Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Amning»Problemer med amningen

Problemer med amningen

Skrevet af 

Mange oplever problemer med amningen af forskellige årsager. Det kan være begyndervanskeligheder. - Mælken der lige skal løbe til. Det kan også være, at din baby har et appetitspring, og at "udbud og efterspørgsel" lige skal justere sig igen. Kejsersnit kan også forsinke mælketilstrømningen. 

Faktisk kommer det bag på rigtig mange nybagte mødre, at amningen kan volde smerte og stor bekymring. det er desværre ofte sådan, at desto mere bekymret man er over at mælken ikke vil løbe til i de ønskede mængder, desto mere anspændt bliver man og des sværere kår får amningen.

Det kommer som en ubehagelig overraskelse at amning i de første dage også kan betyde hudløse og måske blodige brystvorter til brysterne er blevet hærdede, og man kan blive væltet bagover ved oplevelsen af hvor hårdt det er at få amningen igang, og vedligeholde den.

Der er nogle helt basale betingelser der skal være opfyldt for at det bliver nemmere at amme.

Man skal som mor først og fremmest sørge for sig selv! Sørge for ro og hvile, sørge for næringsrig god mad, sørge for masser af vand (der skal væske til at producere væske), sørge for nærvær og kropskontakt med sin baby.

Ja! Det kan måske være svært at tage hensyn til egne behov, når man nu er så optaget af babys velbefindende, men det er helt fundamentalt for hele livet som forælder, at passe på sig selv, for ellers kan du ikke være den mor du gerne vil være for dine børn. I hvert fald ikke i længden. 

Ofte bliver nybagte mødre bange for, at de ikke har mælk nok, måske er de ikke klar over, at der er noget der hedder appetitspring, og derfor er der desværre mange der opgiver amningen, selvom de gerne ville have ammet deres baby længere. 

En anden årsag til, at mange kvinder opgiver amningen er, hvis de har fået svamp og det gør ondt i brysterne og baby bliver pyldret.

 

Hvad nu hvis det bare ikke fungerer alligevel?

Men når man har taget højde for alle disse ting, og amning stadig ikke fungere? Hvad gør man så?

Det er ofte som om moderinstinktet gør hvad det kan. De fleste mødre VIL amme, ofte i en sådan grad, at det kan blive besættende hvis amningen volder problemer. 

Det kan være svært at høre og læse om alle amningens fordele, når man bare så gerne vil amme sit barn, mens det volder én så stor smerte og bekymring.  
 
Når man er i sine følelsers vold, styret af hormoner og instinkt, kan det være svært at se, at det der betyder mest selvfølgelig er, at barnet er mæt og mor har overskud.

Lav en plan

Gør det, at du giver amningen en chance,  - aftal eventuelt med din kæreste en tidsfrist for hvor længe I vil give amningen et forsøg, og lad din kæreste eller andre bakke dig op og aflaste dig alt det der er muligt. 

Man plejer at sige, at mælken kommer med tårerne og herudover er det som nævnt vigtigt, at du får masser af hvile, vand og nærende mad, samtidig med, at du og din baby får masse af hud-til-hud kontakt med hinanden.

Tag kontakt med din sundhedsplejerske eller find en ammerådgiver. Barnets sutteteknik skal måske tjekkes og justeres.

Her på siden kan du også finde flere artikler om, hvad der virker befordrende på mælketilstrømningen og dermed øger mælkemængden. 

Mange spædbørn trives også godt ved, at de først bliver ammet, og så suppleret op med flaske, enten efter hvert måltid, eller med en flaske om aftenen. Så det behøver ikke at være enten eller. Som bonus har far også mulighed for at komme på banen i forhold til måltider. 

Hvis du gerne vil vide endnu mere om amning og få en masse gode råd og tips, anbefaler vi bogen Alt om Amning af Stine Roldgaard & Christina Tatarczuk.

 

 

Skrevet af