99 procent af alle de undersøgte kvinder, der blev testet havde perfluorerede stoffer i blodet. Uheldigvis har stofferne en rigtig lang halveringstid. Der kan nemlig gå op mod fire til seks år, fra man bliver udsat for stofferne, til de er ude af blodet igen, siger Tina Kold Jensen.
Miljøstyrelsen skriver på deres hjemmeside MST.dk i en nærmere undersøgelse af perfluorerede stoffer i tekstiler til børn, at "Der er stor forskel på, hvor grundigt stofferne er undersøgt for skadelige effekter på miljø og sundhed. Nogle af de skadelige effekter man har observeret hos de af stofferne, som er undersøgt mest grundigt, er kræftfremkaldende, reproduktionstoksiske og akut giftige effekter. Nogle af stofferne er også mistænkt for at være hormonforstyrrende".
Men det er nærmest umuligt at undgå stofferne fordi de bliver brugt i så mange dagligvarer og hverdagsprodukter. "Der er ikke andet at gøre, end at blive ved med at lave flere undersøgelser, som kan dokumentere, at de er farlige, så man kan få dem helt fjernet", siger Tina Kold Jensen.
Hvis du vil læse mere om emnet, kan vi anbefale bogen Kemi på hjernen - går ud over enhver forstand skrevet af en af danmarks skarpeste forskere, Philippe Grandjean.
Læs Forbrugerrådet TÆNKs 11 tips til at undgå fluorstoffer
PRIVAT JORDEMODER |