrengen fik lov at gøre sit ”job” færdig – det tror jeg. 

I nogle kredse lader man navlestreng og moderkage være forbundet indtil navlestrengen selv falder af barnet, det kaldes en Lotus fødsel.

En Lotus fødsel vil sige at, man undlader at klippe navlestrengen over og bevarer barnet, navlestreng og moderkage sammenhængende efter fødslen. Navlestreng og moderkage tørrer ud, og navlestreng falder af ved babyens navle efter 3-7 dage.

Du kan læse meget mere om Lotus fødsler på nettet, undersøg det hvis det giver mening for dig.

Det er naturligvis op til dig/jer hvad I vælger. Tal med din jordemoder om det og hør hendes holdning. Søg informationer på nettet om emnet inden du tager stilling” 


Fra bogen Mindful Birth – en naturlig, rolig, fredfyldt og let fødsel af Bjarne Dam Larsen


Skrevet af 



HERUNDER FINDER DU DIN PRIVATE JORDEMODER, DIN DOULA, DIN SCANNINGSKLINIK M.M. - UANSET HVOR DU BOR I DANMARK.

PRIVAT JORDEMODER
DOULA
GRAVIDITETSSCANNING
ZONETERAPEUT
FØDSELSFORBEREDELSE
EFTER FØDSEL