Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Nyheder»Vi er omgivet af stoffer der skader fostret
 
 
tirsdag, 06 august 2019

Vi er omgivet af stoffer der skader fostret

Skrevet af 

Gravide kvinder kan give såkaldte perfluorerede stoffer videre til deres ufødte barn. Stoffer som senere hen vil påvirke barnets immunforsvar. Det viser en undersøgelse fra Odense Børnekohorte, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet. 

Perfluorerede stoffer findes i stor stil i helt almindelige forbrugsvarer, blandt andet i pizzabakker, popcornsposer, chipsposer, bagepapir, engangsbestik, imprægnerede af møbler og tekstiler til børn og voksne, vinterstøvler, regntøj, rengøringsmidler, plastmaling, slip-let-pander, med videre. 

Stofferne bliver i særdeleshed brugt, fordi de skyer fedt, vand og svavs, men stofferne optages også i vores fødevarer, i vores luft og i støv, og bliver meget let optaget i kroppen.  

Forskerne fra Odense Børnekohorte, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet fandt en klar sammehæng mellem høje koncentrationer af perfluorerede stoffer i gravide kvinders blod og antallet af feberramte dage efterfølgende hos deres børn. Jo højere koncentration af stofferne i morens blod, desto flere dage med feber havde de testede børn, og det vidner om, at stofferne påvirker de små børns immunforsvar, fortæller professor Tina Kold Jensen, professor på Syddansk Universitet.

99 procent af alle de undersøgte kvinder, der blev testet havde perfluorerede stoffer i blodet. Uheldigvis har stofferne en rigtig lang halveringstid. Der kan nemlig gå op mod fire til seks år, fra man bliver udsat for stofferne, til de er ude af blodet igen, siger Tina Kold Jensen.

Miljøstyrelsen skriver på deres hjemmeside MST.dk i en nærmere undersøgelse af perfluorerede stoffer i tekstiler til børn, at "Der er stor forskel på, hvor grundigt stofferne er undersøgt for skadelige effekter på miljø og sundhed. Nogle af de skadelige effekter man har observeret hos de af stofferne, som er undersøgt mest grundigt, er kræftfremkaldende, reproduktionstoksiske og akut giftige effekter. Nogle af stofferne er også mistænkt for at være hormonforstyrrende".

Men det er nærmest umuligt at undgå stofferne fordi de bliver brugt i så mange dagligvarer og hverdagsprodukter. "Der er ikke andet at gøre, end at blive ved med at lave flere undersøgelser, som kan dokumentere, at de er farlige, så man kan få dem helt fjernet", siger Tina Kold Jensen. 

Hvis du vil læse mere om emnet, kan vi anbefale bogen Kemi på hjernen - går ud over enhver forstand skrevet af en af danmarks skarpeste forskere, Philippe Grandjean.

Læs Forbrugerrådet TÆNKs 11 tips til at undgå fluorstoffer
 
 
 
(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize