Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Pesticider gør vores børn mindre intelligente
mandag, 22 august 2016

Pesticider gør vores børn mindre intelligente

Skrevet af 

Der kan være mange grunde til at fravælge konventionelt dyrkede landbrugsprodukter såsom korn og grønsager. Men ifølge læge og professor i miljømedicin, Philippe Grandjean, så bør særligt gravide og forældre til små børn undgå pesticider i deres kost. Hans forskning viser nemlig, at sprøjtegifte (pesticider er sprøjtegift mod ukrudt og skadedyr) skader små børns hjerner på alvorlig vis.

I bogen ”Kemi på hjernen” kritiserer Grandjean den danske testning af effekten af pesticidrester i vores kost. At enkelte pesticiders effekt på små gnavere er slet ikke retvisende i forhold til at klarlægge, hvordan pesticider i vores mad på virker fx et fosters hjerne. I bogen skriver Grandjean, at den samme dødbringende effekt på nervesystemet hos insekter, som er grunden til pesticider anvendes i landbruget, også har en alvorligt ødelæggende virkning på den menneskelige hjerne. Fx har pesticidrester i kroppen hos gravide vist sig at have negative konsekvenser for det ufødte barns hjerneudvikling.

Spiser man fx som gravid importeret frugt, risikerer man at indtage rester af pesticidstoffet Chlorpyrifos, som er et af de stoffer, forskerne slår særlig alarm overfor. Det er forbudt herhjemme, men anvendes mange andre steder, og derfor kunne det farlige stof findes i flere danske undersøgelser af børns og kvinders urin. Chlorpyrifos skader så meget, at det svarer til, at vores børn mister 1 IQ point ud af de 100, vi gennemsnitligt har hver i sær.

Vil man undgå skadelige pesticider, så er det desværre heller ikke nok at spise økologisk. Det hjælper, men da vi også er udsat for pesticider hele tiden, både i luft, i tøj og i drikkevandet, kan man ikke helt undgå den fare, de medbringer. Grandjean råder dog alle gravide til at spise økologisk for at undgå så mange pesticider og dermed skader på fostrets hjerne som muligt.

Han understreger samtidig, at hans bog ikke skal forstås som en opsang til gravide og småbørnsforældre. Det er en advarsel til samfundet på et højere plan om at indse, at anvendelsen af pesticider for at få højere gevinst i landbruget er en rigtig dårlig prioritering. Hvis pesticiderne er farlige for mennesker, bør vi ikke anvende dem. Det tab i intelligens, som anvendelsen af pesticider medfører over mange år, vil koste det danske – og andre – videnssamfund dyrt. For viden er jo netop vores fineste råvare. Grandjeans slag på tasken over det beløb, som det danske samfund mister på årsbasis på grund af tabet af intelligens, er svimlende 5-10 milliarder kroner. Og i den beregning er kun Chlorpyrifos taget med.

Læs også: Ny bog om farlig hjernekemi

Kilde: Økologi.dk: Pesticider i maden har sin pris