I USA har det i flere år været populært at lære sine børn babytegnsprog i de første leveår, før børnene behersker det talte sprog og nu hitter babytegnsprog også herhjemme, både i de små hjem men også i mange institutioner og pasningsordninger.
At bruge tegnsprog sammen med sit barn er sådan en stor succes, fordi børn er i stand til at bruge deres hænder længe før de får de rette ord ud af munden.
Tidlig kommunikation betyder færre frustrationer hos barnet, fordi barnet ved hjælp af tegnsprog bliver i stand til at udtrykke sine ønsker og behov. Tegnsprog vækker også barnets appetit for at kommunikere og amerikansk forskning har vist, at babytegnsprog fremmer børns talte sprog, og at både deres passive og aktive ordforråd bliver større.
Endelig har det den gevinst, at der opstår et mere respektfuldt samvær, fordi tegnene kræver nærvær, øjenkontakt, opmærksomhed, og fordi der bruges tid på at forstå hinanden på en mere ligeværdig måde når der kommunikeres begge veje. At barnet føler sig set og hørt på denne måde, er befordrende for barnets selvværdsfølelse.
Der er derfor alle mulige gode grunde til at lære sit barn babytegnsprog. Det kræver ingen kundskaber udi tegnsprog; I kan sagtens lave Jeres egne tegn, men vær opmærksom på, at flere og flere vuggestuer også har fået øjnene op for babytegnsprog. Det vil selvfølgelig være en fordel, at du bruger de samme tegn som dit barns eventuelle vuggestue.
Hvornår kan man starte?
Babytegnsprog kan introduceres for dit barn fra det er ca. 5-8 måneder, eller så snart barnet viser interesse for kommunikation og der er en god øjenkontakt. Man kan også sagtens introducere babytegn for sin et- eller toårige, for der er der stadig masser af ord, der er svære at udtale.
Læge Vibeke Manniche har bl.a. skrevet denne god bog, Babytegn - en håndbog - hvor du kan lære dit barn tegnsprog, allerede fra 6 mdrs alderen
Du kan lære dit barn at bruge tegn ved at understøtte din tale med babytegnsprog. Hvis du f.eks. vil lære dit barn et tegn for " vand", kan du blot vise tegnet for vand, hver gang du spørger barnet: ”Vil du have vand!?” (Tegnet for VAND vises omtrent som at vinke ind mod dig selv, som når du vinker ved at knytte hånden og åbne hånden mens du spreder fingrene, og gentager dette nogle gange. Det symbolisere sprøjtende vand).
Brug tegnet konsekvent, og vær tålmodig. Barnet skal både lære at ordet og tegnet hører sammen, men også at du vil have at barnet aktivt skal bruge tegnet. En dag vil barnet vise dig tegnet før du giver det vandet, og lidt senere vil barnet selv bruge tegnet og efterspørge et glas vand, før du selv har tænkt på, om barnet kunne være tørstigt.
Et andet godt tegn at lære sit barn er tegnet for ”Stop” (hvor man holder en hånd op foran sig, som ville man stoppe en anden person i at komme nærmere).
Det er meget tydeligt kropssprog for: "Det vil jeg ikke have", "Jeg vil ikke have dig nærmere". Det er et rigtig godt tegn at lære sit barn inden det f.eks. skal i vuggestuen, hvor det er godt at have mulighed for at vise sine grænser.
Tegnet kan f.eks. blandt andet øves, når barnet får mad, og ikke vil have mere, eller andre steder hvor barnet har reel indflydelse for ”stop”. Så kan du sige: ”Du vil ikke have mere mad nu”, ”Du siger stop!” Mens du viser tegnet.
Når barnet føler sig forstået og anerkendt på denne måde, vil det tage tegnet hurtigt til sig. Herefter kan det udvides til andre situationer, f.eks. når der sættes grænser til søskende eller lignende.
Andre ord I kunne have glæde af kunne være: Mad, bad, tisse, ren ble, osv. De basale behov er et godt sted at starte. Men gå langsomt frem med et eller to tegn ad gangen indtil barnet har implementeret ordene i dagligdagen.