Årsagen til halvdelen af alle barnløses problemer antages at skyldes sædkvaliteten. Dårlig sædkvalitet plager rigtig mange danske mænd. Ifølge nyere forskning fra Rigshospitalet har kun hver 4. yngre mand en optimal sædkvalitet.
Grunden til den udbredte forekomst af nedsat sædkvalitet kan skyldes mange faktorer, men man ved med sikkerhed, at bl.a. rygning, alkohol, kaffe samt usund mad og fedme kan have en meget negativ indflydelse. Alle disse faktorer vil med tiden føre til oxidativ stress i kroppen. Oxidativ stress vil opstå, når niveauet af de frie radikaler i kroppens celler overstiger niveauet af antioxidanter.
Nu er det sådan at selvom frie radikaler er nødvendige i mange af de processer der sker i kroppen, så har frie radikaler også evnen til at skade cellevægge og DNA og det vil føre til dårlig sædkvalitet og/eller andre ubalancer.
Sædceller er primitive celler og har i modsætning til andre af kroppens celler ingen mekanismer til at reparere sig selv, når først cellevæg eller DNA er blevet skadet, hvilket gør sædceller ekstremt følsomme overfor oxidativt stress.
Forskning i sædkvalitet
Til trods for at halvdelen af alle tilfælde af ufrivillig barnløshed antages at skyldes problemer med mandens fertilitet, findes der idag ingen anerkendt behandling af nedsat sædkvalitet i det danske sundhedsvæsen. Men både i udlandet og herhjemme forskes der i sædkvalitet og hvad der kan forbedre den.
Forskere ved Queen Margaret University, Edinburgh, har for eksempel fundet ud af, at testosteron-niveauet hos både mænd og kvinder stiger ved indtagelse af granatæble. Der er faktisk tale om en meget markant stigning på mellem 16-30% og det på bare to uger med indtagelse af granatæblesaft, skriver engelske Mirror News.
Ud over at øge kønshormonet testosteron fandt forskerne en række andre gavnlige effekter. Blandt andet steg de positive følelser hos forsøgspersonerne betragteligt.
Det understøtter tidligere studier der har vist, at et øget testosteron-niveau har en positiv indflydelse på humøret, men også hukommelse og stress. Tidligere undersøgelse på universitetet viste endvidere, at granatæblesaften sænker højt blodtryk, stimulerer sexlysten og styrker knogler og muskler.
Granatæble indeholder nogle unikke garvestoffer kaldet punicalaginer, som i tarmen nedbrydes til stoffer der har direkte eller indirekte antioxidanteffekt.
Men også den thailandske ingefærlignende galangarod indeholder aktivstoffer som har effekt på sædkvalitet. Frisk galangarod indeholder rigelige mængder af stoffet acetoxychavicol acetat (ACA), som også er en antioxidant. Dette stof findes kun i galangaroden. Men ACA er særligt følsomt og nedbrydes ved kontakt med vand, særligt i kombination med varme. Det betyder, at hvis ikke galangaroden forarbejdes skånsomt, mistes størstedelen af ACA i forarbejdningsprocessen.
Danske forskere har udviklet en frysetørret model efterfulgt af pulverisering, som gav rekordhøje niveauer af ACA i det færdige præparat.
Kliniske forsøg gav gode resultater
Herhjemme er der blevet lavet kliniske forsøg på Horsens Regionshospital hvor 66 mænd med nedsat sædkvalitet blev testet, fordelt på to grupper. Mændene skulle indtage hhv. granatæble/galanga produktet og placebotabletter dagligt i 3 måneder.
Forsøget viste, at mændene som spiste granatæble/galanga produktet fik 62 % flere bevægelige sædceller, mens mændene i placebogruppen havde en fremgang på 19 %. Forskellen mellem de to grupper var statistisk signifikant(anses ikke for at være et resultat af tilfældigheder).
Professor Jens Fedder fra Odense Universitetshospital udtaler: "Kombinationen af granatæble og galanga virkede på nogle af forsøgspersonerne, som i visse tilfælde fik mangedoblet antallet af motile sædceller, mens andre forsøgspersoner ikke oplevede nogen effekt. Jeg forestiller mig, at udsvingene skyldes, at nogle af mændene lider af oxidativ stress, fx fordi de ikke producerer nok enzymer, som kan beskytte mod frie radikaler. Disse mænd vil kunne have gavn af kombinationen, således at de sammen med deres partner undgår fertilitetsbehandling eller kan nøjes med en mindre invasiv behandling."
Videre forskning skal klarlægge de aktive stoffer fra granatæble og galanga og deres virkningsmekanismer i kroppen, ikke mindst i forhold til oxidativ stress.
Læs også: Bliv gravid- sådan styrker du din fertilitet
Kilde: Sund Forskning: Dårlig sædkvalitet? Nyt planteprodukt øger antallet af bevægelige celler
Kilde: Mirror.co.uk: Is pomegrante juice the new viagra?