Du er her:min barsel»Nyheder»Jordemoderforeningens formand Lis Munk kræver mere fokus på før- og efter fødselstiden
lørdag, 20 marts 2021

Jordemoderforeningens formand Lis Munk kræver mere fokus på før- og efter fødselstiden

Skrevet af 

Tidligere på ugen udsendte Danske Regioner en pressemeddelse med resultaterne fra den Landsdækkende Undersøgelse af Patienttilfredshed(LUP) for 2020, som viste, at 85 procent af de adspurgte kvinder havde oplevet en høj eller meget høj grad af tilfredshed med fødselsforløbet. Nu stiller formanden for Jordemoderforeningen skarpt på de resterende 15 procent af de adspurgte. 


Alt i mens Danske Regioner i deres nye Landsdækkende Undersøgelse af Patienttilfredshed(LUP) konkluderer, at 85 procent af de adspurgte kvinder i høj eller i meget høj grad var tilfredse med fødselsforløbet, påpeger landsformand for Jordemoderforeningen Lis Munk, at der er plads til forbedringer. Forbedringerne bør især være i tiden før- og efter fødslen, mener formanden.

85 procent af de fødende kvinder er overordnet tilfredse med deres fødselsforløb, hvilket betyder at 15 procent af de fødende har et mindre- eller direkte utilfredsstillende fødselsforløb.

 - Det er en tilbagevendende problematik ved de her undersøgelser; at der generelt scores højt omkring fødsler, men at forberedelsen til fødslen og amningen halter bagud, siger Lis Munk, og fortsætter:

 - 22 procent af de adspurgte oplever, at de efter fødslen ikke taler med personalet i det omfang, de ellers har behov for. Ligeledes oplever flere, at hjælpen og forberedelsen til amningen er mangelfuld. For mange kræver amningen meget arbejde. Det kan der være mange forskellige årsager til, men de har brug for hjælp. Og det er ikke altid tilgængeligt, fordi der er for travlt. Det er noget, som der er behov for at gøre noget ved, siger hun.

Lis Munk mener, at undersøgelsens resultat afspejler, at perioden før- og efter fødslen er nedprioriteret.

 - 43 procent af kvinderne oplevede, at de slet ikke eller i ringe grad var forberedt på amningen. Og 26 procent mener ikke, at den tilbudte fødselsforberedelse har givet dem den nødvendige forberedelse. I Jordemoderforeningen mener vi, at der skal betydeligt mere fokus på de områder, der ikke lige handler om selve fødslen. 

Lis Munk mener, at det er Danske Regioners ansvar at give jordemødrene bedre forudsætninger for at give en tilstrækkelig svangreomsorg. Og det kræver flere penge fra Christiansborg. Vi har nogle chefjordemødre, som planlægger godt med de ressourcer, de har. Men de er ikke tilstrækkelige, siger hun.

Næstformand i Danske Regioner Ulla Astman (S) er helt enig i, at der skal mere fokus på fødselsforberedelse og støtte til amningen efter fødslen, men hun mener dog ikke, at flere ressourcer nødvendigvis er løsningen:

 - Man er altid hurtig til at råbe efter flere ressourcer. Jeg tror, at vi skal kigge på, hvordan arbejdet bliver tilrettelagt på barselsafsnittet og fødegangen, lyder det fra Ulla Astman fra Danske Regioner.