Appetitspring er perioder i barnets liv, hvor det har behov for mere mælk. Man er ikke helt klar over hvad årsagen til appetitspring kan være. Nogle mener at det kan være sammenhængende med at barnet vokser i ryk og derfor pludseligt kan have et større behov for modermælk end normalt. Andre mener at det kan være grundet mentale udviklings- eller tigerspring. Måske er det en kombination.
Barnet går, de første år af sit liv, igennem flere udviklingsmæssige spring. Eksempler kan være appetitspring eller udviklings-/tigerspring.
Det kan være vanskeligt at adskille springene fra hinanden.
LÆS OGSÅ: Alt du skal vide om valg af amme bh
Ved udviklings- og tigerspring er barnet generelt meget utilfreds, uroligt og vil gerne være hos forældrene hele tiden. Hyppig amning er ofte tilstede under udviklingsspring. Måske fordi barnet bearbejder indtryk godt ved brystet eller fordi barnet er mest trygt ved brystet. Barnet søger noget trygt og kendt, når det pludseligt udvikler sig, kan noget nyt og derfor oplever verden mere nuanceret.
Appetitspring opleves oftest som handlende mest om amning. Barnet bliver nemt uroligt og vil ammes, helst for 5 minutter siden og gerne kontinuerligt. Hele tiden, og så igen. Dette kan også kaldes klyngeamning.
Klyngeamning er et udtryk for kontinuerlig amning, ofte om aftenen, men det kan også være mere udtalt, særligt under appetitspring.
Klyngeamning er helt normalt og en fantastisk måde at øge sin mælkeproduktion.
Modermælk er meget let fordøjeligt, rigt på næringsstoffer, vitaminer og mineraler – og indeholder således alt barnet under ca. 6 måneder har behov for. Nogle gange har baby bare brug for mere af det. Det er helt normalt og udtryk for et sundt barn, som lærer at give udtryk for, og regulere, sine egne behov.
Vores fornemste opgave som forældre, er at lytte og lade barnet vejlede os i, hvordan vi bedst kan opfylde dets behov.
Appetitsprings hyppighed
Det er individuelt hvor ofte barnet rammer et appetitspring. Mange mødre oplever appetitspring omkring:
- 7-10 dage
- 2-3 uger
- 6 uger
- 3 måneder
- 4 måneder
- 6 måneder
- 9 måneder og flere gange derefter.
Husk at barnet ikke kender til tidsregning, så se på dit barn og ikke kalenderen/uret.
Tanker og følelser ved appetitspring
Mødrene med børn i appetitspring bliver ofte bekymrede om deres mælk pludselig er forsvundet, om der er noget galt med mælken eller med barnet. Appetitspring bliver således set som et problem eller tegn på at noget er galt.
Der er intet galt med barnet i appetitspring, tværtimod! Barnet i appetitspring vokser og udvikler sig. Barnet i appetitspring er et kompetent individ, der kan fortælle sine forældre, særligt den ammende mor, at det har brug for mere amning og mælk lige nu.
Når barnet bliver ammet hyppigere, vil brystet begynde at producere mere mælk for at tilfredsstille barnets behov. Produktionen af mælk stiger således og efter en lille uge med hyppig amning, er produktionen steget svarende til barnets behov. Stigningen i mælkeproduktionen sker gradvist og starter med det samme barnet ammer hyppigere end det plejer.
Hvis man vælger at give barnet supplering af anden mælk, tager man vigtig suttetid fra brystet. Herved kan appetitspringet forlænges og suppleringen kan påvirke amningen og mælkeproduktionen på længere sigt. Dette kan starte en ond spiral, hvor det kan være svært at slippe af med suppleringen igen.
For lidt mælk
Hvis man oplever at amme hyppigt i længere tid, barnet tager ikke på i vægt, eller måske taber sig, er det en god idé at tale med en ammevejleder. Det er nemlig tegn til at I har brug for hjælp.
Der findes mange redskaber man kan benytte sig af, til at løse de ammeudfordringer der kan dukke op. Der er mange andre løsninger end supplering med flaske.
Læs også artiklen her om Problemer med amningen? – for lidt mælk
Hvad kan man gøre?
For at komme godt igennem appetitspringet, kan man lytte til sit barn og friamme, dvs. amme når barnet beder om det. Hvis barnet vil ammes hele tiden, så find den store vandflaske frem, håndmadder fra køleren og netflix på fjerneren – til dig selv, naturligvis. Hvis man skal klyngeamme eller amme hver til hveranden time, kan det lige så godt være hyggeligt – Appetitspring går over igen.
Hvis man ammer når barnet har behov for det, oplever de fleste mødre at appetitspringet er ovre efter en lille uges tid, ca. 4 dage i gennemsnit. Det vil sige, at efter ca. 4 dage vil barnet pludselig sove den lange lur igen og måske have tid til at lege og pludre. Tilbage sidder mor med masser af mælk og undrer sig over, hvad der nu er sket, siden barnet ikke vil ammes hver time længere.
Appetitspringet er således overstået. Dit barn har fået øget produktionen og er kommet igennem det spring, som det har været igennem. Du har arbejdet hårdt og det er meget betydningsfuldt for dit barn både på kort og lang sigt. Nu går der længere tid mellem amningerne og pludselig får I en masse tid til andre ting end at amme. Nyd nuancerne i livet med dit barn, når det bliver ældre føles de svære perioder så korte. Pas godt på dig selv undervejs, så du kan passe godt på dit barn.
Hvis du gerne vil vide endnu mere om amning og få en masse gode råd og tips, anbefaler Min-barsel.dk bogen Alt om Amning af Stine Roldgaard & Christina Tatarczuk.
Læs også: Problemer med amningen