Fødeafdelingerne fik for kort tid siden besked om at genåbne for hjemmefødsler. Det skete efter, at Danske Regioner her i weekenden meldte ud, at hjemmefødsler igen skal være en mulighed. Datoen er sat til 1. maj 2020. Men politikerne i Region Hovedstaden har besluttet, at der først åbnes for hjemmefødsler i Region Hovedstaden en måned senere, nemlig fra 1. juni 2020. Der har været for lidt tid til at forberede åbningen, lyder begrundelsen.
Sikkerheden skal være i orden og jordemødrene skal varsles rettidigt, sådan lyder det enstemmigt fra kredsformand for jordemødrene i hovedstaden Birgit Plough og Dorte Dahl, der er chefjordemoder på Hvidovre Hospital.
- Der skal gøres max for at sikre de jordemødre, der skal ud i hjemmene. Og det kan man ikke bare gøre på et par dage. Jordemødrene skal vide, hvordan de skal gebærde sig ude i hjemmet, hvilke værnemidler, skal de bruge hvornår. Og så er det vigtigt for nogen, at de har retningslinjer at henvise til over for forældrene, siger Birgit Plough, der nu har bedt Sundhedsstyrelsen om retningslinjer til hjemmefødsler under covid-19.
Kredsformanden mener, at jordemødrene i regionen er delt i to: Der er de jordemødre der mener, at fødsler i den akutte corona-fase skal finde sted på sygehus af hensyn til jordemødrenes sikkerhed og dem, der mener, at kvinders ret til at vælge fødested skal vægtes. Det er også selvmodsigende, at vi ikke kan sikre raske kvinders ret til fødsel i hjemmet under de givne forudsætninger. Jeg forstår til fulde kvindernes frustrationer over, at de som raske borgere skal henvende sig på sygehuset, når andre raske bliver bedt om at undlade al henvendelse. Men som kredsformand er jeg nødt til at sikre jordemødres trygge arbejdsforhold, også i hjemmene, siger hun.
Læs også: https://min-barsel.dk/region-midtjylland-er-klar-til-hjemmefodsler
Dorte Dahl, der er chefjordemoder på Hvidovre Hospital er enig i, at der har været for kort tid til forberedelse. På Hvidovre Hospital er det især en udfordring, at vagtplanerne igen skal ændres.
- Det er et problem, at vi kun har fem dage til at omstille os til hjemmefødsler, siger hun og henviser både til manglende retningslinjer for fødsel i hjem med hensyn til smitterisiko, men også til, at jordemødrene skal varsles tilbage til de vagtformer, der er i hovedstadens fælles regionale hjemmefødselsordning.
- Vores hjemmefødselsjordemødre arbejder i døgnvagter, men er trukket ind i 12 timers vagter, da vi stoppede med hjemmefødsler. Og det koster at omlægge tjenesten, siger hun. Fødestederne har via regionen bedt Sundhedsstyrelsen om at udarbejde retningslinjer for sikker adfærd ved hjemmefødsler.