Du er her:min barsel»Artikler»Sundhed»Ørebørn. Stop fejlbehandling!

Ørebørn. Stop fejlbehandling!

Skrevet af 

Speciallæger lægger hvert år over 60.000 dræn på børn under fuld narkose, og det koster samfundet op mod 40 millioner kroner. På videnskab.dk den 15. November 2017 kan man læse at 3 ud af 10 danske børn har fået indsat dræn inden deres 5 års fødselsdag. Det er et voldsomt højt tal, som er nødvendigt at handle på.

De tre løsningsmuligheder forældre typisk bliver præsenteret for når deres børn har ondt i ørene er:

1) at afvente
2) at give penicillin
3) at få indlagt dræn

 



Men det er ikke godt nok. Behandlingen af ørebørn i Danmark er ineffektiv og mangelfuld, og det er på tide at sundhedssystemet får øjnene op for alternativer til dræn.

At lægge et dræn er en invasiv handling, der kræver at barnet lægges i fuld narkose. Der er ingen garanti for at et dræn hjælper på øreproblemerne og vi kender til en del tilfælde, hvor drænet falder ud og må genindsættes. Et andet stort problem er, at ørebørn udsættes for så mange antibiotikakure, at de får maveproblemer.

Det er på tide vi gør noget ved denne tendens. Forældre er vidner til lidende børn, der ligger søvnløse og skrigende hele nætter pga. øresmerter. Og de der ikke kan accepterer lægens holdninger om komplementær behandling, som værende for ’alternativ’, må ud og bruge penge på at hjælpe sit barn.

Det gør det svært for de økonomisk belastede at få andre behandlinger, end dem lægen kan tilbyde. Og det er jo uholdbart at vores system er medvirkende til at skabe større ulighed i det danske samfund.

Det er som om det danske system fuldstændig ignorerer, at der rent faktisk findes andre måder at hjælpe ørebørn på, som i kombination med de nuværende tilbud, giver langt bedre resultater - til gavn for både folkesundheden og økonomien. Mange forældre, som ønsker viden omkring hvordan de kan støtte deres børns helbred, får ofte at vide af deres praktiserende læge, at der ikke findes andre alternativer end dræn - men det er bare ikke korrekt.

 
 

Hvis vi kigger til lande som Tyskland, Schweiz, England, Østrig og Frankrig arbejder læger og komplementære behandlere sammen for at komme øreproblemerne til livs - og med gode resultater.

Vi ved at væske på ørerne og mellemørebetændelse ofte vender tilbage, når børnene udelukkende bliver tilbudt symptombehandling.

Osteopatisk medicin f.eks. vinder frem i europæiske sundhedssystemer, fordi den fokuserer på sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse i stedet for symptombehandling - og den virker.

I Tyskland bruger man den manuelle osteopatiske behandling, sammen med den moderne medicinske – fordi man lægger vægt på den systemiske støtte til selvregulering og selvhelbredelse. Dette er jo blot et eksempel på komplementærbehandling der virker, som vi beskriver for at understrege, at man rent faktisk kan forebygge og har andre muligheder end det invasive indgreb, som et dræn er.

 
 

De tre løsningsmodeller - med at afvente, give penicillin eller få indlagt dræn, skal nytænkes. Det kan ikke være rigtigt, at lægerne og systemet ikke kan tænke længere end det.

Er det ikke på tide at det danske sundhedssystem fjerner fingrene fra egen navle og deres ensporede medicinske fokus? Hvornår begynder lægerne at lytte til de komplementære behandleres erfaringer og resultater og se på andre landes praksis, når det kommer til behandling af ørebørn?

Hvornår begynder vi at skue til andre lande og deres langt mere vellykkede praksis i behandlingen af ørebørn? Behandling der virker, hvor man undgår fuld narkose og hvor læger og hospitaler samarbejder med behandlere om, at give børnene den bedst mulige behandling.

Vi mener, at der skal være en langt større åbenhed imellem det etablerede system og de praktiserende læger og alle de komplementære behandlingsformer. Det kræver ikke meget mere end at vi tager andres landes praksis mere med i vores overvejelser. Lande som vi i alle mulige sammenhænge måske endda ser op til, som har banet vejen og fået nogle erfaringer vi kan læne os op ad.

Danmark er langt bagud på dette punkt og det ses tydeligt i danskernes adfærd, at komplementær behandlinger er noget vi gerne vil bruge – det skal blot accepteres af systemet, så flere kan gøre brug af dem.

Systemet skal jo lytte til, at danskerne gerne vil mere end blot det lidt snævre medicinske paradigme, og give folk muligheden for andet end dræn under fuld narkose og gentagne penicillinkure pga. tilbagevendende symptomer. Når nu der er så gode erfaringer med at støtte fra flere vinkler, så bør vi da også gøre det.

En anbefalelsesværdig bog, til forældre til ørebørn er "Hjælp dit ørebarn" af Per Bennicke som er ørelæge og akupunktør og Marianne Fjordgård som er ernæringsterapeut og SundhedsCoach.

De har mange års erfaring med behandling og rådgivning af øre-børn. De pointerer i bogen, at deres tilgang til ører-problemer ikke skal ses som et angreb på de etablerede behandlingsformer og heller ikke som en tilkendegivelse af, at de tror, at de sidder inde med sandheden. Bogen fortæller om deres mangeårige erfaringer, der på den måde repræsenterer et alternativ for dem, der har lyst til at prøve at gå andre veje.

I bogen er der fx afsnit om immunforsvaret, og hvordan tarmens bakterier kommunikerer med immunforsvaret. Der er kost- og tilskudsplaner og patienthistorier samt beskrivelser og erfaringer med zoneterapi, akupunktur og kostvejledning. 



* * * 

 

Debatinlægget har været bragt i Vejle Folkeblad, men bringes her i sin fulde længde.

Det er skrevet af underviser, formidler og mentor for mødre Camilla Willumsen og Osteopat D.O. Marlon Buriti. Marlon Buriti arbejder som osteopat på sin egen klinik i Jelling og på NOR i Nordvest. Se mere på  www.marlonburiti.dk

Camilla Willumsen er stifter af platformen Moderskaber – et kærligt univers for gravide og småbørnsmødre. Se mere herunder..

 

Skrevet af