Du er her:min barsel»Artikler»Amning»Svamp i brystet

Svamp i brystet

Skrevet af 

Mange kvinder opgiver amning på grund af svampeinfektion i brystet, fordi infektionen kan være meget smertefuld. Men en svampeinfektion kan også være symptomfri for både mor og barn og derfor kan en svampeinfektion være svær at opdage.

Er der tale om svamp, er der stor sansynlighed for at I begge har svamp.

LÆS OGSÅ: Alt du skal vide om valg af amme bh

Svamp i brystet er karakteriseret ved rødme på brystvorten, og ofte er huden opsvulmet og skinnende. Der kan både være smerter i brystvorten ved amning, men også imellem amningerne. Der opleves også af og til stærke smerter inde i brystet, især under amningen.

Dit barn har måske hvide belægninger i munden, som ikke kan fjernes med en våd klud. Måske har barnet en rød numse da svamp ofte sætter sig hele vejen gennem systemet. Barnet kan være irritabelt og tryghedssøgende og have ondt og barnet kan vægre sig mod evt. tandbørstning og fast føde.

Du kan selv kurere svamp

At stoppe amningen pga. svamp er ærgeligt, og det er ofte heller ikke uden problemer, da det kan give tilstoppede mælkegange og brystbetændelse. Inden du stopper skal du vide, at der er meget du selv kan gøre for at komme svampen til livs:

Når du har smerter inde i brystet ved svampeinfektionen, skal du behandles indvortes.

 
 

Er det et mildt svampeangreb, brug almindelig danskvand på brysterne før og efter hver amning, eller gerne hyppigere, og brug en vatpind med danskvand på barnets tunge før og efter hver amning, da i ellers vil blive ved med at smitte hinanden. Kulsyren i danskvandet hæmmer svampevæksten betragtelig. Drik rigeligt med danskvand. 

Du kan også bruge Australian Bodycare Femigel, som er et naturprodukt og kan købes HER

Kokosolie virker også meget hæmmende på svampevæksten. Smør kokosolie på brystvorterne når du har ladet brysterne lufttørre. Hvis du kan lide kokosolie i maden, så spis rigeligt af det. Der er lavet udgaver af kokosolie som reklamerer med at være fremstillet til netop at bruges til madlavningen til at stege i, som fedtstof i bagværk, som smørrelse til brødet i shakes og smooties osv. Men egentlig kan du bruge hvilken som helst til alle formål. Smør-udgaven adskiller sig ved at der er blandet noget af frugtkødet i olien så den får en mere smøragtig konsistens. Bryder du dig ikke om kokossmagen (den forsvinder ved opvarmning) fås også en neutral udgave. At spise kokosolie afhjælper nemlig også svamp og har desuden en super god indvirkning på dit barns generelle sundhed. Vi anbefaler denne kokosolie til generel brug, da det er en koldpresset jomfru kokosolie af høj kvalitet. Læs mere om hvorfor kokosolien er god for dit barns generelle sundhed, og hvorfor det er en god idé at spise kokosolie når du ammer

Undgå for så vidt muligt sukker, da svamp stortrives på - og lever af sukker.

Mælkesyrebakterier, også kaldet probiotika, holder effektivt svampen nede. Mælkesyrebakterier kan købes i pilleform eller som pulver og fås både til voksne og børn fra 6 mdr og nogle typer helt ned til 2 ugers alderen. Læs evt vores artikel Boost babys immunforsvar med probiotika angående probiotika til baby. 

Skru op for hygiejnen

Gør meget ud af hygiejnen. Vask hænder med sæbe efter alle bleskift. Kogevask stofbleer, gylpeklude, vaskeklude, sengelinned etc. Håndklæder bør også skiftes hver dag og kogevaskes. Bh'en bør også skiftes hver dag og kogevaskes.

Skru ned for fugtigheden

Svamp stortrives i et fugtigt miljø. Lad derfor brysterne lufttørre efter alle amninger inden du sætter bh'en på plads igen og sørg for at have amme-bh'er der er lavet af åndbart bomuld eller andre matrialer som ikke er syntetiske. 

Bruger du ammeindlæg, bør du undgå engangsindlæg, da disse skaber et lufttæt og fugtigt miljø. Brug istedet uld, bambus, bomuld eller et andet materiale, der tåler kogevask. 

Ammeindlæg af uld kan godt koges i en gryde vand hvis vandet varmes langsomt op, og hvis ammeindlæg af uld bliver stående i vandet efter kogningen til vandet har nået stuetemperatur. Rør ikke i gryden da det vil få ulden til at filte.

 

Spørg lægen

Hvis du ikke selv kan få bugt med svampen, skal du søge hjælp hos lægen eller anden fagperson som du har tillid til. Oplever du problemer med at din læge forstår din problemstilling, bør du kontakte en anden læge.

Hvis du gerne vil vide mere om amning og få en masse gode råd og tips, anbefaler vi bogen Alt om Amning af Stine Roldgaard & Christina Tatarczuk.

Læs også artiklen: Spis kokosolie når du ammer

 
 
Skrevet af