Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Gravide kan igen føde hjemme
lørdag, 25 april 2020

Gravide kan igen føde hjemme

Skrevet af 

Private jordemødre, doulaer og andre fødselshjælpere har side om side med Jordemoderforeningen under pandemien arbejdet for gravides ret til at føde hjemme. Fra fredag den 1. maj 2020, kan familier igen vælge hjemmefødsel når deres barn skal bringes til verden. Det har regionerne netop besluttet og offentliggjort i en pressemeddelelse.

Grundet det helt særlige beredskab, som hospitalerne har været nødsaget til at opretholde under covid-19 pandemien, har hjemmefødsler været sat i bero. Det har dog været sådan, at en konkret og individuel faglig vurdering af den enkelte gravide, hele tiden har betydet, at det i særlige tilfælde har været muligt at føde hjemme under pandemien.

Regionerne har på baggrund af pandemiens udvikling og den aktuelle status i Danmark besluttet, at dele af sundhedsvæsenet igen langsomt kan øge aktiviteten. Derfor har regionerne også besluttet, at gravide fra 1. maj 2020 igen kan føde i eget hjem. Det fortæller næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

"Alle familier fortjener en god og sikker start på livet, og jeg er rigtig glad for, at vi igen kan åbne op for hjemmefødsler, hvis man som familie gerne vil bringe sit barn til verden i eget hjem. Beslutningen er truffet på baggrund af den positive udvikling i corona-epidemien. Hvis vi ser, at tingene igen udvikler sig dramatisk, vil vi selvfølgelig igen vurdere situationen.

Hos Jordemoderforeningen er der glæde over beslutningen:

"Vi er meget glade for, at regionerne nu har besluttet at genoptage retten til at føde hjemme med jodermoderhjælp, som er en basal og vigtig del af den danske svangreomsorg. Under en pandemi kan det at føde i eget hjem – hvis den fødende og partner er uden symptomer på COVID-19 – give en tryghed for de familier, der er bekymrede for at udsætte sig selv for smitte. Fødselshjælp i hjemmet kommer en del sårbare familier til gavn, og derfor er hjemmefødsler med til at sikre mere lighed i sundhed for familier med særlige behov.
 - Som sundhedsprofessionelle har vi desuden været bekymrede for, at nogle kvinder ville vælge at føde alene uden assistance fra en jordemoder, som konsekvens af at retten til fødselshjælp i hjemme har været suspenderet. Derfor glæder jordemødrene sig til, at vi fra fredag igen kan tilbyde hjælp til hjemmefødsler, til de kvinder, som ønsker det." Sådan udtaler formand for Jordemoderforeningen Lis Munk.