Du er her:min barsel»Artikler»Sundhed»Gode vaner med tandbørsten

Gode vaner med tandbørsten

Skrevet af 

Det er en rigtig god idé, at du allerede fra starten giver dit barn gode vaner med tandbørsten. Start allerede når den første tand er kommet frem og børst tænderne både morgen og aften, så det hurtigt bliver en god rutine for barnet.

Det kan måske i starten være svært at få lov til at børste barnets tænder. Undgå altid, at børste tænderne med magt. Hvis man skal holde sit barn hårdt fast, for at få børstet tænderne, er det et overgreb på barnet.

 
 

Tryghed ved tandbørsten

Du kan købe en tandbørste der også fungerer som en bidering. Det kan være en idé at vælge sådan en i starten. Du kan komme lidt tandpasta (en tandpasta uden skadelig kemi)  på og lade barnet selv gumle lidt på den, således at barnet blive trygt ved både børsten og tandpastasmagen.

Prøv også at dyppe barnets tandbørste i et glas vand, uden at der er tandpasta på. De fleste børn kan lide at suge vandet ud af en tandbørste, for at dyppe den i vandet igen. Det er også en god måde for barnet at bliver fortrolig med tandbørsten på og bruger du to tandbørster, (en som barnet styrer, og en som du styrer) vil du sikkert kunne få lov at skrubbe lidt også.

 
 

Et andet alternativ som måske kunne være sjovt for barnet er en el-tandbørste.

I starten er det vigtigt, at du gør tandbørstningen kortvarig. I takt med, at barnet bliver trygt og fortrolig med tandbørsten, øges grundigheden. Du skal i starten stoppe inden det bliver for meget for barnet, så barnet begynder at forbinde det at få børstet tænder med noget hyggeligt og ikke noget ubehageligt.

Gør tandbørstningen så hyggeligt som muligt. Sæt dig behageligt med barnet, fortæl barnet hvad du gør, og gør det på samme måde hver gang – Det giver tryghed. Vælg også altid det samme sted at børste tænder. F. eks i lænestolen, foran spejlet eller på puslebordet.

Tandpasta

Du skal kun bruge en meget lille mængde tandpasta, svarende til barnets lillefingernegl.

Vær opmærksom på, at undersøgelser viser at flere tandpastaer (også dem specielt lavet til børn) indeholder mange skadelige stoffer, som f.eks. flour, parfume og parabener. Vælg evt. en økologiske tandpasta som er fri for disse ting. Små børn sluger ofte tandpasta, da de endnu ikke har lært at spytte. 

Men husk: Det er ikke så meget tandpastaen, som det er tandbørsten, der holder tænderne rene. Tandpastaen er mest for at give den gode smag.

Vær omhyggelig med den måde du børster på. Børst med små gnubbe- og cirkelbevægelser langs tandkødsranden.

Vil du vide mere om flours skadelige virkning på kroppen, kan du blandt andet læse læge Carstens Vagn Hansens artikel Fluor - hvorfor - hvorfor ikke?

 
 

Sådan gør du

Sørg for at sidde behageligt og have det rart så din indstilling ikke smitter af på barnet.

Støt barnets hoved, så du ikke skader barnets mund.

Hold evt. ud i kinden med en finger, og børst med den anden hånd. Når barnet bliver større, er det lettest at sidde med barnet i skødet.

Børn har brug for hjælp med tandbørstningen indtil 10-12 års alderen.

 

Skrevet af