Ifølge en ny undersøgelse fra BUPL oplever mere end hver anden pædagog over 55 år behandlingskrævende nedslidthed. En nedslidthed som synes at være en af konsekvenserne af de seneste kommunale reformer og deraf følgende nedskæringer på daginstitutionsområdet.
"Kan man leve med, at halvdelen af pædagogerne over 55 bliver nødt til at tage medicin for at gå på arbejde hver dag?" Sådan spørger Mette Aagaard Larsen, der er faglig sekretær i BUPL og efterspørger samtidig, at komme i dialog med arbejdsgiverne om de ældre pædagogers arbejdsvilkår.
I undersøgelsen svarer 53 procent, at de oplever behandlingskrævende nedslidning. 30 procent oplever decideret fysisk nedslidning, fire procent oplever psykisk nedslidning og 18 procent oplever både fysisk og psykisk nedslidning.
Flere af de adspurgte ønsker at trække sig fra arbejdsmarkedet, så snart økonomien tillader det og skyder skylden på de forringede arbejdsvilkår og det store arbejdspres.
"Arbejdsvilkårene i de kommunale daginstitutioner er blevet meget barske og præget af dårlige normeringer. Arbejdsglæden ryger fløjten, når man ikke kan være glad for og stolt over det arbejde man udfører", skriver en pædagog i en kommentar i undersøgelsen.
Flere af de adspurgte pædagoger ville gerne blive længere på arbejdsmarkedet, hvis de fik mulighed for at gå ned i tid og 26 procent svarer, at de ville blive, hvis de kunne gå på nedsat tid og få udbetalt pension, som supplement til lønnen. Den mulighed eksisterer, men ifølge PBU – Pædagogernes Pensionskasse, bruges denne ordning pt. meget lidt.